Trontalen i Stortinget:

- Vi står foran et tiår av reformer

For å fremme velferdsstaten må både det private og det offentlige bli mer effektive og skape mer verdier, sa kong Harald i trontalen i dag.  

Kong Harald holder trontalen under den høytidelige åpningen av det 161. Storting mandag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Kong Harald holder trontalen under den høytidelige åpningen av det 161. Storting mandag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(Dagbladet) : «Omstilling» er ordet som satte tonen da kong Harald med trontalen i dag åpnet Stortinget etter sommerferien.

Både det offentlige og det private må gjennom en hestekur.

- For å trygge det norske velferdssamfunnet må det private skape større verdier, og offentlig sektor må reformeres. Vi står foran et tiår av reformer,het det i talen, som er utformet av regjeringen, men fremføres av kongen på vegne av regjeringen.

I talen ble det framhevet at årsaken til omstillingsbehovet er at veksten i oljeinntektene har snudd.

– Petroleumsaktiviteten har gitt oss vind i seilene og muligheten til å bygge opp en stor offentlig sektor. Vi må fremover reformere offentlig sektor for å makte å løse gamle og nye samfunnsoppgaver, sa kongen.

– Arbeidsinnvandring og flere asylsøkere skaper nye utfordringer, het videre.

Talen ses gjerne på som et oppspart til statsbudsjettet - som legges fram torsdag.

Blant de viktigste oppgavene nevnes arbeidsledigheten og spesielt ungdomsledigheten.

– Når mange har det bra, er det ekstra vanskelig å ikke mestre hverdagen. Det er viktig å hindre at arbeidsledigheten biter seg fast, sa kongen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer