- Vi streiker i morgen

Lærerne stevnes inn for arbeidsretten. Men de mener det er moralsk riktig å streike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Klokka 09.30 i dag var det møte mellom Kommunenes Sentralforbund (KS) og Utdanningsforbundet, etter Dagbladets avsløring om at lærerne planla hemmelig streik i morgen.

KS og Utdanningsforbundet forhandler for tida om en avtale om lærerens arbeidstid. Midt i forhandlingene vil lærerne gå til streik i morgen.

- Vi er svært forbauset. En streik mens forhandlingene pågår er et klart brudd på spillereglene i arbeidslivet som organisasjonene har skrevet under på. Dette er helt klart en ulovlig streik, sier Per Kristian Sundnes, forhandlingsleder i KS.

Moralsk riktig

Utdanningsforbundet benekter ikke at streiken er ulovlig eller at de bryter arbeidslivets avtaler.

- Vi mener streiken er moralsk og skolepolitisk riktig, er den korte kommentaren fra Utdanningsforbundets forhandlingsleder Ole Petter Blindheim.

Han vil ikke utdype begrunnelsen til Utdanningsforbundet nærmere.

- Helga Hjetland vil holde en pressekonferanse klokka 12 i dag. Da får dere vite mer om saken, sier Blindheim.

- Vi streiker i morgen

Utdanningsforbundet sier dette ikke er en tariffstreik, men en politisk demonstrasjonsstreik.

KS er overrasket over argumentasjonen til Utdanningsforbundet.

- Dette er et klart brudd på fredsplikten som gjelder mens partene er i forhandlinger, sier Sundnes.

Til arbeidsretten

Under møtet anmodet KS på det sterkeste om at aksjonene ble avlyst eller at Utdanningsforbundet tar avstand fra aksjonene. I stedet ble det klart at forbundet støtter aksjonen og sine medlemmer.

- Når Utdanningsfordundet går til slike ulovlige aksjoner har vi ikke noe annet valg enn å stevne dem inn for arbeidsretten, sier Sundnes.

I morgen vil det bli gjennomført demonstrasjonsstreik ved alle landets skoler fra klokka 12 og til undervisningstidens slutt. Streiken rammer ikke skolene i Oslo eller skolene som er eid av staten.

Ikke streike om tariffavtalen
Jusprofessor Henning Jakhelln ved Universitetet i Oslo sier at politiske streiker ikke skal dreie seg om tariffspørsmål.

- En typisk politisk streik kunne være at norske lærere ville vise sin solidaritet med de som streiker i Frankrike, sier Jakhelln til Dagbladet.no.

Han vil ikke kommentere direkte om denne streiken er ulovlig.

- Man kan ikke holde en politisk streik hvis den dreier seg om de bestående lønns- eller arbeidsvilkår. Det er i strid med fredsplikten, sier Jakhelln.

I tillegg er det regler om at man alltid skal varsle motparten i rimelig tid før man starter en streik.

- Ved vanlige streiker om tariffavtalen skal man varsle minimum 14 dager på forhånd. Ved politiske streiker er ikke kravet like strengt. Men man må varsle fordi motparten og tredjeparter blir berørt, og man skal sørge for å gjøre skadene minst mulig.

UENIGE: Per Kristian Sundnes fra KS og Ole Petter Blindheim fra Utdanningsforbundet var bare enige om at de var uenige etter møtet i formiddag.