- Vi syter ikke, Jens

BODØ: Bodø-ordfører Odd-Tore Flyge gir Stoltenberg klar beskjed: Nordlendinger syter ikke!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rett før klokka ti i dag kom medlemmene av regjeringen til Bodø Rådhus. Noen kom med buss, mens andre, som Stoltenberg selv, ankom til fots. På rådhuset ble de mottatt av ordfører Odd-Tore Fygle.

- Vi syter ikke

Ordføreren vek ikke av veien for å ønske Stoltenberg velkommen til «forsvarsbyen Bodø» før han geleidet regjeringen til formannskapssalen. Forsvarets Overkommando Reitan i Bodø ble nylig forkastet som hovedkvarter for forsvaret, til fordel for Jåttå utenfor Stavanger. Politikerne har kommet med vage løfter om at Reitan fremdeles skal ha en sentral funksjon. Senere i dag skal Stoltenberg besøke Reitan, og ordfører Fygle gjorde det klart at han venter å få signaler om at Bodø består som forsvarsby.

Ordføreren ga også klar beskjed om at nordlendinger ikke syter: De tror på seg selv, men trenger midler til å bruke ressursene sine. Han advarte Stoltenberg mot hva som venter senere i dag: Nordlandsopprørerne har lovet å markere seg når de får sjansen. Stoltenberg så ut til å ta advarselen med godt humør.

Meningsmålingen som viser oppslutning på 20 prosent, har ikke gått upåaktet hen:

- Når du ser Saltstraumen, kan du muligens bli inspirert av at motstrøm gir tilførsel av oksygen og rikelige fiskemuligheter, sa ordfører Flyge og la til:

- Vi får se humoristisk på det: Her om dagen hørte jeg om en meningsmåling på 18 prosent, og da er 20 prosent en oppgang.

Kulturminister Ellen Horn kom for sent og rakk så vidt frem til formannskapssalen før Stoltenberg hev pressen på dør:

- Nå vil jeg begynne og dere må gå, sa han. Asylpolitikk og konsesjoner er blant temaene under regjeringskonferansen, som varer i knappe to timer.

Men det blir knapt tid til en pust i bakken når konferansen er ferdig: Senere i dag skal statsministeren og statsrådene ut i byen og distriktet. Stoltenberg skal på barnehagebesøk, han skal til Forsvarets Overkommando Reitan og deretter til Saltstraumen. Programmet for statsrådene er minst like tett: Til sammen skal de delta på drøyt 50 arrangementer i løpet av dagen.