Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
Foto: Torbjørn Katborg Grønning / DagbladetVis mer

- Vi tåler 10 prosent lavere boligpriser

Eiendomsmeglerne skjelver ikke, selv om boligprisene fortsetter å falle. Heller ikke husholdningene bør engste seg, mener meglerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Et fall på 5-10 prosent i prisene på brukte boliger vil ikke være dramatisk. Det kan husholdningene leve med, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

Selv tror han prisene vil fortsette å falle, men ikke så mye som 10 prosent. Eff-sjefen er mer bekymret for at salget av nye boliger skal stupe. I så fall kan det bli dramatisk.

Konturene av dramatikk - Vi ser allerede konturene av et til dels dramatisk dårligere salg av nye boliger. Tilbudet av boliger er mye svakere enn befolkningsveksten skulle tilsi, sier Vammervold Dreyer til NTB.

Han sier den nye kommunal- og moderniseringsministeren Jan Tore Sanner (H) må få fart på nybyggingen.

- Vi er glade for at statsråden har varslet en grundig gjennomgang av kravene til boligbyggingen for å skape mer aktivitet. Regelverket kan gjøres mer fleksibelt for å stimulere til mer boligbygging, sier Eff-sjefen.

- Moderat fall over to år Eff venter at prisene vil fortsette å falle ut året. Analytikerne i forretningsbanken Nordea venter også prisfall. De er usikre på hvor raskt, men spår at det blir et moderat fall de neste par årene, med muligheter for oppgang enkelte måneder, framgår det av bankens morgenrapport fredag.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets sier til E24 at han tror vi må regne med en nedgang på 20 prosent i løpet av de neste par årene. Han legger til at nedgangen kommer fra et høyt nivå og ikke må betraktes som mer enn en korreksjon.

- Man bør ikke forsøke å forhindre det. Hvis man forsøker å forhindre, blir det bare utsatt, sier han.

Største prisfall på lenge I gjennomsnitt falt prisen på de ulike boligtypene med 1,5 prosent i forrige måned. Det er en større prisnedgang enn noen tidligere oktobermåned siden 2003, dersom vi ser bort fra finanskriseåret 2008 da nedgangen var 4 prosent.

Med et prisfall på 1,7 prosent var nedgangen i oktober størst for leiligheter. Til tross for nedgangen var prisene på leiligheter 0,8 prosent høyere enn i oktober i fjor.

Prisene på eneboliger falt med 1,6 prosent og var 1,8 prosent høyere enn i oktober i fjor.

Prisene på delte boliger falt minst, med 0,7 prosent, og var 2,6 prosent høyere enn i oktober 2012.

Dreyer venter nå at prisene vil fortsette å falle ut året. Hittil i år har boligprisene steget med 5,4 prosent.

De ferske tallene fra Eff viser at i tillegg til prisnedgang, ble det solgt færre boliger i oktober, og det tok lengre tid å få solgt.

OBOS Også nye tall fra OBOS fredag viste prisfall:
Prisene på OBOS-boliger sank med 2,3 prosent i oktober mens antallet boliger som ble solgt var på samme nivå som oktober i 2012.
(NTB)