- Vi står maktesløse mot slikt

Ordfører Audun Aasheim har aldri opplevd lignende. Se ordførerens egne rasbilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 19 personer er evakuert etter to store jordras i Nesbyen i Hallingdal i natt.

Elleve personer ble evakuert etter et ras som gikk mellom to hus ved Smedsgården pensjonat og åtte personer måtte evakueres etter et ras nummer to i et boligområde.

Ap-ordfører i Nes kommune, Audun Aasheim, er glad bygda slapp unna med bare materielle skader.

- Det er ikke noe moro å være ordfører når slikt skjer, men vi står maktesløse mot slike krefter. Dette er ingens feil, men naturkrefter vi må forholde oss til, sier ordføreren til Dagbladet.no.

Han roser befolkningens behjelpelighet etter de voldsomme rasene. I dag har han vært rundt på de forskjellige rasstedene for å se på ødeleggelsene og for å ta bilder av stedene.

- Som du ser av bildene har vi mye arbeid foran oss, men alle hjelper til. Blant annet var det en nabo som stilte opp med gravemaskin klokka halv fire i natt, sier Aasheim.

Han har vært ordfører i Nes kommune siden 1995. Han har bodd på steder i 40 år.

- Jeg har aldri opplevd noe lignende i Nes kommune, sier Ap-ordføreren til Dagbladet.no.

To ras

VOLDSOMT RAS: Ordfører Audun Aasheim (Ap) synes det ikke er noe moro å være ordfører på slike dager. Her fra rasområdet rundt Smedsgården pensjonat som ble rammet i halv tre-tiden i natt. Foto: Ordfører Audun Aasheim
VOLDSOMT RAS: Ordfører Audun Aasheim (Ap) synes det ikke er noe moro å være ordfører på slike dager. Her fra rasområdet rundt Smedsgården pensjonat som ble rammet i halv tre-tiden i natt. Foto: Ordfører Audun Aasheim Vis mer

Politiet fikk melding om det første raset i 02.30-tiden i natt.

- Elleve personer ble evakuert etter at det gikk et ras mellom to hus i nærheten av Smedsgården pensjonat. Raset er på mellom 200-300 meter, og består av jord og stein, opplyser stabssjef Nordre Buskerud politidistrikt Magne Rustad til Dagbladet.no.

I grålysningen i morges ble ytterligere åtte personer evakuert etter at det gikk et nytt ras vel fire kilometer fra raset på Smedsgården.

- Vi har evakuert åtte personer fra seks bolighus etter et ras nummer to i et boligområde i Alfarvegen, sier Rustad.

Rasene skyldes ifølge politiet at jordmassene har blitt utsatt for massivt regn over langt tid.

- De aktuelle områdene er i tillegg ganske bratte, sier Rustad.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Norges Geotekniske Institutt (NGI) er nå koblet inn i saken.

Trodde liv skulle gå tapt

Helge Runar Bråten fra Nesbyen var øyenvitne til dramatikken i natt. Fra sin terrasse på andre siden av dalen hørte han voldsomt brak og var den første som varslet politiet, skriver Hallingdølen.

- Jeg så raset skylle nedover dalen to, tre kilometer oppe. Mens jeg pratet med politiet i telefonen så jeg trærne ble med det voldsomme raset i retning Smedsgården, sier Bråten til Dagbladet.no.

Han forteller at det ristet voldsomt, selv der hvor han sto cirka 500 meter unna, på andre siden av dalen.

- Det er slik at du tror det ikke før du får se det. Jeg var sikker på at det skulle gå rett inn i hotellet. Det er et under at liv ikke gikk tapt, forteller det forskrekkede vitnet.

Bråten hadde selv sin fulle hyre med å bekjempe vannmassene i natt.

- En bekk her opp hos meg gikk løpsk og dro med seg store steiner mot huset mitt. Ved et punkt vurderte jeg å løpe fra alt, men jeg fikk til slutt berget det. Det var kritisk i noen timer. Jeg har ikke sovet ett minutt i natt, forteller Bråten til Dagbladet.no.

Frykter flere ras

Det er ikke meldt om personskader i forbindelse med de to rasene. De evakuerte er plassert i henholdsvis i Nesbyen og på Gol.

Politiet frykter at det ekstreme regnværet kan føre til at det går flere ras i området.

- Vi har fått melding om noen mindre ras i området.Vi har en viss beredskap. Vi er ute og kikker, og har også fått noe bistand av Sivilforsvaret til blant annet å pumpe vann, opplyser han.


• ER DU I NÆRHETEN?
Send oss epost eller MMS/SMS til 2400, eller tips oss på 24 00 00 00! 

Stoppet på trappa

Hotell innhaver Morten Thoen ved Smedsgården pensjonat tok selv initiativet til å evakuere gjestene.

- Jeg så ikke selve raset, men jeg hørte det. Det var ubehagelig. Etter dette valgte vi å flytte gjesten til et annet hotell for sikkerhets skyld. De tok det veldig pent, forteller Thoen.

Han forteller at han oppdaget raset da han var ute for å kontrollere en bekk som han fryktet var blitt for stor for røret sitt. Raset stoppet bokstavelig talt på hotelltrappa.

- Det har rast rett inn på tunet her. Det er ikke pent, sier eier Morten Thoen ved Smedsgården pensjonat.

Kjellere fulle av vann

Ordfører Audun Aasheim i Nes kommune forteller om at en del kjellere er fulle av vann, men flere av beboerne er borte på ferie.

- Vi vil prøve å få tak i de som er bortreist nå. Ellers så står naboene på og hjelper hverandre, sier ordføreren, som melder at regnet har stilnet i området nå.

I samråd med politiet og andre eksperter vil kommunen vurdere om det er trygt for de evakuerte å vende hjem etter hvert.

- Hvis det ikke er beboelig vil de bli innlosjert på annet vis, sier Aasheim.

- Ikke uventa
Ifølge leder for Naturskadeavdelingen ved Norges Geotekniske Institutt (NGI), Anders Solheim, er ikke slike jordras uventa.

- Når det kommer så mye nedbør på en gang, øker faren for slike skred i overflaten av bakken generelt, sier Solheim til Dagbladet.no.

Det finnes ingen nasjonal beredskap direkte knyttet til skred i Norge, men NGI har hatt døgnkontinuerlig beredskap de siste dagene, mens nedbøren har falt som verst.

Solheim sier det ikke er mye man kan gjøre for å forhindre slike ras.
- Det er ikke mye mer å gjøre enn å være ekstra oppmerksomme og varsomme, sier han
.

Han oppfordrer imidlertid ikke folk til å holde seg inne etter rasene.

- Det er ingen grunn til å være bekymra for å bli tatt av ras nå. Dessuten dropper vel folk flest å gå på tur i dette været, sier han.

BOLIGFELT RAMMET: Bildet er fra et boligområde som kalles "Lysverkboligene" cirka 4 kilometer nord for Nesbyen. To biler ble sittende fast i rasmassene.
BOLIGFELT RAMMET: Bildet er fra et boligområde som kalles "Lysverkboligene" cirka 4 kilometer nord for Nesbyen. Hele feltet ble rammet av jordskred i natt.
HOTELL SLAPP UNNA: Bildet er tatt fra trappa til Smedsgården hotell som ligger cirka seks kilometer nord for Nesbyen.