Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi starter tilbaketrekkingen i juli 2011

McCain advarte Obama mot å sette en sluttdato i Afghanistan.

 BEKREFTET:  President Barack Obama på vei mot talerstolen i West Point i natt for å bekrefte opptrapping - og starten på tilbaketrekking. Foto: JIM YOUNG, REUTERS/SCANPIX.
BEKREFTET: President Barack Obama på vei mot talerstolen i West Point i natt for å bekrefte opptrapping - og starten på tilbaketrekking. Foto: JIM YOUNG, REUTERS/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): President Barack Obama bekreftet i sin tv-sendte tale i natt at 30 000 nye amerikanske soldater blir sendt for å kjempe i Afghanistan så snart det lar seg praktisk gjøre - rett over nyttår om en måned.

I sin tale i militærakademiet i West Point i New York sa presidenten at tilbaketrekkingen av amerikanske styrker fra landet skal starte i juli 2011.

Han satte ingen sluttdato for når USA og NATO skal være ute og Afghanistan være i stand til å ta hele ansvaret selv.


McCain advarte

Ifølge nyhetsbyrået AP hadde Obama et timelangt møte før nattens tale med sin republikanske rival fra presidentvalget i fjor, John McCain og ledende medlemmer av Senatet.

Der skal McCain ha advart presidenten mot å sette en dato for når USA skal være ute av Afghanistan.

- Da vil Taliban gå i dekning og dukke opp igjen når våre soldater er ute, skal Vietnam-veteranen McCain ha sagt.

- Ikke noe Vietnam
I sin tv-tale avviste Obama alle sammenligninger mellom Vietnam-krigen og Afghanistan.

- Det er historieforfalskning. Vi dro til Afghanistan for å kjempe mot terroristene der de startet angrepene mot USA. Vietnam var en helt annen situasjon.

22 ganger Pakistan
Obama hadde sterkere fokus enn noen gang på «jobben som må gjøres» med Taliban og al-Qaida også i Pakistan.

CNNs korrespondent i den pakistanske hovedstaden Islamabad  talte at Obama sa Pakistan minst 22 ganger i den 35 minutter lange talen.

- Vi er helt avhengig av et konstruktivt partnerskap med nabolandet Pakistan og en strategi som virker på begge sider av grensen mellom de to landene for at afghanerne skal bli i stand til å bli herrer i eget land, sa Obama.

Troppeforsterkningen skal settes inn i kampen mot al-Qaida i grenseområdene mot Pakistan, bekreftet Obama.

 AFGHANISTAN NESTE:  President Barack Obama hilser på kadetter som skal Afghanistan. Foto: JIM WATSON, AFP/SCANPIX.
AFGHANISTAN NESTE: President Barack Obama hilser på kadetter som skal Afghanistan. Foto: JIM WATSON, AFP/SCANPIX. Vis mer

- 10 år
- Vi har ingen interesse av å være involvert i en endeløs krig. Vi må se enden i et 10-års perspektiv, sa Obama med referanse til angrepene på New York 11. september 2001, som innledet USAs krig mot terroristene.

Da fredsprisvinneren tiltrådte som president i januar i år, var det 34 000 amerikanske soldater i Afganistan. Nå er det er det 72 000 amerikanere under våpen i landet, og om noen uker er tallet tredoblet til 102 000 amerikanske soldater.

I Irak har det på det meste vært 170 000 soldater sendt fra USA

I tillegg er de 45 000 NATO-soldatene og minst 5 000 ekstra som Obama har bedt sine samarbeidspartnere om.

Han bekreftet i talen at han har bedt europeiske land om mellom 5 000 og 10 000 soldater ekstra - og raskt.

 SER SLUTTEN:  President Barack Obama ankommer Stewart International Airport i West Point, New York i natt med Airforce One. Foto: JIM WATSON, AFP/SCANPIX.
SER SLUTTEN: President Barack Obama ankommer Stewart International Airport i West Point, New York i natt med Airforce One. Foto: JIM WATSON, AFP/SCANPIX. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media