Kong Harald holder trontalen under den høytidelige åpningen av det 161. Storting mandag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Kong Harald holder trontalen under den høytidelige åpningen av det 161. Storting mandag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Trontalen i Stortinget:

- Vi står foran et tiår av reformer

For å fremme velferdsstaten må både det private og det offentlige bli mer effektive og skape mer verdier, sa kong Harald i trontalen i dag.  

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) : «Omstilling» er ordet som satte tonen da kong Harald med trontalen i dag åpnet Stortinget etter sommerferien.

Både det offentlige og det private må gjennom en hestekur.

- For å trygge det norske velferdssamfunnet må det private skape større verdier, og offentlig sektor må reformeres. Vi står foran et tiår av reformer,het det i talen, som er utformet av regjeringen, men fremføres av kongen på vegne av regjeringen.

TRONTALEN: Statsminister Erna Solberg overrekker trontalen til Kong Harald under åpningen av det 161. storting fredag.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
TRONTALEN: Statsminister Erna Solberg overrekker trontalen til Kong Harald under åpningen av det 161. storting fredag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

I talen ble det framhevet at årsaken til omstillingsbehovet er at veksten i oljeinntektene har snudd.

– Petroleumsaktiviteten har gitt oss vind i seilene og muligheten til å bygge opp en stor offentlig sektor. Vi må fremover reformere offentlig sektor for å makte å løse gamle og nye samfunnsoppgaver, sa kongen.

– Arbeidsinnvandring og flere asylsøkere skaper nye utfordringer, het videre.

Talen ses gjerne på som et oppspart til statsbudsjettet - som legges fram torsdag.

Blant de viktigste oppgavene nevnes arbeidsledigheten og spesielt ungdomsledigheten.

– Når mange har det bra, er det ekstra vanskelig å ikke mestre hverdagen. Det er viktig å hindre at arbeidsledigheten biter seg fast, sa kongen.

Redusert ventetid i helsesektoren, tidlig innsats i skolen og å bygge ut tilbudet til eldre var også områder som ble hentet fram. Det samme ble faren for at terror kan spre seg fra Midtøsten.

- Regjeringen vil fremme en stortingsmelding og invitere til debatt om veivalg i utenriks og sikkerhetspolitikken.