IRAK-KRIGEN

«Vi tok klærne og brente dem før vi dyttet dem ut med 'tjuv' skrevet på brystet.»

Amerikanske styrker i Irak har tatt i bruk en ny måte å straffe irakiske tjuver på som er verre enn gapestokken. De kastes nakne ut på gata med «tjuv» skrevet på brystet.

ZAWRA-PARKEN I BAGDAD: Klokka er 07.55. Dagbladets reportasjeteam oppdager fire unge irakiske menn splitter nakne foran amerikanske soldater. Å måtte gå naken på gata er noe av det aller mest ydmykende en iraker kan gjøre. Alle foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
ZAWRA-PARKEN I BAGDAD: Klokka er 07.55. Dagbladets reportasjeteam oppdager fire unge irakiske menn splitter nakne foran amerikanske soldater. Å måtte gå naken på gata er noe av det aller mest ydmykende en iraker kan gjøre. Alle foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BAGDAD (Dagbladet): Klokka er 07.55, irakisk tid. I Zawra-parken i Bagdad ser vi fire unge menn gå splitter nakne. Foran og bak dem er fire amerikanske soldater. Den noe uvanlige gruppa går i sakte fart inn i en bygning. Minutter etter skubbes de nakne irakerne ut på gata av soldatene. «Ali Baba. Ali Baba,» roper amerikanerne etter de fire mennene, som løper så fort de kan for å komme i skjul.

«Ali Baba» brukes av alle irakere i det rundstjålne Bagdad i disse dager. Navnet viser til historien om Ali Baba og de 40 røverne. Irakerne ser på Ali Baba som selve sjefrøveren, fordi han stjal tjuvegodset fra andre røvere.

Den verste ydmykelsen

Dagbladet løper etter de fire nakne irakerne. Tre av dem stikker sin vei, men 20-årige Zian Djumma kommer tilbake med bøyd hode etter at han har fått på seg ei slitt, grå kortbukse, som han fant i et robbet hus. Å sende en naken iraker ut på gata er noe av det aller mest ydmykende du kan gjøre.

- De amerikanske soldatene ba oss ta av alle klærne. Jeg trodde de skulle ransake oss, men de brente klærne selv om vi sa at det var en stor skam for oss å gå nakne ut i gata, forteller Zian Djumma til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer