-Vi tåler ikke flere slike bilder

Men landbruks- og matminister Jon Georg Dale vil ikke forby pelsoppdrett.

<div><br></div><div>
</div><div>TILSYN: Bildene er fra tilsyn hos pelsdyrbonde i Rogaland tidligere i høst, der resultatet ble en bot på 30.000 kr.  Sårene til minken tyder på at den hadde sittet fast i flere dager. Foto: Mattilsynet</div>

TILSYN: Bildene er fra tilsyn hos pelsdyrbonde i Rogaland tidligere i høst, der resultatet ble en bot på 30.000 kr. Sårene til minken tyder på at den hadde sittet fast i flere dager. Foto: Mattilsynet
Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en pressekonferanse i Oslo i formiddag presenterte Frp-statsråden konklusjonene i regjeringens stortingsmelding om pelsdyrnæringens framtid.

Forventer kritikk

Regjeringen foreslår å opprettholde pelsdyrbøndenes virksomhet, men forbyr gruppehold av mink, slik at det kan være maksimalt en hann og en hunn i hvert bur for å unngå at dyrene skader hverandre.

FORVENTER KJEFT: Landbruks- og matminister Jon Georg Dale regner med kritikk fra både pelsmotstandere og pelsoppdrettere etter at han i dag la fram stortingsmeldingen om pelsnæringens framtid.
FORVENTER KJEFT: Landbruks- og matminister Jon Georg Dale regner med kritikk fra både pelsmotstandere og pelsoppdrettere etter at han i dag la fram stortingsmeldingen om pelsnæringens framtid. Vis mer

- Vi tåler ikke flere slike bilder, som vi har sett enkelteksempeler fra i norsk pelsdyrnæring. Når man ikke ordner opp selv, må noen gjøre det for deg. Og når noen gjør det for deg, så rammer det dessverre alle. Jeg venter kritikk fra alle som vil ha forbud, og fra alle som ikke vil ha det, sier Jon Georg Dale.

Groteske bilder

Landbruksministeren forteller at han har gjort det han mener er rett.

- Når pelsdyrnæringen ikke i tilstrekkelig grad har tatt ansvaret selv med å få bort de fullstendig uakseptable skadene vi den siste tida har sett groteske bilder av, må vi ta grep for å minske risikoen for at slike ting skjer.

For meg som Frp-mann er det ikke naturlig å skulle regulere mer enn nødvendig. Men erkjennelsen er at det nå er nødvendig, sier Jon Georg Dale.

De skadelidende

Han mener at de grepene regjeringen nå tar kan gjøre dyrevelferden god nok til at det er rett å opprettholde produksjonen som gir verdiskapning i distriktene.

- De skadelidende er de mange enkeltaktører som gjør gode vurderinger hver dag, og som ikke har hatt problemer med pelsdyrholdet, fordi også de rammes av endringen.

Samtidig skaper det forutsigbarhet for næringen om Stortinget nå slutter seg til dette forslaget.

Flytte utenlands

NOAH, MDG og andre pelsmotstandere har allerede gått hardt ut mot regjeringen for ikke å sette en endelig stopper for norsk pelsdyroppdrett.

- Så lenge det er internasjonal etterspørsel etter pelsskinn, blir ikke dyrevelferden bedre av å flytte pelsdyrproduksjonen til Kina eller andre land.

Men vi skal drive med optimal dyrevelferd i Norge. Forslaget som nå legges fram bedrer dyrevelferden kraftig, og reduserer risiko for skader for pelsdyrene, sier Jon Georg Dale.

Bedre løsning

Frp-statsråden mener at de nye reguleringene totalt sett er en bedre løsning enn å forby pelsdyrproduksjon i Norge.

- Vårt svar er å forbedre dyrevelferden her hjemme. For det store flertallet som driver med mink innebærer dette at de enten må bygge ut eller redusere produksjonen for å få plass i de burene de har, sier Jon Georg Dale.

Ukontrollert avvikling

Pelsdyrnæringen frykter at regjeringens forslag om å redusere antall mink i hvert bur vil føre til en ukontrollert avvikling av næringen.

- Vi ser at landbruksministeren og regjeringen viser vilje til å opprettholde næringen. Men rammevilkårene det legges opp til er ikke bærekraftige for næringen.

- Dette er verst tenkelige løsning, og i strid med hva pelsdyrutvalget la til grunn om reell bærekraft, sier styreleder i Norges Pelsdyralslag, Bertran Trane Skadsem i en pressemelding.

Etterlyser ærlighet

Styrelederen hevder at færre mink i hvert bur vil medføre en investering på over tre millioner kroner for et gjennomsnittlig gårdsbruk, dersom produksjonen skal opprettholdes på dagens nivå.

- I tillegg vil fôrkostnadene øke dramatisk per skinn, noe som fjerner lønnsomheten i næringen.

- Det er umulig å kunne vite hva regjeringen egentlig vil. Enten betyr det at næringen må få subsidier for å fortsette, ellers må landbruksministeren være ærlig og si at han vil foreta en ukontrollert avvikling. Det er konsekvensene av å redusere antall mink i hvert bur, sier Bertran Trane Skadsem i Norges Pelsdyralslag.

Opptatt av dyrevelferd

Han påpeker at pelsdyrnæringen har gjennomført flere tiltak for å bedre dyrevelferden de siste årene.

- Og flere tiltak er på gang. Vi er glade for at regjeringen er opptatt av dyrevelferd. - Vi er beredt til å sette oss ned til å diskutere alle forslag som måtte forbedre dagens gode dyrevelferd i pelsdyrnæringen, og samtidig opprettholde muligheten for en bærekraftig utvikling av næringen, sier styreleder Skadsem.

«REDNINGSAKSJON»: Elefanten Kham La så Darrick tilsynelatende slite mot strømmen. Da stormet den ut i vannet for å redde ham. Video: YouTube / elephantnews Vis mer
LEK MED SPEKKHOGGER: Sam Kynman-Cole filmet en kajakkpadlers lek med en spekkhogger. Disse flotte bildene ble fanget med en drone i New Zealand. Video: TopView via Storyful Vis mer

.