STERK LUT: Olivier Blanchard i det internasjonale pengefondet tror finanskrisen blir virkelig alvorlig dersom landene i verden ikke setter inn rette tiltak.Foto: AP
STERK LUT: Olivier Blanchard i det internasjonale pengefondet tror finanskrisen blir virkelig alvorlig dersom landene i verden ikke setter inn rette tiltak.Foto: APVis mer

- Vi står overfor en krise av eksepsjonell størrelse

Pengefond med advarsel til verdens land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdens land må styrke etterspørselen i egne land for å unngå en ny stor depresjon i likhet med den som rammet verden på 1930-tallet, mener sjeføkonomen i Det internasjonale pengefondet (IMF).

- Vi står overfor en krise av eksepsjonell størrelse, hvor den største komponenten er sammenbruddet i etterspørselen, sier sjeføkonom Olivier Blanchard til avisen Le Monde.

Han påpeker at indeksene som viser hvor stor tillit forbrukerne og næringslivet har til økonomien, aldri tidligere har falt så mye.

- De neste månedene kommer til å bli meget dårlige, sier han i intervjuet.

Blanchard mener myndighetene i en rekke land må sette i verk tiltak som øker husholdningenes forbruk hvis verden skal kunne unngå en ny depresjon, det vil si økonomisk tilbakegang og masseledighet i en årrekke.

En rekke regjeringer har varslet tiltaksplaner som skal skape arbeidsplasser og sette fart på økonomien, men IMF mener at disse ikke er omfattende nok.

(NTB-AFP)