Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi står på et jorde, en mil utenfor Strasbourg

Norske demonstranter stanset av politikolonne på vei til NATO-toppmøtet.

HOLDER VARMEN: Her forsøker de norske, svenske og danske ungdomene å holde varmen, mens de blir holdt på en øde landevei utenfor Strasbourg. Foto: SOSIALISTISK UNGDOM
HOLDER VARMEN: Her forsøker de norske, svenske og danske ungdomene å holde varmen, mens de blir holdt på en øde landevei utenfor Strasbourg. Foto: SOSIALISTISK UNGDOM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): En mil utenfor de fransk-tyske tvillingbyene Strasbourg og Kehl, står 40 demonstranter på en øde vei, omgitt av jorder og nesten like mange politimenn.

Mange av demonstrantene tilhører Sosialistisk ungdom (SU). De var på vei til møtebyene i buss fra Norge for å demonstrere mot NATO-toppmøtet. I morges ble bussen stanset, og demonstrantene måtte ta beina fatt.

Så ble de stanset på nytt.

- Plutselig kom det en svær politikolonne med åtte biler og nesten 40 politimenn og stanset oss, forteller SU-leder Mali Steiro Tronsmoen.

Håper de rekker fram
- Vi står på et jorde, en mil utenfor Strasbourg, omringet av politimennene og flere helikoptre som sirkler over oss, sier hun til Dagbladet.

Ifølge opplysninger de har fått av politiet er demonstrantenes marsj mot Strasbourg og Kehl stanset i påvente av at Barack Obamas bilkortesje skal kjøre forbi.

De norske, svenske og danske demonstrantene mistenker imidlertid politiet for å ha andre motiver for å holde dem på stedet.

- Nå spørs det om vi rekker fram i tide. Vi har en mil å gå, og demonstrasjonene starter snart, sier en bekymret SU-leder.

- Vi er der for å vise vår folkelige motstand. Det er vår rett. Arrangørene har sagt at de venter opp mot 100 000 demonstranter. Men hvis demonstrantene holdes borte, vil ikke den folkelige motstanden se langt mindre ut, sier Mali Steiro Tronsmoen
.

Hun mener det er et brudd på ytringsfriheten dersom de ikke får demonstrere mot NATO-toppmøtet.

Afghanistan på plakaten
Under NATO-toppmøtet i dag skal medlemslandene fortsette samtalene om Afghanistan.

Under talen i går sa USAs president Barack Obama at han forventer et sterkere engasjement fra Europa, men ikke nødvendigvis militært.

— Det er ikke bare snakk om mer ressurser, men å bruke de vi har mer effektivt, sa Obama, som for en uke siden lanserte sin nye strategi for Afghanistan.

Umiddelbart etter talen offentliggjorde Storbritannias statsminister Gordon Brown å øke de britiske styrkene i Afghanistan midlertidig. I dag er det 8300 britiske soldater i landet.

Den varslede militære opptrappingen i Afghanistan bekymrer hjelpeorganisasjonene. De frykter at den planlagte troppeøkningen i Afghanistan vil føre til at flere sivile blir drept.

Foruten Afghanistan-spørsmålet, er det ventet at medlemslandene vil forsøke å samle seg om en ny generalsekretær. Den tyrkiske motstanden mot Anders Fogh Rasmussen setter den danske statsministerens kandidatur i fare.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling