Vi tok tryggheten tilbake

Aldri har en massemønstring mot rasisme og vold gått mer lavmælt for seg. I ti minusgrader gikk vi i tog gjennom Oslo sentrum for å ta vår felles trygghet tilbake. Kanskje tok vi også et oppgjør med egen feighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALLEREDE en halv time før kronprinsen, statsministeren og byens biskop ble loset ned trappa til Youngstorgets basarer var torget fylt opp av mennesker. Og deretter strømmet folk til og tettet igjen alle tilstøtende gater. Det fantes likevel ikke tegn til panikk. For alle skjønte at de deltok i den største massemønstring i landets hovedstad på mange år. Og etter hvert skjønte vi også for alvor hvorfor vi var der.

Ikke minst fordi vi kunne lytte til en usedvanlig engasjert statsminister: - Vi går ikke under noen nei-parole, men under parolen ja til et samfunn fritt for vold og rasisme, sa Jens Stoltenberg. - Natt til lørdag ble en livslinje kuttet på Holmlia.

- Drapsmannens kniv tok et liv, men rørte også ved noe annet. Den skar inn i vårt selvbilde, sa han også.

DER OG DA satte han ord på vår kollektive dårlige samvittighet: Det måtte et rasistisk drap til for å vekke den samfunnsånd vi alltid har vært så stolte av. 15 år gamle Benjamin Hermansen ble knivdrept av villfarne voldsromantikere som er fanget i forkvaklet og menneskefiendtlig ideologi. Tilbake sitter Benjamins mor, hans venner og medelever i sjokk og sorg. Men drapet har i det minste gitt et samlet samfunn muligheten til å ta seg sammen.

BISKOP Gunnar Stålsett tok fatt i det som våre politikere har så vondt for å snakke klart om. Og ba politi og påtalemyndighet om å bruke lovens rasismeparagraf:

- Mye mer enn nye lover, trenger vi ressurser og vilje til å anvende dem vi har, sa han. Og understreket at vi uansett livssyn har mye felles: - Vår identitet som menneske er den samme, uansett hudfarge og etnisk tilhørighet, sa Stålsett.

Og selv om han gjorde som kirkens folk skal gjøre, velge forsoning framfor konfrontasjon, skjønte vi utmerket godt at kritikken var rettet mot oss som utgjorde majoriteten på Youngstorget denne kvelden, vi som er «innfødte» norske kvinner og menn. Det fantes også blant oss politikere som til daglig bruker mye krefter på å berede grunnen for rasisme og intoleranse i hverdagen. Selv om de aldri så mye nekter for at de gjør det.

VI VAR 40000 mennesker til stede, anslo politiet. Og der i gården har de sluttet å være uenige med demonstrantene om hvor mange som deltar i demonstrasjoner. Arrangørene, med Røde Kors og Antirasistisk Senter i spissen, hadde skaffet 19000 fakler. Det holdt til annenhver deltaker. Altså overgikk oppmøtet selv de mest optimistiske forventninger.

Slike kvelder er blant de gylne øyeblikk folk kan dele med hverandre. Og denne kvelden var ekstra varm, midt i vår felles vinterkulde. Vi var dessuten folk i alle aldrer.

Foreldregenerasjonen var i godt monn til stede, og mange hadde ungene med seg. Vi snakker med hverandre når vi møtes på denne måten, enten vi kjenner hverandre eller ikke.

- Dette må da gjøre noe med oss, var et omkved som fulgte et vandrende menneskehav som nesten aldri ville ta slutt.

PÅ UNIVERSITETSPLASSEN var stemningen andaktsfull. Og vedvarende. For det tok nærmere to timer før alle hadde gått i mål. Og hvis det underveis hadde skjedd noe med oss som var med, ville det gi håp om at vi gjorde som statsministeren sa, å vise at «alt for Norge» betyr «Norge for alle». Han ville dessuten at vi skulle forstå betydningen av trygghet i nærmiljøet. Jens vet like godt som oss at voldsbruk handler om holdninger. I går sa vi nei til vold og ja til toleranse. Resten er opp til oss alle. For det går ingen fakkeltog i kveld.

Fjern «rasisme» fra ordlista

Benjamin Hermansens venner vil at ordet rasisme skal fjernes fra norske ordlister. Det kom fram i Holmlia skoles appell til det norske folk i går kveld. Her er appellen statsminister Jens Stoltenberg leste på vegne av elevene:

«Norge er blitt rammet av en stor tragedie, men de som har tapt mest, er familie, venner og Holmlia. Det er ikke nok å føle sympati, vi trenger også å høre de positive meningene og de positive ordene. Meld deg inn i organisasjoner som arbeider mot vold og rasisme. Vi står samlet her i dag for å markere at vi alle som står her, er imot rasisme og diskriminering, at vi alle som en, er mennesker, og har like høy verdi. Uansett tro, uansett hudfarge og uansett kultur. Vi vil ha ordet rasisme ut fra ordlista! Vi må jobbe sammen for at dette skal bli et glemt ord. At de barna som blir født fra nå av skal slippe å ha noe med dette begrepet å gjøre! Vi må få slutt på hverdagsrasismen! Slutt på all slags rasisme. Ta initiativ! Våkn opp! Stå sammen, pass på hverandre, sett pris på hverandre, vær glad i hverandre, men mest av alt - ikke hat hverandre.

Nå må vi satse på kjærligheten. Det er bare slik vi kan bygge en trygg framtid for alle. Slik blir vi uovervinnelige.»

Elevene på Holmlia

<B>OPPGJØR:</B> 40 000 tok et oppgjør med rasismen i et svinekaldt Oslo.