Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi sultestreiker i fengsel

De rundt 50 aksjonistene vil fortsette aksjonene i fengsel. Torsdag starter sultestreiker over hele Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sultestreiken startet foran domkirken i Oslo fredag. Siden da har titalls afghanere reist til Oslo for å ta del i demonstrasjonen mot tilbakesendelse til det de mener er et uttrygt og krigsherjet land.

- Vi har fått høre at politiet skal fjerne oss, det er de velkomne til, vi vil fortsette sultestreiken i fengsel, sier talsmannen Zahir Athari.

Trapper opp

Byrådsleder Erling Lae (H) i Oslo ba politiet fjerne de streikende i ettermiddag, i følge TV2 Nettavisen. Men klokken halv ni var over 50 afghanere fremdeles foran domkirken ved Stortorvet i Oslo sentrum. Athari er klar på at det ikke vil hjelpe å sette dem i fengsel. Tvert imot planlegger enda flere å delta i aksjonen.

- På torsdag starter afghanere i asylmottak over hele landet sultestreiker. De blir over hundre, og vi er samlet i kravet om at Aghanistan må bli anerkjent som utrygt av norske myndigheter og om norskopplæring i asylmottak, sier Athari.

Flere av de fremmøtte tirsdag kveld var bleke og pregede av situasjonen. De fleste har vært i Norge fra ett til fire år, i følge Athari.

Nå håper han på politisk drahjelp fra partiene på Stortinget.

- I morgen skal vi ha møte med SV, det håper vi vil føre fram.

VIL BLI: - Om de arresterer oss så vil afghanere over hele landet sultestreike i solidaritet med oss. Det er vårt svar til byrådet i Oslo, sier Zahir Athari, talsmann for afghanerne på Stortorvet i kveld. Foto: EILIV FRICH FLYDAL
VIL BLI: - Om de arresterer oss så vil afghanere over hele landet sultestreike i solidaritet med oss. Det er vårt svar til byrådet i Oslo, sier Zahir Athari, talsmann for afghanerne på Stortorvet i kveld. Foto: EILIV FRICH FLYDAL Vis mer

Sanitære hensyn 

Oslos byråd for velferd- og sosiale tjenester mener de helsemessige forholdene tilsier at demonstrantene må fjernes av politiet.

- De sanitære forholdene gjør at de ikke kan oppholde seg der i lang tid. Det er et offentlig toalett der, men det er stengt om natta for å unngå herværk, sier Sylvi Listhaug (Frp) til Dagbladet.no. Dette er også begrunnelsen gitt av Lae til TV2s Nettavisen.

Hun presiserer at det ikke er Oslos ansvar å forsørge aksjonistene. - Det er regjeringens ansvar å ta hånd om disse flyktningene, sier hun til Dagbladet.no.

Men anmodningen til politiet om å fjerne demonstrantene er ikke sendt. Operasjonsleder i Oslopolitiet, Finn Sinkelsen, sier til Dagbladet.no at de ikke har mottatt noen henvendelse fra Oslo kommune, enda.

- I dag og i natt kommer ikke politiet til å foreta seg noe. Vi kjører innom på  patruljer for å sjekke jevnlig at alt er i orden.

Vil lytte til demonstrantene

SVs Heikki Holmås, er uenig med byrådsleder Laes avgjørelse. Han trekker en historisk paralell til en annen sultestreik i Oslo. - Dette ordnet seg jo da samene sultestreiket mot Altautbyggingen foran Stortinget, sier han.

- Hadde vi ment det var akseptabelt om politiet i Ukraina brukte et argument om manglende toaletter når folk demonstrerer for demokrati, sier Holmås.

Han vil ikke love demonstrantene noe. Mange afghanere har allerede fått opphold i Norge. De Norge nå ber returnere skal i følge FN tilbake til trygge områder. Det har vært liten oppsluttning om tilbudet fra staten om frivillig retur og da trues det med utkastelse.

- Det er jo utgangspunktet. Men jeg har tillitt til at regjeringen løser dette på en ordentlig måte, sier stortingspolitikeren. Jeg mener vi bør lytte til demonstrantene før vi tar en avgjørelse, sier Holmås.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling