- Vi tømte kontoene og brente regnskapene

Bård Frantzen (33) er en av bakmennene i norges- historiens største medlemsjuks. Nå forteller han hvordan ledelsen i SOS Rasisme har forsøkt å skjule sporene.

SNAKKER UT OM SOS RASISME: Bård Frantzen er ansatt og tillitsvalgt i SOS Rasisme. Nå forlater han organisasjonen, samtidig som han varsler om organisert juks og kriminelle metoder. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
SNAKKER UT OM SOS RASISME: Bård Frantzen er ansatt og tillitsvalgt i SOS Rasisme. Nå forlater han organisasjonen, samtidig som han varsler om organisert juks og kriminelle metoder. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bård Eskild Frantzen (33) var inntil nylig blant de mektigste i den indre sirkel i SOS Rasisme, og delaktig i norgeshistoriens største medlemsjuks. Nå vil han ikke mer.

- Det har foregått mer juks i regi av SOS Rasisme enn det som har kommet fram til nå, hevder Frantzen overfor Dagbladet.

Han står nå åpent fram og forteller om det han beskriver som organisert juks og kriminelle metoder i det lukkede miljøet som kaller seg selv «Europas største antirasistiske organisasjon».

- Økonomisk kriminalitet 33-åringen er landsstyremedlem og mangeårig ansatt i SOS Rasisme. Han mener det er på høy tid offentligheten får vite hvor gjennomført og målrettet misbruket av offentlige midler har vært.

Han forteller om:
• Millioner i hemmelige pengestrømmer
• Kontoer som er blitt tømt
• Unndragelse av bevis
• Bevismateriale som ble brent

KONTORER I HAUGESUND: Daglig leder og hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen (55) sammen med sine advokater Arne Heistad (t.h.) og Peter Skarbøvig. Foto: Jacques Hvistendahl
KONTORER I HAUGESUND: Daglig leder og hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen (55) sammen med sine advokater Arne Heistad (t.h.) og Peter Skarbøvig. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Så lenge jeg har jobbet i SOS Rasisme har jeg vært vitne til organisert økonomisk kriminalitet med millioner av kroner. Det må det ryddes opp i. Jeg vet jeg risikerer en fengselsstraff, men velger likevel å fortelle. Kanskje andre nå tør det samme, sier Frantzen.

Daglig leder Kjell Gunnar Larsen i SOS Rasisme fikk torsdag 16. februar oversendt påstander som framkommer i denne artikkelen, med mulighet for å kommentere disse. Henvendelsen fra Dagbladet ble besvart skriftlig av SOS Rasisme samme dag, men uten å kommentere noen av påstandene utover at de var «en drittpakke».

Dagbladet har uten hell purret på svar. Ingen i SOS Rasismes landsstyre ønsker å kommentere saken.

- Panikk Dagbladet har i en rekke artikler avslørt medlemsjuks i millionklassen i SOS Rasisme. Aldri tidligere har noen av bakmennene stått fram og fortalt hva som har foregått.

10. november 2011 ble SOS Rasisme dømt for medlemsjuks og misbruk av offentlig støtte. 9,7 millioner kroner må betales tilbake til støttegiveren LNU.

TØMTE KONTOENE: En rekke kontoer i tilhørende lokal- og fylkeslag i SOS Rasisme ble tømt i timene og dagene etter at namsmannen ga beskjed om at han ville ta beslag i SOS Rasismes verdier. Her er en bankutskrift fra Cultura sparebank som viser et slikt uttak.
TØMTE KONTOENE: En rekke kontoer i tilhørende lokal- og fylkeslag i SOS Rasisme ble tømt i timene og dagene etter at namsmannen ga beskjed om at han ville ta beslag i SOS Rasismes verdier. Her er en bankutskrift fra Cultura sparebank som viser et slikt uttak. Vis mer

Under rettssakens andre uke, 2. november, dukket namsmannen opp i Haugaland tingrett og varslet SOS Rasisme om at han tok arrest i organisasjonens verdier for å sikre penger dersom de tapte.

- Det ble fullstendig panikk i ledelsen, og en av dem løp ned til kontoret vårt hundre meter ned i gata og ropte «de tar alt», mens han veivet med armene, sier Frantzen, som arbeidet på kontoret da.

Tømte kontoene Lokallagene i SOS Rasisme hadde på det tidspunktet store beløp stående på en rekke ulike kontoer i flere banker. Flere lag, blant annet i Hordaland, hadde over 100 000 kroner på kontoer i desember.

- Ledelsen mente det var på tide å sikre alle midler vi kunne for framtida. Målet var å hindre staten og støttegivere fra å få tilbake pengene. Det betød at vi måtte tømme alle tilgjengelige bankkontoer i SOS Rasisme, sier Frantzen.

SOS Rasisme har over 200 lokallag og fylkeslag Norge rundt.

TOK BESLAG: Under rettssaken mot SOS Rasisme i november 2011 fikk daglig leder Kjell Gunnar Larsen (t.h.) overrakt vedtaket om arrest SOS Rasismes eiendeler og kontoer av namsmannen. Samme dag startet aktivister i SOS Rasisme å tømme bankkontoer for å unngå at pengene gikk tapt. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
TOK BESLAG: Under rettssaken mot SOS Rasisme i november 2011 fikk daglig leder Kjell Gunnar Larsen (t.h.) overrakt vedtaket om arrest SOS Rasismes eiendeler og kontoer av namsmannen. Samme dag startet aktivister i SOS Rasisme å tømme bankkontoer for å unngå at pengene gikk tapt. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

- Lokale aktivister man stolte på fikk beskjed at de skulle tømme bankkontoene og overlevere pengene til ledelsen i kontanter. I tillegg hadde vi som jobbet i ledelsen og på kontoret tilgang til mange av lokal- og fylkeslagenes kontoer. Vi satte i gang og hentet ut penger blant annet i Trøndelag og på Østlandet. Selv tømte jeg bankkontoene til Østfold fylkeslag for over 37 000 kroner, sier Frantzen.

Forfalsket papirer Ungdommene som hadde fått pengene tildelt til lokalt antirasistisk arbeid ble stort sett ikke kontaktet. Derimot er det forfalsket styrepapirer som godkjenner uttakene i en rekke lokallag, ifølge Frantzen.

- For at pengene ikke skulle kunne spores til et nytt sted tok vi alt ut i kontanter. Det skjedde enten via minibank eller ved oppmøte hos banken. Jeg leverte pengene til hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen i kontanter. Totalt tok sentrale og lokale aktivister ut flere hundre tusen kroner i ukene som kom, hevder Frantzen.

Dagbladet sitter med bankutskrifter som beviser hvordan kontoer både ble tømt og avsluttet.

Frantzen mener kontantene nå oppbevares på et hemmelig sted.

STØTTEREKORD: SOS Rasismes enorme medlemstall utløste store støttebeløp fra myndighetene. I 2008 mottok de over åtte millioner i statlige midler fra to støttegivere (over). Nå forteller en ansatt og tillitsvalgt historien om hvordan tallene er basert på juks. Grafikk: Nyhetsgrafikk
STØTTEREKORD: SOS Rasismes enorme medlemstall utløste store støttebeløp fra myndighetene. I 2008 mottok de over åtte millioner i statlige midler fra to støttegivere (over). Nå forteller en ansatt og tillitsvalgt historien om hvordan tallene er basert på juks. Grafikk: Nyhetsgrafikk Vis mer

Dagbladet har sett en liste på 31 kontoer som alle er tømt i vinter, som blir bekreftet av banken selv. På flere av kontoene sto det over 20 000 kroner i desember. Nå er de tomme.

- I begynnelsen av desember fikk jeg beskjed om å fly til Oslo for å tømme kontoer tilhørende lokallag på Østlandet. Jeg gikk inn i Cultura Bank på Holbergs plass i Oslo og avsluttet dem. Tilbake i Haugesund overleverte jeg personlig 114 000 kroner i en konvolutt til SOS Rasismes hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen. Alt var i kontanter. Den samme operasjonen skjedde i flere fylker, hevder Frantzen.

Brente bevis Ifølge Frantzen har SOS Rasismes ledelse i Haugesund det siste halvåret fryktet at det ville komme en politirazzia for å sikre bevis til etterforskningen. Noen razzia har så langt ikke funnet sted.

- Under rettssaken hvor vi ble dømt for medlemsjuks, ba dommeren om å få se medlemslistene for 2005. Jeg og flere i ledelsen brente og kastet dem, slik at Haugaland tingrett ikke fikk tak i dem, sier Frantzen.

- Hvorfor det?

Bård Eskild Frantzen (33):


• Etter flere års engasjement på venstresida og i AKP, meldte Frantzen seg inn i SOS Rasisme i 2007.

• Han ble ansatt som organisasjonssekretær samme høst.

• Siden har han vært prosjektleder, regionsansvarlig, lokallagsleder og midlertidig kontorsjef ved hovedkvarteret i Oslo.

• I fire år har han jobbet både med organisasjonsbygging på grasrota og tett på ledelsen.

• 33-åringen er vara til arbeidsutvalget og landsstyremedlem i SOS Rasisme.

• Han delte i flere år kontor med SOS Rasismes leder Trond Thorbjørnsen (35) i Oslo.

• I fjor flyttet han til organisasjonens hovedkontor i Haugesund, hvor han bistod organisasjonens mektige hovedkasserer og daglige leder, Kjell Gunnar Larsen (55) og organisasjonssekretær Henrik Ormåsen (leder av Tjen Folket).

• Frantzen har informert politiet om sin kunnskap, og bedt om å bli avhørt. Så langt har ikke politiet fulgt opp henvendelsen.

- For å unngå å bli tatt for enda mer juks.

- Hvor mye papir var det snakk om?

- Åtte søppelsekker, sier Frantzen.

- Det inkluderte også deler av regnskapene fra samme periode. Først makulerte vi papirer ved SOS Rasismes hovedkontor i Haugesund. Flere ansatte var med på jobben. Deretter fraktet vi en del hjem til meg for å brenne det opp i peisen. Men ovnen var liten og det tok for lang tid. Vi brente bare en sekk. Resten av søppelsekkene kastet vi søppelsekkene på Årabrot avfallsdeponi utenfor byen.

Ba om avhør Frantzen har havnet på kant med resten av ledelsen i SOS Rasisme etter en intern strid i partiet Tjen Folket, der flesteparten av SOS Rasismes ledelse er aktiv.

- En politisak

Tingretten forlangte medlemslister lagt på bordet. Ifølge Frantzen ble disse dokumentene forfalsket før de ble levert ut. Originalene ble brent.

Tingrettsdommeren som ledet den aktuelle rettssaken betegner opplysningene som «svært alvorlige».

- Dersom hans påstander medfører riktighet, så er det svært alvorlig. Jeg mener det er naturlig at slike opplysninger tilfaller politiet, sier Svein Åge Skålnes til Dagbladet.

26. januar tok Frantzen på eget initiativ kontakt med politiet med ønske om å bli avhørt, noe politiet bekrefter overfor Dagbladet.

En måned seinere har ikke noe avhør funnet sted.

Fryktkultur - Hvorfor har ikke du eller andre sagt fra tidligere?

- Det finnes en fryktkultur i SOS Rasisme. Ledelsen har informasjon om ulovligheter begått av mange mennesker. Derfor tør ikke folk å si noe. For noen har frykten ført til at de mistet det antirasistiske engasjementet. Andre trakk seg ut i det stille. Noen unge mennesker har dessverre fått psykiske problemer av presset og det ansvaret for ulovligheter de har tatt de siste åra, sier Frantzen.

Han mener det er ledelsen i organisasjonen som har ansvaret for jukset, selv om mange aktivister har «latt seg bruke».

Tilsvar fra SOS Rasisme:

Dagbladet har kontaktet hele det sittende landsstyret i SOS Rasisme i årene 2008 til 2010. av de som besvarte henvendelsen ønsket ingen svare på spørsmål.

Dagbladets journalist Espen Sandli sendte forrige uke en omfattende epost til daglig leder Kjell Gunnar Larsen der alle påstander ble fremlagt. Svaret er under:

«Hei Espen

- Har dere tenkt å legge frem disse påstandene anonymt eller skal dere flagge hvem dere har fått denne påståtte drittpakken fra?

Kjell Gunnar»

- Svindelen vi har gjennomført ble styrt av en ledelse som ofte fikk andre til å gjøre skittjobbene for seg. Jeg var selv en av dem som bidro, sier Frantzen til Dagbladet.

Når han selv bryter ut, er han bekymret for venner og kjente som er igjen «på innsiden».

- Det er i SOS Rasisme en bruk og kast-holdning med andre menneskers liv, som jeg etter hvert opplevde som umoralsk. Ledelsen i SOS Rasisme har misbrukt unge menneskers engasjement og tillit, sier Frantzen til Dagbladet.

Taust fra SOS Rasisme Daglig leder Kjell Gunnar Larsen i SOS Rasisme fikk torsdag 16. februar oversendt påstander som fremkommer i denne artikkelen, med mulighet for å kommentere disse. Henvendelsen fra Dagbladet ble besvart skriftlig av SOS Rasisme samme dag, men uten å kommentere noen av påstandene utover at de var «en drittpakke».

Dagbladet har uten hell purret på svar. Dagbladet har kontaktet en rekke medlemmer SOS Rasismes landsstyre. Ingen ønsker å kommentere innholdet i denne saken. Flere har lagt på telefonen når de får vite hva henvendelsen har dreid seg om.

FØLG SAKEN:

• Medlemstriksingen som SOS Rasisme ble dømt for i november 2011 er norgeshistoriens største kjente tilfelle.

• Dagbladet har avslørt høye medlemstall og fiktive identiteter i medlemsregisteret. SOS Rasisme har investert i flere eiendommer med penger bevilget til antirasistisk arbeid.

• SOS Rasisme kreves nå for over 17 millioner kroner totalt fra ulike støttegivere. Kravene kan stige.

• SOS Rasisme mener de ikke har bedrevet medlemsjuks, og at investeringene ikke var i strid med regelverket.

• Dagbladet har avslørt og dokumentert hvordan medlemmer av det kommunistiske partiet Tjen Folket innehar flertallet av de høyest lønnede og viktigste posisjonene i organisasjonen.

• Dagbladet hat også avslørt hvordan sentrale personer i SOS Rasisme har hentet ut store pengesummer i form av godtgjørelser som er i strid med skatteforskriften og til private ferier.

Les mer om SOS Rasisme hos Dagbladet her

- SVÆRT ALVORLIG: Tingrettsdommeren som mottok det Frantzen mener er forfalskede bevis betegner opplysningene som «svært alvorlige». - Jeg mener det er naturlig at slike opplysninger tilfaller politiet, sier tingrettsdommer Svein Åge Skålnes til Dagbladet. Foto: Jacques Hvistendahl
- SVÆRT ALVORLIG: Tingrettsdommeren som mottok det Frantzen mener er forfalskede bevis betegner opplysningene som «svært alvorlige». - Jeg mener det er naturlig at slike opplysninger tilfaller politiet, sier tingrettsdommer Svein Åge Skålnes til Dagbladet. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
LEDER SOS RASISME: Daglig leder Kjell Gunnar Larsen og nestleder Kenneth Fuglemsmo er aktivie i ledelsen i SOS Rasisme. Bak sitter ansatt Henrik Ormåsen. Her i rettsalen i Hagaland tingrett under rettssaken om medlemsjuks i organisasjonen. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
LEDER SOS RASISME: Daglig leder Kjell Gunnar Larsen og nestleder Kenneth Fuglemsmo er aktivie i ledelsen i SOS Rasisme. Bak sitter ansatt Henrik Ormåsen. Her i rettsalen i Hagaland tingrett under rettssaken om medlemsjuks i organisasjonen. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer