- Vi står overfor den verste flommen noensinne

Donau ventes å nå rekordnivå i Budapest i løpet av kvelden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Ungarns hovedstad Budapest jobber rundt 7000 soldater, redningsmannskap og frivillige på spreng før elva Donau er ventet å stige rekordhøyt i løpet av kvelden.

Deler av både den sørlige og nordlige enden av hovedstaden er allerede under vann, men foreløpig ser byens sentrum, med flere store hoteller langs elvebredden og regjeringsbyggene, ut til å klare seg, skriver nyhetsbyrået Associated Press.

Elva er ventet å stige til 8,95 meter i løpet av kvelden, og mange frykter kloakksystemet ikke vil tåle påkjenningen og kollapse.

- I Budapest er det ikke bare flommen som er problemet, men den kompliserte offentlige infrastrukturen som kan bli opphav til alle mulige problemer, sier statsminister Viktor Orban.

- Vi står overfor den verste flommen noensinne.

Rekordnivå Minst 1200 mennesker fra 28 landsbyer og byer har allerede blitt tvunget til å forlate hjemmene sine på grunn av de enorme vannmassene, og over 44 veier har blitt stengt, melder nyhetsbyrået Reuters.

Det er ventet at Donau stiger til 8,95 meter i Budapest i løpet av kvelden, noe som er høyere enn rekorden på 8,6 meter fra 2006.

Foreløpig har ungarske myndigheter klart å holde vannet unna med hundretusenvis av sandsekker langs elvebreddene. Orban understreker at dikene har blitt styrket på de mest kritiske stedene.

Soldater jobber på spreng for å holde vannmassene unna i Budapest. Foto: Attila Kisbenedek / AFP Photo
Politiets hovedkvarter stues av vannmassene i Budapest. Foto: Sandor Szabo / AFP Photo
Foto: Attila Kisbenedek / AFP Photo
Boren Megyeri ved Budapest. Foto: Szabo H. Sandor / ORFK / Reuters
En mann padler på den oversvømte elva Donau omtrent 40 kilometer nord for Budapest. Foto: Peter Kohalmi /AFP Photo
Budapes. Foto: Laszlo Balogh / Reuters
Foto: Attila Kovacs /MTI / AP Photo
Foto: Laszlo Balogh / Reuters
Foto: Attila Kisbenedek / AFP Photo
Foto: Laszlo Balogh / Reuters

- Flommen nærmer seg hjertet av landet nå, vi kan si at de to kommende dagene vil være avgjørende, sa Orban under en pressekonferanse i byen Esztergom.

Enorme ødeleggelser Så langt har 21 mistet livet i flommen som har skapt kaos i Tyskland, Tsjekkia, Østerrike, Polen, Slovakia og nå Ungarn den siste uka. Den siste skal ha vært en 80 år gammel mann som døde av hjerteinfarkt da han skulle rydde opp etter ødeleggelse i hjemmet sitt i Østerrike i dag.

Vannmassene har skapt enorme ødeleggelser, og tusenvis har blitt evakuert fra hjemmene sine. Flere av de rammede landene har erklært unntakstilstand i de verste områdene, og Orban opplyser at unntakstilstanden vil bli utvidet i Ungarn.

Også i Tyskland blir situasjonen i de flomrammede områdene i nordøst stadig mer alvorlig. I går fikk alle de om lag 8000 innbyggerne i byen Aken, 60 kilometer sørøst for Magdeburg, én time på seg til å forlate sine hjem, skriver avisa Mitteldeutsche Zeitung i sin nettutgave.

I Deggendorf, en av de hardest flomrammede byene i Tyskland, sto vannet opptil to meter fra bakken. Byen ligger om lag 140 kilometer nordøst for München, og har rundt 120 000 innbyggere.

- Det er som en spøkelsesby, sier innbygger Florian Uhlman.

PRAHA: Oversvømte veier i Praha tidligere i uka. Metrostasjoner og skoler ble stengt på grunn av det kraftige regnet. Foto: Michal Cizek / AFP Photo
PRAHA: Oversvømte veier i Praha tidligere i uka. Metrostasjoner og skoler ble stengt på grunn av det kraftige regnet. Foto: Michal Cizek / AFP Photo Vis mer
TYSKLAND: Tyske soldater i Magdeburg i dag. Foto: Jens Büttner / EPA
TYSKLAND: Tyske soldater i Magdeburg i dag. Foto: Jens Büttner / EPA Vis mer