LEDER: Martin Waage er europa-direktør i ABP.
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
LEDER: Martin Waage er europa-direktør i ABP. Foto: Jørn H. Moen / DagbladetVis mer

- Vi tar det helt med ro, for vi har ikke begått noen lovbrudd i Italia, så de kan bare kjøre på

Italiensk politi jakter på ABP-direktør Martin Waage, som jobber med å hente hjem bortførte barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fire personer tilknyttet sikkerhetsfirmaet ABP World Group, som har spesialisert seg på å hente bortførte barn, er pågrepet i Italia, meldte nyhetsbyrået AFP torsdag.

Politiet har også utstedt arrestordre på to nordmenn og en svenske i samme sak. De anklages blant annet for bortføring og menneskehandel.

Etterlyser norsk sjef Den ene etterlyste nordmannen er ABP-sjef Martin Waage. Han sier til Dagbladet at han skjønner ikke hvorfor de fire er pågrepet eller hvorfor han er etterlyst. Italiensk politi har navngitt Waage og kona som ettersøkt i saken.

- Jeg er den eneste nordmannen i selskapet. Hvis det skulle to nordmenn som er etterlyst, så må det være meg og min kone. Vi var på ferie i Palermo noen uker før alt dette skjedde, sier han.

Han sier han har kontaktet Interpol for å høre om han og kona er etterlyst i Italia.

- Jeg er ikke etterlyst, sier Waage.

Pågrep fire Blant de pågrepne er tre italienere og en ukrainsk kvinne politiet sier er tilknyttet ABP. Dette ønsker Waage å avkrefte. Han sier de fire pågrepne ikke er ansatt i ABP.

- Vi har folk vi har leid båt av, men de har levert helt vanlige tjenester, og har ingenting å gjøre med ABP utover det. De har aldri hatt noe med ABP å gjøre, sånn personellmessig, hevder Waage, og legger til:

- Vi er ingen kriminell organisasjon.

I uttalelsen fra italiensk politi heter det blant annet:

- Bevæpnet med russiske våpen, pepperspray og elektrosjokkvåpen, har gruppen tatt titusenvis av euro for å kidnappe barn som fra en forelder til en annen, i saker der det er strid om foreldreretten. Barnas liv har vært i fare, het det i uttalelsen fra italiensk politi.

Waage sier ABP ikke er bekymret for utviklingen i denne saken.

- Vi tar det helt med ro, for vi har ikke begått noen lovbrudd i Italia, så de kan bare kjøre på. Bevisbyrden ligger på italiensk politi, og ettersom vi ikke har gjort noe kriminelt i Italia, regner vi med at dette kommer til å blåse over, sier Waage til Dagbladet.

- Kommer fra Tunisia Waage setter Palermo-saken i sammenheng med en bortføringssak selskapet jobbet på i Tunisia i fjor. Det var da selskapet ABP oppholdte seg i Palermo, Italia, før de tok seg over til Tunis. Ifølge den italienske avisen La Stampa tok «den internasjonale, kriminelle organisasjonen ABP» 200 000 euro i betaling for oppdraget.

I fjor sommer ble en norsk jente bortført til farens hjemland, Tunisia. Både far og barn var etterlyst av Interpol, forteller Waage. Da mora reiste ned i forkant av en tunisisk barnefordelingssak, ble hun arrestert. De to sikkerhetsvaktene hun hadde med seg, én norsk og én svensk, ble også arrestert, og sitter fortsatt fengslet i Tunisia. Den svenske mannen er nå oppført på listen over ettersøkte av italiensk politi.

- Hadde italiensk politi ville tatt oss for noe kriminelt, så hadde de gjort det for et år siden. Men vi har ikke utført noe kriminelt i Italia, sier Waage.

Han mener det er folk i Tunisia som må trekke i trådene i denne saken.

- Her er det noen mektige tunisiske personer som har brukt politiet i Palermo som noen nyttige idioter.

- Til høystbetalende De fire personene ble beskrevet slik at italiensk politi i dag:

- Entreprenører, som for det meste er militærveteraner, var klare til å tilby sine operasjonelle ferdigheter til hvem som helst, så lenge de var villige til å betale dem nok, sa italiensk politi i en pressemelding torsdag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Dette er jo folk som har jobbet på lovens side hele livet, også når de ikke lenger har behov for dem, så blir de jo fristilt. Da er det naturlig at de fortsetter å jobbe med noe de kan, altså å jobbe i et sikkerhetsselskap, sier Waage.

ABPs virksomhet har også tidligere vært omtalt i Dagbladet. Gruppen var blant annet involvert i å smugle narkotikadømte Stina Brendemo Hagen ut av Bolivia.