Vi tåler et fett lønns-oppgjør

Her er årets gladnyhet til landets lønnstakere: Store lønnstillegg under vårens lønnsoppgjør er ikke til hinder for en ytterligere rentenedgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den oppsiktsvekkende konklusjonen trekkes av sjeføkonom Nils Terje Furunes i Gjensidige NOR.

- Jeg burde kanskje ikke si dette, men ettersom det er korrekt, gjør jeg det likevel: I år tåler vi en lønnsoppgang som er større enn normalt, slår Furunes ettertrykkelig fast.

Det offentlige vinner

Slikt er strålende nyheter for streikende sykepleiere og andre som forbereder seg på tøffe lønnsforhandlinger de nærmeste månedene. I lang tid er de blitt møtt med at et hett lønnsoppgjør vil føre til økte kostnader, stigende priser og dermed fortsatt høye renter.

Men virkeligheten er en annen, sier Nils Terje Furunes.

- Alt tyder på at det er sykepleiere og andre offentlige ansatte innen trøste-og-bære-yrkene som vil få mest under lønnsoppgjøret. Og ettersom det er mindre sannsynlig at staten vil velte disse økte kostnadene over på prisene, ligger fortsatt alt til rette for rentenedgang, fastslår sjeføkonomen.

Kraftig lønnsvekst

For prisstigning er fiende nummer én for alle som drømmer om lavere rente. I Norges Bank følger de utviklingen nøye, ethvert tegn på stigende priser demper håpet om rentenedgang.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer