Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi svikter barna

Barneombud Reidar Hjermann tordner mot måten barn blir behandlet på i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barneombud Reidar Hjermann tordner mot måten barn blir behandlet på i Norge. Han beskriver det som «svik på et grunnleggende nivå».

Hjermanns åremål som barneombud i Norge går ut fredag denne uken. Han har søkt jobben på nytt, men vet ennå ikke om han får den.

Etter fire år i jobben slår han fast at samfunnet svikter barn på måter som voksne aldri ville ha funnet seg i:

- Det er helt grunnleggende ting som svikter i systemet som skal ivareta barna, sier Hjermann til Dagsavisen.Undervurderes
Som eksempel nevner han barnevernet, som er temmelig ukjent for de fleste barn.

Selv store barn vet ikke hvor de skal henvende seg om de blir utsatt for vold, mener Hjermann.

- Vi er utrolig dårlig på å informere barn. Barn har evne til å ta inn ganske kompleks informasjon. Vi undervurderer dem, sier han.

Hjermann viser videre til at en elleve år gammel forskrift om inneklima i skolene stadig vekk bare etterleves av 60 prosent av skolene og at barn tvinges til å stå på skranglete skolebusser - samtidig som voksne bøtelegges for kjøring i privatbil uten belte.

Mindreverdige
- Det har med holdninger å gjøre. Barn anses ikke som fullverdige samfunnsborgere på linje med voksne, sier Hjermann.

Han mener det er illustrerende at den mest medieomtalte saken som gjaldt Barneombudet i hans fire år i jobben, nemlig striden rundt utnevnelsen for det neste åremålet, ikke handlet om barn.

- Barn kommer skikkelig på dagsorden først når voksnes interesser står på spill, sier han.

Forsøkt kneblet
Hjermann har foreslått at ansvaret for å utnevne nytt barneombud flyttes fra Barne- og likestillingsdepartementet og at jobben gjøres om til ett åremål på seks år.

Det vil sikre bedre uavhengighet, mener han.

Selv opplevde Hjermann å bli forsøkt kneblet av tidligere barne- og familieminister Laila Dåvøy (KrF).

Det skjedde da han i begynnelsen av åremålet uttalte at han var tilhenger av å fjerne kontantstøtten.

FORSØKT KNEBLET: Barneombudet Reidar Hjermann uttalte i begynnelsen av sitt åremål at han var for å fjerne kontantstøtten. Det likte daværende barne- og familieminister Laila Dåvøy svært dårlig. Arkivfoto: SCANPIX
FORSØKT KNEBLET: Barneombudet Reidar Hjermann uttalte i begynnelsen av sitt åremål at han var for å fjerne kontantstøtten. Det likte daværende barne- og familieminister Laila Dåvøy svært dårlig. Arkivfoto: SCANPIX Vis mer

- Da reagerte statsråden spontant og sa at dette hadde jeg ikke anledning til å si. Men etter dette kan jeg ikke huske graverende eksempler på forsøk på å styre oss i konkrete saker, sier han.

(NTB)

image: - Vi svikter barna
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media