- Vi tok feil

STEINKJER (Dagbladet): - Drap kan så til de grader være situasjonsbestemt. Det er ikke til enhver tid riktig med sikringstiltak, sier rettspsykiater Børre Husebø, som var sakkyndig første gang 39-åringen fra Namsos sto tiltalt for drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Under rettssaken i 1987 kom Husebø og hans kollega Karl-Ewerth Horneman fram til at namsosingen ikke hadde mangelfullt utviklede og/eller varig svekkede sjelsevner i den grad at det var fare for gjentakelse. Dommen lød på ti års fengsel uten sikring. Natt til lørdag drepte mannen på nytt.

- Jeg har vært rettspsykiater i 25 år, og mener bestemt at det ikke alltid er riktig med sikringstiltak, men det kunne kanskje gjøres oftere enn det som er tilfellet, sier Husebø til Dagbladet.

Til NTB sier Husebø:

- Når han mister kontrollen to ganger i løpet av 15 år, og kan ha tatt et nytt menneskeliv, kan det ikke være tale om annet enn at han har en alvorlig personlighetsforstyrrelse. Den klarte vi ikke å avdekke første gang, og den må avdekkes nå, sier spesialisten i psykiatri.

- Ung mann

- Har dere som sakkyndige for stor makt i rettssystemet?

- Det er mulig at mange kan mene det. Det de sakkyndige sier, blir som regel akseptert av en jury, sier Børre Husebø til Dagbladet.

Han husker rettssaken fra 1987, der Namsos-mannen ble dømt for å ha slått sin samboer i hodet og kvalt henne med et belte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer