- Vi står bak angrepet

al-Qaida skal ha tatt på seg skylda for terrorangrepene i Madrid i en epost. Nå truer de flere europeiske land, og sier et nytt angrep mot USA er 90 prosent klart. Se hele eposten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se hele eposten her (Dagbladet.no): Nøyaktig to og et halvt år etter 11. september, kan al-Qaida ha slått til igjen. Den arabiske avisa Al-Quds al-Arabi, som holder til i London, sier de har mottatt en epost der Osama bin Ladens organisasjon tar på seg ansvaret for bombene som drepte 192 mennesker og skadde over 1400.

Avisa sier til nyhetsbyrået AP at eposten var sendt fra Abu Hafs el-Masri-brigadene, som er del av den fryktede terrororganisasjonen al-Qaida. I eposten står det at terrororganisasjonens «dødsgruppe har trengt gjennom en av grunnpilarene i korsfarernes allianse, Spania».

- Dette er en del av oppgjøret med Spania, korsfarereren og Amerikas allierte, i deres krig mot islam, står det i eposten som AP har fått kopi av.

Epostens ekthet er ikke bekreftet. I tillegg skal gruppen tidligere ha tatt på seg ansvaret for store strømbrudd i USA og Storbritannia, som de beviselig ikke sto bak. Men mistanken gikk i retning av al-Qaida allerede tidlig i dag, da man ble klar over aksjonens omfang.

Denne mistanken ble styrket etter at politi i Madrid i ettermiddag fant en varebil som inneholdt sju tennmekanismaer og et lydbånd med bønnevers fra koranen på arabisk.

I den samme eposten henvender avsenderen seg til Spanias statsminister Jose Maria Aznar, og truer andre europeiske land.

- Aznar, hvor er Amerika nå? Hvem skal beskytte dere, Storbritannia, Japan, Italia og andre mot oss?

- Da vi angrep italienske tropper i Nassiriyah og ga dere og amerikanerne et ultimatum om å trekke dere fra den anti-islamske alliansen, ville dere ikke høre på beskjeden. Nå har vi gjort det klart hva vi mente, og håper dere forstår denne gangen.

Spania var et av landene som sto sterkest på USAs side under krigen mot Irak, sammen med Polen og Storbritannia.

- Er det greit for dere å drepe våre barn, kvinner, eldre og ungdommer i Afghanistan, Irak, Palestina og Kashmir? Og er det forbudt for oss å drepe deres? Vi, Abu Hafs al-Masri-brigadene, føler ingen sorg over deres tap av såkalte sivile, står det i eposten.

Samtidig tok terrororganisasjonen på seg ansvaret for tirsdagens angrep i Istanbul, og de truer nok en gang USA.

- Vi har gode nyheter til muslimer i verden. Slaget fra dødens sorte vind, det ventet angrepet mot USA, er i siste fase. Det er 90 prosent klart, og kommer snart.

Fant arabisk lydbånd

Nyheten om at al-Qaida skal ha tatt på seg skylda, kom like etter at spansk politi fant den mistenkelige varebilen.

Varebilen var meldt stjålet fra byen Alcala de Henares, som ligger sør for Madrid, men ble funnet i en østlig del av storbyen av politi som etterforsker dagens terrorangrep. Politiet fant fram til bilen etter tips fra beboere i området.

I forsetet av bilen fant politiet sju utløsermekanismer, samt et lydbånd med arabiske vers fra koranen, sa innenriksminister Angel Acebes på en pressekonferanse i kveld.

Acebes understreket likevel at ETA er hovedsporet i etterforskningen.

Tre av de fire togene som ble rammet i dagens terorangrep kom fra Alcala de Henares. Det siste reiste gjennom byen.

Spekualasjoner

I Spania var myndighetene fra første stund overbeviste om at det er den baskiske separatistbevegelsen ETA som står bak. Denne terrorgruppa har tatt livet av minst 850 mennesker siden de startet uavhengighetskampen mot spanske sentralmyndigheter i 1968.

Etter funnet av det arabiske lydbåndet ville ikke Spanias innenriksminister lenger utelukke at islamistiske terrorister kan stå bak.

- Men vi må være svært forsiktige og etterforske andre spor, la Acebes til.

Flere eksperter på internasjonal terrorisme heller til at en internasjonal og organisert bevegelse som al-Qaida står bak det massive angrepet. De peker på at dagens bombeangrep ikke likner tidligere ETA-aksjoner, som har vært langt mindre i omfang, ledsaget av advarsler på forhånd, og vanligvis rettet mot politikere eller andre enkeltstående maktpersoner eller -grupper.

«Europas 11. september»?

Espen Barth Eide ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) følger utviklingen i Madrid-saken nøye. Han mener det er for tidlig å slå fast hvem som står bak de grufulle angrepene.

- Det er to hovedspor her: ETA eller en internasjonal organisasjon som al-Qaida. På samme måte som spanske myndigheter var raske med å si at det var ETA som sto bak, er det viktig å huske at ektheten av det angivelige al-Qaida-brevet ennå ikke er bekreftet, sier han til Dagbladet.no

Bart Eide synes imidlertid at al-Qaida-sporet er blitt styrket utover ettermiddagen.

- Denne varebilen er egentlig vel så interessant. Den ble funnet av politiet, og er bekreftet av spanske myndigheter.

Dersom det skulle vise seg at al-Qaida virkelig står bak angrepet mot Madrid, mener Barth Eide dette er svært alvorlig.

- I så fall blir dagen i dag «Europas 11. september». Dette er et helt annet bilde enn dersom det er ETA som har trappet voldsomt opp, sier han.

- Tragedien er jo like enorm i Spania uansett hvem som står bak, men dersom det virkelig er al-Qaida, så er det langt mer dramatisk for den storpolitiske situasjonen. Det vil i så fall bety at al-Qaida har dannet en front mot Europa, og at de har klart å slå til her til tross for all etterretning.

Abu Hafs al-Masri-brigadene

  • Islamistisk terrorgruppe som angivelig tilhører al-Qaida-nettverket.
  • Gruppa har tatt navn etter Mohammed Atefs, som var Osama bin Ladens svoger og nestkommanderende i al-Qaida før han ble drept i et amerikansk bomberaid i Afghanistan i 2001.
  • Gruppa har tidligere tatt på seg skylda for bombingen av FN-hovedkvarteret i Irak i august i fjor. De har også krevd ansvar for angrepet mot en synagaoge i Tyrkia den 16. november i fjor, som drepte 20 og skadde 250 mennesker.
  • Vestlige etterretningskilder kan ikke med sikkerhet si om gruppa virkelig finnes, eller om den har noen forbindelser til bin Ladens terrornettverk.

    (Kilder: The Guardian, Dagbladet, BBC)

Et slikt scenario få uante konsekvenser, både innad i de enkelte europeiske land, og i verden for øvrig.

Ifølge Barth Eide er det lite sanssynlig at sngrepet er et resultat av samarbeid mellom ETA og al-Qaida.

- Men det kan heller ikke utelukkes.

- Helt likt al-Qaida

Marianne Heiberg ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) var tidlig ute med å antyde at al-Qaida kunne stå bak terroraksjonen.

- Det er mulig at det er ETA som står bak. Men de har aldri gjennomført en operasjon der formålet har vært å drepe flest mulig og de har aldri sprengt flere bomber samtidig, sa Marianne Heiberg til Dagbladet.no tidligere i dag.

- Dette er hundre prosent likt en al-Qaidaaksjon.

Heiberg har tatt doktorgrad om ETA, og sier dagens terrorangrep har flere likhetstrekk med al-Qaidas måte å operere på.

- ETA pleier å varsle om operasjonene en halvtimes tid i forveien. I dag kom det ingen slike varsler. Attentatet er veldig ulikt ETA og veldig typisk al-Qaida, sier hun.

Så langt er 192 mennesker døde og mer enn 1400 skadd etter at de ti bombene eksploderte i Madrid i dag tidlig.Se hele eposten her

<B>EPOSTEN: Her er eposten der al-Qaida angivelig tar på seg ansvaret. <a href=http://go.dagbladet.no/ego.cgi/dbforsideO/http://www.dagbladet.no/download/brev1.jpg>Se hele eposten her</a>.
11. MARS 2004: al-Qaida skal ha tatt på seg ansvaret for angrepene i Madrid. Så langt er 192 bekreftet omkommet.
11. SEPTEMBER 2001: al-Qaida slo til mot World Trade Center. Nesten 3000 mennesker døde.
<B>DREPT: Tallet på drepte har steget til 192. Man frykter at tallet på dødsofre kommer til å fortsette å stige utover natta og morgendagen.
SKADD: Klokka 23 i kveld var antallet skadde kommet opp i 1400.
DØDENS TOG: Redningsmannskapene hadde aldri sett noe liknende det synet som møtte dem etter terrorangrepene i Madrid i dag.
«NEI TIL ETA»: Spanjoler flest har mistenkt ETA ffor å stå bak angrepene. Nå hevder angivelig al-Qaida å stå bak angrepene.