Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi tenker på dere og ber for dere

Utenriksministeren deltok på minnemesse hvor norske polakker samlet seg i sorg.

MINNESTUND: Utenriksminister Jonas Gahr Støre talte til norske polakker under minnemesse i St. Olavs kirke for ofrene etter flyulykken i Russland. Foto: Håkon Eikesdal
MINNESTUND: Utenriksminister Jonas Gahr Støre talte til norske polakker under minnemesse i St. Olavs kirke for ofrene etter flyulykken i Russland. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) var i kveld til stede under minnemessa for ofrene etter flyulykken i Smolensk i katolske St. Olavs kirke i Oslo sentrum.

Kirken har rundt 10 000 registrerte polske medlemmer. Norske polakker strømmet til St.Olavs kirke, knelte, korset seg og fant plass i benkeradene.

Messa ble innledet med takknemlig hilsen til utenriksministeren «for at dere er med oss når hele Polen er i sorg».

- Er med i sorgen- I dag er norske kvinner og menn med polske kvinner og menn i sorgen. I dagens Europa står man last og brast i tragediens stund. En hel verden vil vise sin medfølelse og solidaritet, sa Jonas Gahr Støre i sin tale under minnemessa.

TAKKET STØRE: Den katolske biskopen Bernt Ivar Eidsvik takket utenriksministeren for tilstedeværelsen. Foto: Håkon Eikesdal
TAKKET STØRE: Den katolske biskopen Bernt Ivar Eidsvik takket utenriksministeren for tilstedeværelsen. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Utenriksministeren snakket varmt om de mange polakkene som er bosatt i Norge.

- Uten dere ville ikke landet sett ut som det gjør, med deres bidrag til kultur og velferd. Vi tenker på dere og ber for dere, sa Støre.

En tolk gjentok utenriksministerens tale på polsk, som også var språket som ble brukt under resten av minnemessa.

Rekviemesse neste uke- Dette er ikke den offisielle rekviemmessa hvor biskopen og ambassadøren vil delta, dette er kun for å samles i sorg og felles bønn, sier Margareta Tumidajewicz som er rådgiver for innvandrersjelesorgen i Oslo katolske bispedømme til Dagbladet.

PROSESJON: Minnemessa i St. Olavs kirke ble åpnet med prosesjon. Foto: Håkon Eikesdal
PROSESJON: Minnemessa i St. Olavs kirke ble åpnet med prosesjon. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Kveldens messe var ledet av den polske sjelesorgen. Det ble uttrykt sorg og alle ofrene og deres pårørende ble bedt for.

Den offisielle rekviemmessa skal holdes i begynnelsen av neste uke og i mellomtida har biskopen sendt ut forespørsel til alle sogneprester i Norge om å holde messer. Det er også opprettet både norsktalende og polsktalende sorgtelefon.

FOLKSOMT: Benkeradene var fylt opp av norske polakker. Foto: Håkon Eikesdal
FOLKSOMT: Benkeradene var fylt opp av norske polakker. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!