- Vi styrer best

- Jobben med å styre landet har ikke vært tøffere noen gang på 90-tallet. Og sentrumsregjeringen har det beste styringsgrunnlaget i Stortinget, sier næringsminister og Venstre-leder Lars Sponheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han sier han er bombesikker på at Bondevik-regjeringen overlever statsbudsjettet.

- For hva er alternativet? En Jagland-regjering vil få mye større problemer med å styre nå enn den hadde fått hvis den hadde fortsatt i fjor. Jagland har færre manøvreringsmuligheter i Stortinget enn oss. Og i mellomtida har han skaffet seg flere politiske uvenner. Jeg er overbevist om at vi er det beste alternativet til å styre nå, sier Sponheim til Dagbladet.

Han lover et stramt sentrumsbudsjett, og sier at det er noe som gleder en Venstre-leder.
- Det er ingen motsetning mellom innstramming og sentrumsprofil. Sentrumspolitikk er også en stram politikk når landet trenger det, sier Sponheim.

Det er ingen skamfull partileder som nå innrømmer at regjeringen må løpe fra løftene fra Voksenåsen.

- Vi må ta den økonomiske virkeligheten inn over oss. De ytre forhold er nå slik at det tar lenger tid å gjennomføre tiltakene i Voksenåsen-erklæringen enn vi trodde da vi laget den i fjor, forklarer Sponheim. Han sier styring av landets økonomi nå gå foran alt, og mener det ikke vil være vanskelig å få sitt parti med på en slik kriseforståelse.

Krymper Voksenåsen

Venstre-lederen som i sommer sa at smertegrensen var nådd for partiet, vil ikke svare på hvor langt smertegrensene må tøyes i høstens statsbudsjett. Men ifølge Sponheim er ingen saker totalfredet i en budsjettprosess.
Sponheim avviser at Voksenåsen-erklæringen har vært reforhandlet, men sier at partiene vil sørge for at krympingen av den fordeles noenlunde likt på partiene.

Jagland deserterte

- Balansen partiene imellom vokter vi hele tida på. Det er litt av bakgrunnen for regjeringens underutvalg. Derfor er vi opptatt av å utmåle en fornuftig partibalanse også i innstrammingen av Voksenåsen-erklæringen. Men det er egentlig ganske opplagt, sier Sponheim.

For halvannen uke siden skrev Ap-leder Thorbjørn Jagland at sentrumsregjeringen mangler styringsevne.
- Vi kom jo til makten fordi Jagland ga oss den. Han visste nok hva han gikk fra. Den styringsjobben vi har påtatt oss, er utvilsomt den tøffeste på nitti-tallet, sier Sponheim.