Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi tar dem!

Taleregistratoren avslører at passasjerene var i ferd med å vinne kampen mot kaprerne da flyet krasjet i Pennsylvania. Les om de dramatiske sluttminuttene!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

25 personer omkom da United Airlines flight 93 smalt i bakken utenfor Pittsburgh klokka 10.10 11. september. Det kan ha vært på vei mot Kongressen i Washington, men etterforskerne trodde at kaprerne ble forsøkt overmannet av passasjerer om bord.

Nå har de analysert innholdet på taleregistratoren, og resultatet bekrefter passasjer-opprøret.

- Vi kommer til å dø, men tre av oss vil gjøre noe. Jeg elsker deg, kjære, sa trebarnsfaren Tom Burnett til sin kone. Deretter ble telefonlinja brutt.

Kranglet om spakene

Magasinet Newsweek skriver at passasjerene nesten vant kampen mot kaprerne. Av ukjent årsak startet båndopptaket først noen minutter etter at flyet var kapret, så etterforskerne vet ikke hvordan pilotene ble overmannet. Klokka 9.57 høres følgende på båndet:

- Vi tar dem!

Deretter følger høylydt krangling mellom kaprerne. En forslår å kutte oksygentilførselen i kabinen. En annen mener det er bedre å true passasjerene med brannøksa. I bakgrunnen høres fat og traller som blir kastet rundt. Imens fortsetter kaprerne å rope til hverandre og slåss om spakene.

- Gi den til meg, forlanger en mannsstemme.

Kapreren som nå sitter med spakene bestemmer seg trolig for å få passasjerene til å falle ved å sende flyet i et kraftig stup. Det er helt på slutten av dødsturen.

Hørte om terror

Newsweek skriver at det blant passasjerene var en tidligere Scotland Yard-etterforsker, rugbyspillere og en pilot. Ingen vet hvor mange som gikk til angrep på kaprerne, men årsaken til den resolutte handlinga var at de hadde hørt om skjebnen til de første kaprede flyene. Fordi flight 93 var 40 minutter forsinka, hadde noen av passasjerene fått med seg de grusomme nyhetene fra New York før flyet lettet.

Etterforskerne har flere teorier om hvordan kaprerne overtok flyet:

  • Kapteinen ble lurt ut av cockpiten fordi kaprerne truet en av kabinpersonalet med kniv.
  • Kaprerne sprengte opp døra til cockpiten med rå makt.
  • De strupeskar begge pilotene og la likene bak i flyet.

Ukjent terrormål

I flyturens siste sekunder snakker kaprerne om å gjøre slutt på det hele. Flight 93 stuper brått mot bakken.

- Allah akbar - Gud er stor, roper kaprerne.

Deretter krasjer flyet i jordet utenfor Pittsburgh.

Da var allerede de tre andre flyene kapret og krasjet i World Trade Center og Pentagon. Det har blitt antatt at flight 93 var på vei til Kongressen, presidentens landsted Camp David eller et atomanlegg ikke langt unna krasjstedet.

HER ENDTE FERDEN: Ved å krasje flyet i et jorde ble trolig et stort antall menneskeliv på bakken spart.Foto: SCANPIX/AP
KAPRERNE: Justisdepartementet mener at disse fire mennene kapret flight 93.Foto: SCANPIX/EPA
Hele Norges coronakart