Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vi tåler et fett lønns-oppgjør

Her er årets gladnyhet til landets lønnstakere: Store lønnstillegg under vårens lønnsoppgjør er ikke til hinder for en ytterligere rentenedgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den oppsiktsvekkende konklusjonen trekkes av sjeføkonom Nils Terje Furunes i Gjensidige NOR.

- Jeg burde kanskje ikke si dette, men ettersom det er korrekt, gjør jeg det likevel: I år tåler vi en lønnsoppgang som er større enn normalt, slår Furunes ettertrykkelig fast.

Det offentlige vinner

Slikt er strålende nyheter for streikende sykepleiere og andre som forbereder seg på tøffe lønnsforhandlinger de nærmeste månedene. I lang tid er de blitt møtt med at et hett lønnsoppgjør vil føre til økte kostnader, stigende priser og dermed fortsatt høye renter.

Men virkeligheten er en annen, sier Nils Terje Furunes.

- Alt tyder på at det er sykepleiere og andre offentlige ansatte innen trøste-og-bære-yrkene som vil få mest under lønnsoppgjøret. Og ettersom det er mindre sannsynlig at staten vil velte disse økte kostnadene over på prisene, ligger fortsatt alt til rette for rentenedgang, fastslår sjeføkonomen.

Kraftig lønnsvekst

For prisstigning er fiende nummer én for alle som drømmer om lavere rente. I Norges Bank følger de utviklingen nøye, ethvert tegn på stigende priser demper håpet om rentenedgang.

Men sentralbanken kommer til å kutte renta i månedene framover enten lønnsoppgjøret tar av eller ikke, skal vi tro Nils Terje Furunes.

- Vi har en beregning som viser at vi tåler en lønnsvekst på 5 prosent, ja, trolig godt over det. Da inkluderer jeg både lønnsglidningen og overhenget. Og hvis det går som jeg tror, at det offentlige får de største løftene, tåler vi enda litt til, sier sjeføkonomen og spår et gullår for norske lønnstakere.

- Ingen smitteeffekt

- I tillegg til lønnsoppgjøret vil skattelette, reduserte avgifter og lavere boligbeskatning føre til at reallønnsveksten blir svært høy i år.

Men hva om høye lønnstillegg i det offentlige smitter over til privat sektor?

- Jeg tror ikke det vil bli noen særlig smitteeffekt. Det er såpass stor grad av bevissthet blant de ansatte i det private at de ser at arbeidsplassene vil trues dersom de forlanger for mye, mener Furunes.

- De som jobber i konkurranseutsatt virksomhet, er jo også spesielt interessert i rentenedgang, fordi dagens høye rente fører til høy kronekurs og dermed tapte markedsandeler.

I dag samles hovedstyret i Norges Bank til rentemøte. Flere banker spår nedgang på et kvart eller et halvt prosentpoeng i løpet av kort tid.

BRANNFAKKEL: Sjeføkonom Nils Terje Furunes er ikke i tvil: Norsk økonomi tåler betydelige lønnstillegg.<P>

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!