GUTTA PÅ GRENSA:: Kim Jong-un har de siste dagene besøkt militære ledere på grensa mot Sør-Kora og kommet med nye klare trusler om bruk av atomvåpen. Foto: AP Photo/ KCNA via KNS / NTB Scanpix
GUTTA PÅ GRENSA:: Kim Jong-un har de siste dagene besøkt militære ledere på grensa mot Sør-Kora og kommet med nye klare trusler om bruk av atomvåpen. Foto: AP Photo/ KCNA via KNS / NTB ScanpixVis mer

«Vi står klare - for total krig»

Nord-Koreas militære ledere venter på den endelige ordren om å angripe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Demper Nord-Korea språkbruken idet Sør-Korea og USA begynner en omfattende felles militærøvelse nær landets farvann?

På ingen måte. Nord-Korea svarer heller med nye trusler om et atomangrep.

Selv til Nord-Korea å være, oppfattes despot-arvingen Kim Jong-un oppsiktsvekkende provoserende i både ord og handling.

- Svak for tivoli Daily Mail skriver i dag om playboyen med en svakhet for tivoli og basketball - og med en finger på den røde knappen.

- Mens vi andre klarer oss med dataspillenes fantasiverden, kontrollerer Kim Jong-un virkelige soldater og ekte atomraketter, skriver avisa og spekulerer i hvorvidt tredje verdenskrig er hans ambisjon.

The Guardian er mer opptatt av at truslene har en logikk og et formål, hvorav ett av dem er å holde regimet i livet og unngå krigsforbryterdomstolen i Haag.

Uansett hvilken tolkning man har til at Kim Jun-un truer med våpen han ikke har, er det økende frykt for at en tabbe kan få fatale konsekvenser.

«Total krig» Nord-Koreas hær, marine, luftvåpen og strategiske raketter er klargjort for total krig, skrev den statlige avisa Rodong Sinmun søndag.

Landets militære ledere venter på den endelige ordren om å angripe.

De nye truslene kom ifølge NTB samtidig som USA og Sør-Korea gjør seg klare til en stor militærøvelse. Den begynner mandag og omfatter flere tusen soldater.

Våpenhvileavtalen mellom Nord- og Sør-Korea fra 1953 vil også opphøre mandag, ifølge nordkoreanske myndigheter. De har i tillegg annullert en ikkeangrepsavtale fra 1991 og kuttet en direkte telefonlinje til regjeringen i sør.

- Er blitt dristigere Nord-Koreas trusler blir av mange avvist som bløff.

Eksperter advarer likevel om at væpnede sammenstøt kan oppstå ved et uhell når situasjonen er så spent som nå.

- Nord-Koreas tredje atomprøvesprengning og den vellykkede rakettoppskytingen i desember har gjort dem dristigere. Landets myndigheter fortsetter å øke presset, sier Yoo, som er professor ved et universitet i den sørkoreanske hovedstaden Seoul.

HYLLE-HYLLEST: Kim Jong-un bruker et språk hvor Nord-Korea høres ut til å være på randen av krig med nabolandet Sør-Korea. Her er han på besøk hos sine tropper ved grensa. Foto: AFP PHOTO / KCNA via KNS / NTB Scanpix
HYLLE-HYLLEST: Kim Jong-un bruker et språk hvor Nord-Korea høres ut til å være på randen av krig med nabolandet Sør-Korea. Her er han på besøk hos sine tropper ved grensa. Foto: AFP PHOTO / KCNA via KNS / NTB Scanpix Vis mer

At Nord-Korea har sagt opp våpenhvileavtalen, bidrar til å gjøre situasjonen farligere.

- Når det ikke finnes en slik avtale lenger, er det fritt fram for å slå tilbake, noe enhver krigsmakt er forpliktet til å gjøre, sa den svenske analytikeren og tidligere diplomaten Ingolf Kiesow til NTB før helgen.

Han frykter at selv mindre tabber gjort av enkeltsoldater kan utløse en militær opptrapping.

Nye ledere Også nordkoreanerne planlegger en militærøvelse denne uken. Kiesow mener øvelsene på begge sider av grensa gjør situasjonen enda mer dramatisk, siden begge partenes styrker er delvis mobilisert.

Bruce Klingner fra den konservative tankesmien Heritage Foundation i USA frykter det kan skje feilvurderinger siden både Nord- og Sør-Korea har fått nye ledere.

Nord-Koreas unge diktator Kim Jong-un overtok makten da faren hans døde i 2011, og den nye sørkoreanske presidenten Park Geun-hye ble tatt i ed for et par uker siden.

- Kim Jong-un mangler erfaring og kan snuble over grenser som forgjengerne hans visste de ikke måtte krysse, sier Klingner.

BLIKK MOT SØR: Den svartkledde mannen med kikkerten og slappe kinn er Nord-Korea-arvingen Kim Jong Un. Fredag besøkte han fronlinja mot Sør-Korea. Foto: AP Photo / KCNA via KNS / NTB Scanpix
BLIKK MOT SØR: Den svartkledde mannen med kikkerten og slappe kinn er Nord-Korea-arvingen Kim Jong Un. Fredag besøkte han fronlinja mot Sør-Korea. Foto: AP Photo / KCNA via KNS / NTB Scanpix Vis mer