Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi trenger 20 anrikningsanlegg

Iran vil produsere nok drivstoff til sine kjernekraftverk, og vil ikke trekke seg fra ikkespredningsavtalen for atomvåpen.

TRENGER ANLEGG: Irans atomsjef Ali Akbar Salehi. Foto: AP/Vahid Salemi/SCANPIX
TRENGER ANLEGG: Irans atomsjef Ali Akbar Salehi. Foto: AP/Vahid Salemi/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Iran trenger 20 anlegg for anrikning av uran for å kunne produsere nok drivstoff til sine kjernekraftverk. Landet vil ikke trekke seg fra ikkespredningsavtalen for atomvåpen NTP, sier en tjenestemann.

Sjefen for det iranske atomprogrammet Ali Akbar Salehi sa lørdag ifølge nyhetsbyrået IRNA at 20 anrikningsanlegg må til for å forsyne atomkraftverkene med uran til driften. De nye anleggene blir av samme type som anlegget ved Natanz i de midtre delene av landet.

Sist søndag kunngjorde regjeringen i Teheran planer om ti nye anrikningsanlegg. Disse får omtrent samme kapasitet som anlegget i Natanz, og målet er ifølge president Mahmoud Ahmadinejad å produsere i alt 250-300 tonn atomdrivstoff i året.

Den iranske regjeringen sier deres atomprogram er rent sivilt, og at hensikten bare er å bygge kjernekraftverk som kan forsyne befolkningen med strøm. Men vestlige land mistenker iranerne for å forsøke å utvikle atomvåpen.

Ali Akbar Salehi understreket imidlertid lørdag at Iran ikke har noen planer om å trekke seg fra ikkespredningsavtalen for atomvåpen NPT. Nasjonalforsamlingen i Teheran har tidligere oppfordret regjeringen til å vurdere et slikt tiltak.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media