Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nattevaktene vil hjelpe unge i Groruddalen

- Vi starter Nattevaktene for å unngå at ungdom gjør dumme valg

Veien fra rampestreker til å selge dop eller gjøre andre kriminelle handlinger kan bli altfor kort. Derfor starter Nattevaktene opp sitt arbeid i Groruddalen i helga.

VIL BIDRA: Mohsan Raja (midten) gjenoppliver Nattevaktene, for å gi et postivt bidrag til de unge i Groruddalen. De to kameratene Werhad A. Bejani (t.v) og Bashkim Osmani (t.h) skal også være med og prate med de unge i Oslo øst. Bejani og Osmani jobber som sjefer i et telefonsalg-firma, og vil hjelpe unge med å gi dem jobb. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
VIL BIDRA: Mohsan Raja (midten) gjenoppliver Nattevaktene, for å gi et postivt bidrag til de unge i Groruddalen. De to kameratene Werhad A. Bejani (t.v) og Bashkim Osmani (t.h) skal også være med og prate med de unge i Oslo øst. Bejani og Osmani jobber som sjefer i et telefonsalg-firma, og vil hjelpe unge med å gi dem jobb. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den siste tida har Groruddalen i Oslo, med Stovner og Vestli i spissen, vært i nyhetsbildet, på grunn av en økning i ungdomskriminalitet og steinkasting mot Natteravnene. Den negative utviklingen engasjerte i «årets Oslo-borger 2015», Mohsan Raja (33) og legen Usman Mushtaq (28).

- Det negative i mediene og steinkastinga på Natteravnene fikk oss til å reagere. Natteravnene er et fantastisk prosjekt, men vi vil gjøre mer og nå lenger ut, og starter derfor Nattevaktene, sier Mushtaq.

- Fullfør skolen

ENGASJERT: Som ung gutt handlet livet til Mohsan Raja om å være tøff gangster, og han følte seg tidvis som «kongen av byen». - Men du kaster bort livet ditt. Å hjelpe andre gir deg anerkjennelse og varme i hjertet, sier Mohsan Raja.
Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
ENGASJERT: Som ung gutt handlet livet til Mohsan Raja om å være tøff gangster, og han følte seg tidvis som «kongen av byen». - Men du kaster bort livet ditt. Å hjelpe andre gir deg anerkjennelse og varme i hjertet, sier Mohsan Raja. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Allerede i helga er kameratene i gang. Nær hundre personer sier de vil bidra.

- Vi har vokst opp i Groruddalen og opplevd utenforskap, å bli mistenkeliggjort og diskriminert. Vi skal ikke kjefte, men få de unge til å fullføre skole eller fagbrev, sier Raja.

Han er på kontoret til den norskkurdiske kameraten Werhad Bejani, som også vil bli med.

I FN: Usman Mushtaq (28) er denne uka på FN-toppmøte om helse, men skal ut og prate med ungdommen på Stovner i helga. Foto: Privat
I FN: Usman Mushtaq (28) er denne uka på FN-toppmøte om helse, men skal ut og prate med ungdommen på Stovner i helga. Foto: Privat Vis mer

- Vi vet hvordan det er å vokse opp og høre at du er et problem. Barn og unge er framtida vår, men unge på Stovner hører stadig at de bor i et område der det nærmest er svenske tilstander - og at det er de som er grunnen til det, sier Bejani.

- Ja, og der alle mistenker deg. Det gjør noe med deg. Når alle ser på deg som en kriminell, er det kanskje lettere at du også blir det, fortsetter Raja.

- Slutt å kritisér

I mediene handler Groruddalen helst om trøbbel. Om kriminalitet, bråk og sosial kontroll. Men å vokse opp og høre at du er et problem, skaper utenforskap, frustrasjon og sinne, mener kameratgjengen.

- Barn og unge på østkanten er, og vil bli, gode samfunnsborgere. De må bare få muligheten. Slutt å kritisér og la dem få like muligheter som andre barn og unge, sier Raja.

Mushtaq har selv meldt seg som natteravn på Stovner og Vestli, og vil også gå med dem i fortsettelsen. Samtidig ser han at bydelens unge også trenger noen å prate med, og som skjønner hvilke utfordringer de opplever.

- Jeg er født, oppvokst og bor på Stovner og ble tidlig opptatt av sosial ulikhet og ulikhet i helse. Det har fått meg verden rundt, men jeg vil også i nærmiljøet mitt, som nattevakt sier Mushtaq, som er i Genève, på FN-toppmøte om helse.

Skjer mye bra

For selv om det ikke er hovedoppslag i Dagsrevyen, skjer mye bra i Groruddalen, akkurat som i andre bydeler og byer i Norge.

- Jeg kom fra Irak til Norge som flyktning i 2004. Til tross for min bakgrunn med krig og elendighet, har jeg klart å integrere meg, ta utdannelse på Handelshøyskolen og har i dag ansvaret for et selskap som omsetter for millioner av kroner, med over 40 ansatte, sier Bejani.

NATTEVAKTENE: Da flyktningkrisa var på sin topp, i 2015, startet Mohsan Raja (gul vest) opp Nattevaktene, som gjorde at tusenvis av flyktningene fikk hjelp. Her er Raja med en gjeng unge afghanere. Foto: Privat
NATTEVAKTENE: Da flyktningkrisa var på sin topp, i 2015, startet Mohsan Raja (gul vest) opp Nattevaktene, som gjorde at tusenvis av flyktningene fikk hjelp. Her er Raja med en gjeng unge afghanere. Foto: Privat Vis mer

Raja ble kåret til Årets Oslo-borger i 2015, for sitt arbeid for å hjelpe de mange flyktningene som kom til Oslo under flyktningkrisa i 2015. Det er denne organisasjonen, Nattevaktene, som nå gjenopplives for å hjelpe ungdom i Groruddalen.

- Vi vil få fram suksesshistoriene og hjelpe de som er i ferd med å falle utenfor, sier kameratgjengen samstemt, før Raja fortsetter:

- De aller fleste av ungdommene er ikke kriminelle. De er helt vanlig ungdom som ellers i byen. Men mangel på fritidstilbud og møteplasser, samt økonomiske utfordringer fører noen i feil retning. Vi vil hente dem tilbake, sånn at de ikke kaster bort livene sine.

- Alle blir tatt til slutt

FAR OG TVILLINGSØNNER: Mohsen, tvillingbror Hassan og faren Sultan Pervez Raja. Foto: Privat
FAR OG TVILLINGSØNNER: Mohsen, tvillingbror Hassan og faren Sultan Pervez Raja. Foto: Privat Vis mer

Sjøl vokste 33-åringen opp en rekke steder i Groruddalen, sammen med familien sin. Som mange andre av innbyggerne i Oslo øst, sleit familien med økonomien. Raja og kompisene hørte om ungdommer som var på kule fester, og som levde et helt annet liv, med penger, klær og ressurser.

- Vi gikk rundt i nabolaget og kjedet oss. Det mest spennende vi kunne gjøre, var å dra og spise kebab, sier Raja.

RAJA OG KOMPISENE: En politimann tok med Mohsen Raja (nr 3 fv), kameratene og foreldrene på båttur da guttene var unge og sårbare, i et forsøk på å holde dem unna kriminalitet. Foto: Privat
RAJA OG KOMPISENE: En politimann tok med Mohsen Raja (nr 3 fv), kameratene og foreldrene på båttur da guttene var unge og sårbare, i et forsøk på å holde dem unna kriminalitet. Foto: Privat Vis mer

Etter hvert øynet kompisene muligheten for det de så på som lett-tjente penger for å kjøpe ei jakke eller kule sko, som ellers ikke var mulig. Det kunne gjøres ved å selge dop.

- Men før eller siden så blir du jo tatt. Alle blir jo det og jeg havnet i fengsel. Der blir du lett knekt, eller du blir med de hardbarka kriminelle. Ingen gode løsninger, sier Raja.

ROLEX OG GULLKJEDE: Bildet er tatt like etter at Mohsen Raja (t.h) kom hjem fra et par år på skole i Pakistan. - Da skulle jeg tøffe meg for alle, og vi jaktet på penger for å kjøpe Rolex-klokka jeg har på armen, gullkjeder og annet. Her med tvillingbroren og nevøer. Foto: Privat
ROLEX OG GULLKJEDE: Bildet er tatt like etter at Mohsen Raja (t.h) kom hjem fra et par år på skole i Pakistan. - Da skulle jeg tøffe meg for alle, og vi jaktet på penger for å kjøpe Rolex-klokka jeg har på armen, gullkjeder og annet. Her med tvillingbroren og nevøer. Foto: Privat Vis mer

Det startet med «rampestreker», men det ene tok det andre, og til slutt ble Raja ble straffedømt flere ganger i perioden 2002 til 2010, både for narkotikasalg og vold.

- Jeg kom i fengsel og ødela mange år av livet mitt. Jeg er ikke stolt over det, men har sonet min dom og ønsker å bruke mine erfaringer for å hjelpe andre, sier Raja og utdyper:

- Når du er ung er du dum. Hvis du drikker alkohol eller bruker narkotika, er det lett å miste besinnelsen, og så går det fort galt. Det tok meg ti til tolv år å finne veien tilbake, og det unner jeg ingen. Hvis jeg kan hjelpe én ungdom, er Nattevaktene verdt det.

Usman Mushtaq var opptatt av å studere og å drive med politikk for Arbeiderpartiet. Men han kjenner mange som Raja, som falt fra, men som hentet seg inn igjen.

- Mohsan og mange av mine barndomsvenner har liknende historier, men de har lagt det bak seg og vil jobbe for at andre unge ikke går samme vei, sier Mushtaq.

Konkurrent til Natteravn?

Fredag og lørdag skal Nattevaktene ut og møte unge på Stovner og Vestli. Kritikere mener at Nattevaktene heller burde gått sammen med Natteravnene, for å unngå at ulike grupper patruljerer bydelen. Og for å unngå et skille mellom «oss og dem».

- Vi vil samarbeide med Natteravnene og alle andre som har noe å bidra med, akkurat som vi gjorde da vi hjalp flyktningene under krisa i 2015. Samtidig når vi lettere ungdommen her enn mange andre på grunn av vår bakgrunn, oppvekst og erfaring, sier Raja.

- Dette er et tiltak for å nå ungdom. Vi skal ikke patruljere eller være politi eller vektere, men prate med ungdommen, sier Mushtaq.

- En samtale mellom 70-årige Olga med hund og en frustrert ungdom fungerer ikke like bra som hvis Mohsan Raja møter den unge, tilfører Bejani.

Både Annstein Garnes i Natteravnene og John Roger Lund i Oslo-politiets enhet Øst sier de er positivt innstilt til Nattevaktene.

- Jeg kjenner ikke Nattevaktene, men alle som vil jobbe for å bedre forholdene til beboerne på Vestli er velkomne. Vi har invitert dem til å gå med oss, men tror de vil jobbe annerledes enn oss, om jeg har forstått det riktig, sier Annstein Garnes, leder i Natteravnene på Vestli og Stovner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media