«Vi torturerte noen folk»

Barack Obama innrømmer tortur etter 11. september.

INNRØMMER TORTUR: Barack Obama innrømmer at USA Brøt med sine verdier i etterspillet etter 11. september-terroren. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
INNRØMMER TORTUR: Barack Obama innrømmer at USA Brøt med sine verdier i etterspillet etter 11. september-terroren. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs president Barack Obama innrømmer nå at CIA torturerte fanger umidelbart etter terroranslagene 11. september 2001, melder flere amerikanske medier.

«Vi torturerte noen folk» («we tortured som folks»), er sitatet som gjengis av nyhetsbyrået AP.

- I det umiddelbare etterspillet etter 11. september gjorde vi en del ting som var galt. Vi gjøre mye som var rett, men vi torturerte noen folk, er sitatet slik det er gjengitt av Sky News.

Ordene falt under en pressebrief i Det hvite hus der presidententen kommenterte på senatets granskning av CIAs avhørsmetoder. En rapport om denne granskingen skal ventelig offentliggjøres i de kommende ukene. Anonymene kilder har allerede røpet at rapporten konkluderer med at de kontroversielle avhørsmetoden ikke førte til noe gjenombrudd i USA krig mot terror etter 11. september-terroren. 
     
Obama mener det er viktig å huske på hvor skremte amerikanerne var etter 11. september, men at det samtidig er viktig at USA må leve opp til sine verdier.  

Presidenten la også at han har full tillit til den sittende CIA-sjefen, John Brennan. CIA-sjefen har vært i hardt vær den siste tiden, etter at det ble kjent at CIA-ansatte urettmessig hadde hacket seg inn i computerne til nettopp dem i senatet som hadde fått jobben med å granske CIAs metoder.