- Vi sulter uten penger fra Danmark

Grønland får selvstyrestatus på søndag.

FATTIGE: Flere boliger er i dårlig stand på Grønland ettersom en stor del av befolkningen er fattige. Dette bildet er fra den Ilussat, nord i Grønland hvor det bor 5000 mennesker. Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX
FATTIGE: Flere boliger er i dårlig stand på Grønland ettersom en stor del av befolkningen er fattige. Dette bildet er fra den Ilussat, nord i Grønland hvor det bor 5000 mennesker. Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| - Vi har store sosiale problemer på Grønland. Forskjellene mellom fattig og rik er verre enn i USA. Hvis vi slutter å ta imot penger fra Danmark nå, vil mange sulte, sier statviter Pia Vedel Ankersen fra Det Grønlandske universitet.

Til tross for at Grønland får offisielt selvstyre fra Danmark fra og med 21. juni, vil de ikke bli økonomisk uavhengige av Danmark med det første, ifølge Ankersen.

- Vi trenger oljeGrønland får 3, 5 milliarder danske kroner fra Danmark hvert år, hvilket tilsvarer 40 prosent av Grønlands bruttonasjonalprodukt (BNP).

- Det vil ta rundt 50 år før vi kan klare oss på egen hånd. Vi er avhengige av å finne olje i grunnen slik at vi kan tjene penger, sier Ankersen.

Fra og med søndag har Grønland rett på deler av overskuddet fra eventuelle oljeinntekter.

Fortsatt dansk dronningI tillegg blir grønlandsk det offisielle språket, og grønlenderne kan selv bestemme over miljøbeskyttelse, utenrikspolitikk, politi- og rettsvesen. Men de bevarer den danske dronningen, og den økonimiske støtten fra Danmark.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer