Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi tillater dem å flytte hjem, men vi anbefaler det ikke

Dele av evakueringsonen i Lærdal er nå opphevet - men kommunene anbefaler ikke de evakuerte å dra hjem ennå.

EAVKUERT OMRÅDE: Dette kartet viser det evakuerte området i Lærdalsøyri. Som det framngår av kartet, er omtrent halve tettstedet nå evakuert sone. Kart: Lærdal kommune
EAVKUERT OMRÅDE: Dette kartet viser det evakuerte området i Lærdalsøyri. Som det framngår av kartet, er omtrent halve tettstedet nå evakuert sone. Kart: Lærdal kommune Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AURDAL (Dagbladet): Varaordfører Geir Berge Øverland (Ap) ankom Aurland fjordhotell i halv ti-tida i kveld, for å informere de om lag 60 eavkuerte som nå oppholder seg der, hvem som kan flytte hjem hvis de ønsker det og hvem som ikke kan det.

Da hadde han med seg kartet som Dagbladet gjengir overfor. Det viser at de som bor øst og nord for de rammede områdene nå kan flytte hjem. Storbrannen begynte helt øst i Lærdalsøyri og spredte seg så raskt med den kraftige østavinden. 

Deler av den opprinnelige evakueringssonen er altså nå opphevet. Men det betyr ikke at det er lurt å dra hjem helt ennå.
 
- Vi tillater nå dem som ikke bor i det området som er direkte rammet, å flytte hjem hvis de vil. Men det er ikke strøm i husene, og vi anbefaler folk å holde seg borte i hvert fall over natta, sier Øverland til Dagbladet. 

En av årsakene til at folk bør holde seg borte er at det er uavklart hvordan vann- og kloakksystemet vil fungere, på grunn av strømbruddet.

Takker for redningsarbeidet Øverland er også overlege ved sykehuset i Lærdal, og var involvert i katastrofearbeidet i hele natt og i dag. Han anslår at han har sovet om lag en og en halv time det siste døgnet, og retter en stor takk til alle frivillige og profesjonellle som har hjulpet til med arbeidet.

Totalt bor om lag 1200 personer i katastroferammede Lærdalsøyri. De om lag 200 evakuerte er sendt til flere mottaksplasser i Lærdal og i nabokommunen Aurland. Det er foreløpig helt uvisst når innbyggerne får lov til å flytte tilbake til hjemmene sine.

Totalt 23 bygg har brent ned, 16 av disse bolighus. Det bor cirka 370 personer i området, og rundt 200 personer ble evakuert av innsatspersonell på stedet, ifølge Sogn og Fjordane politidistrikt.

Lærdal-ordfører Jan Geir Solheim (Sp) forsikrer at alle de evakuerte, vil få husly for de kommende dagene.      

- Alle vil få et tilbud. De som ikke kan flytte hjem, får tilbud om overnatting, sier han til Dagbladet.

De evakuerte vil enten bli innlosjert i ubebodde hus, på hotell i Sogndal eller i nabokommunen Aurdal  - eller hos folk som åpner hjemmene sine for de berørte.   

Har fått leker til barna Ordføreren i nabokommunen Aurland, Noralv Distad (H), sier til Dagbladet at om lag 60 personer er innkvartert på Aurland fjordhotell, hvor også kommunens kriseteam nå holder til. De bistår også nabokommunen med pårørendetelefon, som skal bemannes døgnet rundt.    
Han forteller om helsepersonell og kriseteam-arbeidere som har jobber døgnet rundt siden alarmen gikk i går kveld, uten stans.

- Det er en formidabel innsats som legges ned her nå. Det er kolossalt mange folk i sving, som fortjener en stor takk. Det er særlig sterkt at så mange privatpersoner bidrar. Vi har fått inn leker til barna som oppholder seg her. Folk viser virkelig omsorg, sier han til Dagbladet.

- Vi har alt det som trengs av fagfolk, det blir døgnbemanning inntil videre. Utfordringen nå er at telefonnettet svikter, så det er krevende å informere de pårørende, sier han. 

JØBBER DØGNET RUNDT: Varaordfører Geir Berge Øverland (til høyre) er også overlege ved Lærdal sykehus, og var involvert i katastrofearbeidet i hele natt og i dag. Han anslår at han har sovet om lag én og en halv time det siste døgnet, og retter en stor takk til alle frivillige og profesjonelle som har hjulpet til med arbeidet.
JØBBER DØGNET RUNDT: Varaordfører Geir Berge Øverland (til høyre) er også overlege ved Lærdal sykehus, og var involvert i katastrofearbeidet i hele natt og i dag. Han anslår at han har sovet om lag én og en halv time det siste døgnet, og retter en stor takk til alle frivillige og profesjonelle som har hjulpet til med arbeidet. Vis mer
Hele Norges coronakart