Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Vi tok klærne og brente dem før vi dyttet dem ut med 'tjuv' skrevet på brystet.»

Amerikanske styrker i Irak har tatt i bruk en ny måte å straffe irakiske tjuver på som er verre enn gapestokken. De kastes nakne ut på gata med «tjuv» skrevet på brystet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BAGDAD (Dagbladet): Klokka er 07.55, irakisk tid. I Zawra-parken i Bagdad ser vi fire unge menn gå splitter nakne. Foran og bak dem er fire amerikanske soldater. Den noe uvanlige gruppa går i sakte fart inn i en bygning. Minutter etter skubbes de nakne irakerne ut på gata av soldatene. «Ali Baba. Ali Baba,» roper amerikanerne etter de fire mennene, som løper så fort de kan for å komme i skjul.

«Ali Baba» brukes av alle irakere i det rundstjålne Bagdad i disse dager. Navnet viser til historien om Ali Baba og de 40 røverne. Irakerne ser på Ali Baba som selve sjefrøveren, fordi han stjal tjuvegodset fra andre røvere.

Den verste ydmykelsen

Dagbladet løper etter de fire nakne irakerne. Tre av dem stikker sin vei, men 20-årige Zian Djumma kommer tilbake med bøyd hode etter at han har fått på seg ei slitt, grå kortbukse, som han fant i et robbet hus. Å sende en naken iraker ut på gata er noe av det aller mest ydmykende du kan gjøre.

- De amerikanske soldatene ba oss ta av alle klærne. Jeg trodde de skulle ransake oss, men de brente klærne selv om vi sa at det var en stor skam for oss å gå nakne ut i gata, forteller Zian Djumma til Dagbladet.

På det nakne brystet hans ser vi følgende ord skrevet med svart tusj på arabisk: «Ali Baba. Haram.» «Haram» betyr tjuv, forbudt og tabu på arabisk. Det var amerikanerne som skrev ordene på Zian Djummas brystkasse.

- Dette var forferdelig. Nå har jeg bare lyst til å gå hjem og finne en håndgranat og kaste den mot soldatene. Ikke bare mot dem som gjorde det mot oss, men mot alle. Jeg hater amerikanerne for dette, sier Ziad Djumma.

Skulle stjele?

Ifølge 20-åringen gikk de fire kompisene inn i parken gjennom en åpen port: «Vi var på leting etter vår 15-årige yngre bror, som har vært borte i tre dager,» er Djummas forklaring.

Vår irakiske følgesvenn, Fadil Fawas, betviler 20-åringens ord: «Han virker ikke trist nok,» sier han.

Amerikanske soldater har vært stasjonert i parken i over ei uke, og patruljerer området. Det er mye som tyder på at gjengen besøkte parken for å se om det var noe å stjele.

Amerikanerne som gjennomførte operasjonen, sier at de fire irakerne bar på en plastbag med våpendeler.

- Det er løgn. Vi hadde ingenting, sier Ziad Djumma, som kommer fra den fattige bydelen Sadr-byen, tidligere kalt Saddam-byen.

- Ikke for drøyt

Djumma forteller at han er sinna fordi soldatene også brente deres lommebøker med penger og identitetspapirer. På bildene som Dagbladet har tatt, ser vi imidlertid at guttene har fått med seg lommebøkene ut.

- Vi tok ut alt av lommene og ga dem klokker, sigaretter, lightere, lommebøker og penger tilbake, forteller troppssjefen, løytnant Eric Canaday (25), til Dagbladet.

Han var ansvarlig for den uortodokse operasjonen i Bagdad-parken i går.

- Men har dere myndighet til å brenne tyvers klær og sende dem nakne ut i gata?

- Jeg tror at vår oppgave er å holde folk ute av parken for å forhindre tjuveri av våpen. Vi har satt i gang flere tiltak, og jeg tror ikke dette er for drøyt, fortsetter Canaday.

Ifølge amerikanerne er det mye våpen lagret i Zawra-parken. Våpnene skal leveres tilbake til irakiske myndigheter når de igjen begynner å styre landet.

Mange hundre irakere har forsøkt å komme seg inn i parken for å stjele den siste tida. Canadays tropp har patruljert seint og tidlig. Til ingen nytte.

- Vi har snakket med irakiske innbyggere. Noen av dem ga oss ideen. Så vi tok klærne og brente dem, før vi dyttet dem ut med «tjuv» skrevet på brystet. Det var faktisk ganske vellykket, forklarer troppssjef Canaday.

- Vi har bare gjort dette én gang tidligere. Da var det bare én person, melder troppssjefen.

- Vil dere fortsette med denne metoden?

- Ja, svarer han.

- Skal ikke skje

Noen hundre meter unna, ved Den ukjente soldats grav, er fenrik Daniel Cummings (26) og amerikanernes tredje infanteridivisjon utplassert. Troppssjef Cummings har ikke hørt om de fire irakerne som ble kledd nakne av hans medsoldater en time tidligere.

- Vi har ikke lov til å drepe tjuver. Vi har ikke engang lov til å skyte varselskudd mot dem. Det eneste vi har lov til, er å bringe dem til vårt område og undersøke dem nøye. Det kan inkludere avkledning, sier Cummings, og fortsetter:

- Jeg kan ikke si noe om hvorfor soldater brenner klær, fordi jeg ikke så det og fordi vi ikke har blitt beordret til å gjøre det.

- Finnes det noen regler for hvordan dere skal behandle tjuver?

- Vi har et strengt forbud mot å behandle fanger umenneskelig, eller å ydmyke dem på noen som helst måte. Jeg er veldig forskrekket over å høre at dere har sett dette. Jeg kan fortelle dere at jeg personlig aldri ville latt min tropp gjøre noe slikt. Det er dårlig for disiplinen og skal ikke skje, sier Cummings.

ZAWRA-PARKEN I BAGDAD: Klokka er 07.55. Dagbladets reportasjeteam oppdager fire unge irakiske menn splitter nakne foran amerikanske soldater. Å måtte gå naken på gata er noe av det aller mest ydmykende en iraker kan gjøre.
RØMMER: Amerikanerne jager de irakiske mennene fra området, og roper «Ali Baba, Ali Baba» etter dem. Det betyr tjuv i Bagdad. Mennene løper så fort de kan for å komme i skjul.
YDMYKET: På brystet til 20-årige Zian Djumma står det «Ali Baba. Haram» på arabisk. Det har amerikanerne skrevet, og det betyr «tjuv».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!