- Vi tjener penger på svineinfluensaen

Kari Nordbys bakeri på Tøyen har overlevd siden 1908. Hun ler av svineviruset og ønsker redde gravide velkommen på en kaffe.

SVINEAKTIG BILLIG: Med bare 1,50 per bolle feirer Kari at bakeriet er nyåpnet etter restaurereringen. Foto: Øisten Norum Monsen/Dagbladet
SVINEAKTIG BILLIG: Med bare 1,50 per bolle feirer Kari at bakeriet er nyåpnet etter restaurereringen. Foto: Øisten Norum Monsen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Et av Oslos landemerker ser fram til nytt klientell, særlig gravide og småbarnsmødre. Nå har de «svinevaksine-sentralen» på Tøyen som nærmeste nabo.

Tredje generasjon
Karl Paul Nordbys bakeri ved Tøyen senter har holdt åpent siden 1908. To verdenskriger, galopperende rente på 80-tallet og finanskrisen har ikke tatt knekken på det sjarmerende bakeriet, som nå ligger rett ved et av Oslo kommunes vaksinesentere for gravide.

- Jeg er tredje generasjon her på bakeriet. Inngiftet altså, sier Kari Nordby, som i går åpnet dørene etter en omfattende oppussing.

Hun har ingen tro på at svineinfluensaen skal stoppe driften av stamstedet, som skilter med originale gulv og interiør fra 50-tallet. Hun regner tvert om med økt besøk.

Etter en stund kommer ektemannen, barnebarn av gamle Nordby, Karl Petter Nordby, bort til bordet. Han spør hvem som har skremt ut journalister til bakeriet. Når svaret er «Dagbladet» smeller det raskt:

- Skal dere skrive at vi tjener penger på svineinfluensaen nå, sier han og ler.

Kølapper = god business
Kafeen, som i dag drives av sønnen og svigerdatteren til Kari og Karl, var den første i Nordby-kjeden. Tidligere hadde den Oslo Ligningskontor som nabo, som som var god forretning. Nå har Ligningskontoret flyttet, men Kari tror den midlertidige vaksinesentralen på Tøyensenteret kommer til å sikre kundegrunnlaget. I hvertfall et halvt år frem i tid.

- Jeg tror vi kommer til å få økt trafikk på kafeen fordi vaksinesenteret har lagt opp til kølappsystem. Da skal sikkert mange ut å handle og flere kommer til å ta seg turen innom her for å få seg en kopp kaffe, sier Kari, som i anledning oppussingen slår til med boller for halvannen krone stykket.

MANGE NYE NABOER: Her sitter Karl Paul Nordby til hest, etter åpningen av Nordby bakeri. Siden den gang har naboene vært mange, sist ut er vaksinesentralen, som kan bety mange nye besøkende. Foto: Privat
MANGE NYE NABOER: Her sitter Karl Paul Nordby til hest, etter åpningen av Nordby bakeri. Siden den gang har naboene vært mange, sist ut er vaksinesentralen, som kan bety mange nye besøkende. Foto: Privat Vis mer

På veggene henger bilder fra gamle dager, den gangen vaksiner var noen nytt.

- Lei av pratet
På nabobordet sitter Ingvild Rønneberg. Hun er tyve og noen uker på vei med barn i magen og har trukket inn i kafeen for å vente på at vaksinesentralen åpner. På bordet står en eplemost og i hånden har hun en god bok.

- Jeg er lei lei av alt pratet rundt vaksinen, sier Ingvild som nå har bestemt seg for å ta vaksinen.

Hun forteller at hun er under press fra den lokale helsestasjonen som har anbefalt å ta vaksinen.

- Det har vært litt ullen håndtering av hele influensasaken, jeg er litt skeptisk. Det har vært mye forskjellig informasjon å forholde seg til, sier Ingvild som nevner kvikksølvinnholdet i vaksinen som et av punktene hun tenker over.

- Hysteri
Nordby er både frisk og rask til tross for at pensjonsalderen ligger litt bak henne. Selv har hun bestemt seg for å ta vaksinen, men synes oppmerksomheten om influensaen er litt blåst opp.

- Jeg synes folk er litt hysteriske nå, men jeg kommer til å ta vaksinen selv, sier hun og ser gjennom vinduet  bort på vaksinesentralen for gravide som åpner i formiddag.

TREDJE PÅ VEI: Ingvild Rønneberg konstaterer at å vente på vaksine er en god unnskyldning for å lese favorittboka på kafe. Hun er gravid med tredje barn på vei. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
TREDJE PÅ VEI: Ingvild Rønneberg konstaterer at å vente på vaksine er en god unnskyldning for å lese favorittboka på kafe. Hun er gravid med tredje barn på vei. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer
KLARE FOR BESØK: I bakgrunnen sees inngangspartiet til Tøyen vaksineringssentral for gravide. Foran er bakeriet Karl P. Nordby. Foto: Øistein Nordby Monsen/Dagbladet
KLARE FOR BESØK: I bakgrunnen sees inngangspartiet til Tøyen vaksineringssentral for gravide. Foran er bakeriet Karl P. Nordby. Foto: Øistein Nordby Monsen/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer