- Vi sto bak terrorangrepet i Sverige

En påstått Al Qaida-gruppe tar på seg ansvaret for attentatet i Sverige natt til torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:
Terrormistenkte søker asyl i Norge

(Dagbladet.no): I 00.30-tida natt til torsdag forsøkte tre menn å knuse en rute inn til et irakisk valglokalene i Kista utenfor Stockholm, for så å kaste inn tre brannbomber, såkalte molotovcocktailer.

Mennene ble overrasket av tre vektere, og angrepet ble avverget.

Torsdag kveld tok en påstått Al Qaida-gruppe på seg ansvaret for attentatet i et brev til den svenske avisa Dagens Nyheter. Brevet kom i posten i en hvit konvolutt, er skrevet på svensk og poststemplet onsdag, 14. desember. Det inneholder krenkelser av de «vantro» og avsluttes med en advarsel om at aksjonen bare var en forsmak og en advarsel for framtida.

Ifølge islamologiprofessor Jan Hjärpe, er brevet skrevet av noen som har god kjennskap til islam og koranen.

Et avsnitt lyder slik: «Aldri i livet om vi lar sønnene til griser og aper eller deres tilhengere gjennomføre sine planer i Irak.»

I brevet er også et bilde av to korsede sverd og en hånd, symboler som ifølge Hjärpe ofte brukes av ekstremister.

Holder brevet for seg selv

MOLOTOV-COCKTAILS: Politiet fant flere brannbomber langs fluktruten til de mistenkte terroristene, som ennå ikke er tatt. Foto: Stefan Söderström/ Expressen
MOLOTOV-COCKTAILS: Politiet fant flere brannbomber langs fluktruten til de mistenkte terroristene, som ennå ikke er tatt. Foto: Stefan Söderström/ Expressen Vis mer

Redaksjonssjef i DN, Pia Skagermarg, vil ikke røpe flere detaljer om brevet, som publiseres i dagens DN. Men hun betegner det som «interessant».

- Vi synes det er interessant, spesielt med tanke på at det var poststemplet dagen før det mislykkede terrorangrepet. Vi har vendt oss til andre for å bedømme hvorvidt det er ekte eller ei, sier hun til Dagbladet.no.

Advarselen i brevet skal tas alvorlig, ifølge terrorekspertene avisa har snakket med.

- Man må ta dette på alvor og etterforske attentatet nøye, sier terrorekspert Magnus Ranstorp til DN.

Det kan finnes flere lignende brev i omløp.

- Vi har hørt at det finnes flere slike brev, men vi kjenner ikke til hvor, sier Skagermarg.

DN har foreløpig ikke levert inn brevet til politiet.

Fant flere bomber

Ifølge Magnus Norell, terrorekspert og forsker ved Totalförsvarets forskningsinstitutt (FOI), er dette første gang et attentatforsøk gjennomføres i Sverige i Al Qaidas navn.

Jan Åke Nilsson, sjef for ordenspolitiet i Västerort, tror ikke gjerningsmennene i natt visste at det var vektere tilstede i valglokalet.

- Vekterne skremte dem, sier han til den svenske avisa.

Langs fluktruten fant politiet flere molotovcocktails. Gjerningsmennene er ikke pågrepet.

Generalsekretær i Irakiska riksförbundet i Sverige, Hikmet Hussain, tror aksjonen ble utført av noen som ville skremme folk fra å stemme.

- Det irakiske regimet har sine tilhengere og det kan være snakk om et bestillingsverk, sier Hussein.

Mange stemte

Men attentatet ser ikke ut til å ha skremt eksilirakere fra å stemme. Både svensk- og norsk-irakere stemte i Sverige torsdag i hopetall, i likhet med sine landsmenn i Irak.

I Irak strømmet så mange til urnene at valglokalenes åpningstid ble utvidet med en time. Valget gikk forholdsvis rolig for seg. I Irak protesterte flere opprørsgrupper mot valget av nasjonalforsamling, men bare et lite antall voldelige hendelser oppstod. Ifølge ANB ble en sikkerhetsvakt drept i en bombeeksplosjon ved et sykehus i Mosul. Tre mistet livet i uroligheter nord for Bagdad, mens et rakettnedslag såret tre.

NATO applauderer den høye valgdeltakelsen og håper at Irak er på vei mot demokrati.

- Jeg håper dette valget kommer til å markere et vendepunkt for Irak, og at det legger grunnlaget for et land som blir stadig mer samlet i fred, sa NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer.

Valgresultatet er trolig ikke klart før om to uker.

I NATT:Politiet undersøker åstedet for terror-forsøket i Kista utenfor Stockholm.