- Vi står overfor en krise av eksepsjonell størrelse

Pengefond med advarsel til verdens land.

STERK LUT: Olivier Blanchard i det internasjonale pengefondet tror finanskrisen blir virkelig alvorlig dersom landene i verden ikke setter inn rette tiltak.Foto: AP
STERK LUT: Olivier Blanchard i det internasjonale pengefondet tror finanskrisen blir virkelig alvorlig dersom landene i verden ikke setter inn rette tiltak.Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Verdens land må styrke etterspørselen i egne land for å unngå en ny stor depresjon i likhet med den som rammet verden på 1930-tallet, mener sjeføkonomen i Det internasjonale pengefondet (IMF).

- Vi står overfor en krise av eksepsjonell størrelse, hvor den største komponenten er sammenbruddet i etterspørselen, sier sjeføkonom Olivier Blanchard til avisen Le Monde.

Han påpeker at indeksene som viser hvor stor tillit forbrukerne og næringslivet har til økonomien, aldri tidligere har falt så mye.

- De neste månedene kommer til å bli meget dårlige, sier han i intervjuet.

Blanchard mener myndighetene i en rekke land må sette i verk tiltak som øker husholdningenes forbruk hvis verden skal kunne unngå en ny depresjon, det vil si økonomisk tilbakegang og masseledighet i en årrekke.

En rekke regjeringer har varslet tiltaksplaner som skal skape arbeidsplasser og sette fart på økonomien, men IMF mener at disse ikke er omfattende nok.

(NTB-AFP)

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer