Høy gjeld:  Nordmenns gjeld er nå så høy at mange vil få store problemer i en normalrentesituasjon. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Høy gjeld: Nordmenns gjeld er nå så høy at mange vil få store problemer i en normalrentesituasjon. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Vi tåler ikke normalrenter

Hvis boligrentene hadde vært på 6 prosent i dag, ville vi brukt nesten like mye av inntekten på renteutgifter som da rentene var over 10 prosent tidlig på 1990-tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Finansavisen): - Vi trenger en unormal lav rente for å holde økonomien på et normalt nivå. Det er et svakhetstegn for økonomien og et tankekors, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank til Finansavisen.

I dag er det få som sliter med renteutgiftene til tross for det høye gjeldsnivået. Rentenivået er svært lavt, og akkurat nå bruker husholdningene i gjennomsnitt 5,4 prosent av inntektene etter skatt til å betjene renteutgifter — et helt greit nivå historisk sett.

5,4 prosent er altså gjennomsnitt for befolkningen, der variasjonene store. En enslig førstegangsetablerer bruker for eksempel i dag over 20 prosent av inntekten på renteutgifter, mens et ungt par bruker rundt 15 prosent.

Normalrenter gir krisenivåer Med hjelp av Swedbank har Finansavisen beregnet rentebelastningen blant norske husholdninger hvis rentenivået brått hadde steget til historiske normalnivåer.

Tallene viser at en renteøkning fra dagens 3,6 prosent til 6,0 prosent, ville gitt en rentebelastning på hele 8,9 prosent, høyere enn i 2008 og det høyeste nivået siden 1992. I 1992 var rentene på 10,3 prosent og husholdningenes rentebelastning på 9,5 prosent. Da er det tatt hensyn til skattefradrag på renter, samt endringen i skattefradraget i 1992.

Hva så?, tenker du kanskje. Rentene er ventet å falle videre, og forbli lave i mange år fremover.

- Men det er uansett interessant å se på hva en mer normal rente ville gjøre med rentebelastningen til folk. Hvis rentene en vakker dag skulle stige, så ville vi hatt en unormal høy gjeldsbelastning. På den annen side stiger ikke rentene uten at økonomien er sterk, sier Andreassen til Finansavisen.

Men rentene kan stige selv med en svak økonomi. I et scenario med stagflasjon, der inflasjonen kom ut av kontroll, ville Norges Bank bli presset til å heve rentene. Andreassen har dog ingen tro på et slikt scenario fremover.

Seniorøkonom Erik Bruce i Nordea Markets mener de med høy gjeld burde binde renten:

- De som er mest utsatt bør sikre seg nå, selv om risikoen for en styringsrente på over 5 prosent virker lav. Vi har en annen pengepolitikk nå. Hvis rentene øker mye, vil boligmarkedet og norsk økonomi rammes, sier han til Finansavisen.

Flere nyheter Pensjonskassen øker renten - kundene flykter
- At norsk økonomi trenger rentekutt har ene og alene med denne frykten å gjøre
Venter rentekutt i mai

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer