- Vi står overfor en krise av eksepsjonell størrelse

Pengefond med advarsel til verdens land.

STERK LUT: Olivier Blanchard i det internasjonale pengefondet tror finanskrisen blir virkelig alvorlig dersom landene i verden ikke setter inn rette tiltak.Foto: AP
STERK LUT: Olivier Blanchard i det internasjonale pengefondet tror finanskrisen blir virkelig alvorlig dersom landene i verden ikke setter inn rette tiltak.Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Verdens land må styrke etterspørselen i egne land for å unngå en ny stor depresjon i likhet med den som rammet verden på 1930-tallet, mener sjeføkonomen i Det internasjonale pengefondet (IMF).

- Vi står overfor en krise av eksepsjonell størrelse, hvor den største komponenten er sammenbruddet i etterspørselen, sier sjeføkonom Olivier Blanchard til avisen Le Monde.

Han påpeker at indeksene som viser hvor stor tillit forbrukerne og næringslivet har til økonomien, aldri tidligere har falt så mye.

- De neste månedene kommer til å bli meget dårlige, sier han i intervjuet.

Blanchard mener myndighetene i en rekke land må sette i verk tiltak som øker husholdningenes forbruk hvis verden skal kunne unngå en ny depresjon, det vil si økonomisk tilbakegang og masseledighet i en årrekke.

En rekke regjeringer har varslet tiltaksplaner som skal skape arbeidsplasser og sette fart på økonomien, men IMF mener at disse ikke er omfattende nok.

(NTB-AFP)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer