- Vi tenkte «nå må vi ut»

Nikolai Østgaard (54) og familien flyktet fra halvt sammenrast hotell.

LETER ETTER OVERLEVENDE: Det høres lyder fra overlevende fra de sammenraste husene i Aquila, og redningsmannskapene gjør det de kan for å nå fram til dem i tide. Foto: GREGORIO BORGIA/AP/SCANPIX
LETER ETTER OVERLEVENDE: Det høres lyder fra overlevende fra de sammenraste husene i Aquila, og redningsmannskapene gjør det de kan for å nå fram til dem i tide. Foto: GREGORIO BORGIA/AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ROMA/OSLO (Dagbladet):
- Da det store skjelvet gikk, tenkte vi «nå må vi ut». Vi vekket barna og gikk i samlet flokk ut av hotellet, forteller Nikolai Østgaard (54) til Dagbladet.

Romfysikkforedrag
Den 54-årige Bergens-baserte romfysikkprofessoren hadde kommet til Aquila for å holde et foredrag ved byens internasjonale romfysikkskole.

Foredraget blir det ikke noe av nå, etter at nattas svært kraftige jordskjelv la store deler av byen i grus - inkludert halvparten av hotellet Østgaard, kona og de to voksne barna bodde på.

- Vi bodde heldigvis i den delen av bygningen som var solid, sier 54-åringen. Han og kona bodde vegg i vegg med datteren og sønnen, og kunne derfor raskt mobilisere hele famlilien til evakuering.

- Vel ute så vi flere hus som var sammenrast, sier Østgaard.

- Hvor truende oppfattet dere situasjonen?

- Vi er rolige folk - men det var åpenbart alvor, svarer 54-åringen.

- Lite panikk
Familien tok seg etter hvert til en åpen plass i byen.

- Det var påfallende lite panikk, og nå har de begynt å få opp fasiliteter som f.eks. telt, sier professoren.

MÅTTE AVLYSE: Romfysikkprofessor Nikolai Østgaard (54) var i Aquila for å holde foredrag innen sitt fagfelt. Foredraget blir det ikke noe av. Foto: UNIVERSITETET I BERGEN
MÅTTE AVLYSE: Romfysikkprofessor Nikolai Østgaard (54) var i Aquila for å holde foredrag innen sitt fagfelt. Foredraget blir det ikke noe av. Foto: UNIVERSITETET I BERGEN Vis mer

Med hjelp fra arrangørene av romfysikkonferansen er Østgaardene nå framme i Roma og er blitt innkvartert på hotell med hjelp av den norske ambassaden. De er slitne etter den strabasiøse dagen.

- Vi har vært oppe i nesten hele natt, og trenger å hvile ut nå. Vi får etter hvert ta stilling til om vi reiser hjem eller ikke.

Få nordmenn
Etter alt å dømme har det befunnet seg få nordmenn i det jordskjelvrammede området i Abruzzo-regionen. Dagbladet snakket tidligere i dag med musikeren Ole Kristoffersen (53), som måtte flykte ut av huset der han lå og sov, i byen Fossa utenror Aquila.

- Ei lita jente og en gammel dame ble båret døde ut på torget, fortalte han.

- Vi har kontroll på alle nordmennene nå; de siste, ei lita gruppe reisende, ankommer Roma i kveld, sier ambassaderåd Arne Gjermundsen ved Norges ambassade i den italienske hovedstaden til Dagbladet.

I skrivende stund er dødstallet ifølge sykehuskilder oppe i 150, og det kan fortsatt komme til å stige. Ca. 1500 er skadd, og anslagsvis 50 000 er husløse etter skjelvet, som målte 6,3 på Richters skala. 1700 redningsarbeidere deltar i hjelpearbeidet.

TRAFIKKAOS: Veiene mellom Roma og Abruzzo er fulle av biler på vei til eller fra katastrofeområdet. MMS-foto: KAMILLA THORESEN
TRAFIKKAOS: Veiene mellom Roma og Abruzzo er fulle av biler på vei til eller fra katastrofeområdet. MMS-foto: KAMILLA THORESEN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer