- Vi tar dem snart

Etterforskerne skal være på sporet av terroristene som slo til mot Madrid. - Men dette vil skje igjen, et annet sted og en annen tid, sier tidligere forsvarsminister i Storbritannia, Michael Portillo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Alt om terrorbombene

  (Dagbladet.no): På en pressekonferanse i dag, sa Spanias statsminister Jose Maria Aznar at det bare er et tidsspørsmål før de skyldige for massakren i Madrid blir pågrepet.

  - Etterforskningen vil snart bære frukter. De skyldige skal få straffen sin, lover Aznar.

  Ti bomber eksploderte på de tre togstasjonene Atocha, Santa Eugenia og El Pozo. Dødstallene er nå oppe i 198, mens over 1400 mennesker er skadd.

  104 av likene er identifisert. De drepte er i hovedsak spanjoler, i tillegg er det så langt funnet ofre fra ti andre land:

  En person fra Chile, én fra Cuba, tre fra Peru, en fra Ecuador, to fra Honduras, to fra Polen, en fra Frankrike, en fra Marokko, en fra Colombia og en fra Guinea Bissau, ifølge nyhetsbyrået AP.

  Statsminister Aznar sa på pressekonferansen at de etterlatte etter de utenlandske ofrene ville få spansk statsborgerskap, dersom de ønsker det.

  Vil skje igjen


  Samtidig gikk tidligere forsvarsminister i Storbritannia, Michael Portillo, ut og advarte mot at dette kommer til å skje i Europa igjen.

  - Marerittet om at noen vil begå massemord på et fullstappet tog, er blitt virkelighet. Men ingen av oss kunne tro at noen ville sprenge ti bomber samtidig, sier han til det britiske nyhetsbyrået PA.

  - Ingen kunne gjette at terroristene ville slå til mot Madrid før de tok London eller Paris. Men terroristenes eneste tanke er å drepe så mange mennesker som mulig. Mens vi sto og så på de forferdelige scenene fra togstasjonen Atocha, skjønte vi at vi er dømt til å måtte se alt dette igjen, et annet sted, en annen tid.

  Uklart


  Det hersker fortsatt full forvirring om hvem som står bak gårsdagens terrorangrep. Abu Hafs el-Masri-brigadene, som skal være del av den fryktede terrororganisasjonen al-Qaida, har påtatt seg ansvaret i en epost.

  Men ingen er sikre på at gruppa i det hele tatt eksisterer. De har tatt på seg ansvaret for terroraksjoner tidligere, men flere av hendelsene de hevdet å stå bak, hadde beviselig ikke noe med brigadene å gjøre.

  Spanske myndigheter mener fortsatt det er den baskiske separatistbevegelsen ETA som står bak. Men de har aldri gjennomført noen terrorangrep som har vært i nærheten av gårsdagens angrep i Madrid.

  Gruppa ville samtidig skrevet sin egen dødsdom ved å utføre et så omfattende angrep, og de ville heller ikke klart å forsvare blodbadet overfor sine egne.

  Det heteste sporet i jakten på terroristene, er en hvit varebil som ble funnet ved Alcara de Henares-stasjonen. I bilen ble det funnet sju tennsatser og et lydbånd med arabiske vers fra Koranen. Alle togene som ble sprengt kom fra nettopp Alcara de Henares.

VENTET Å HJELP: Ofrene lå i skinnegangen på togstasjonen Atocha i Madrid.
VRAK: Eksplosjonene var svært kraftige. Redningsmannskapene måtte hente ned lik fra taket på togstasjonen.
SORG: Spania er i sorg etter terroraksjonen. 198 er drept og 1400 skadd.
SLÅR TILBAKE: Spanias statsminister Jose Maria Aznar sier etterforskningen snart vil bære frukter.