TRENGER VINNERSAK: Etter over seks år i regjering, etterlyser stortingsrepresentant Jan Bøhler fra Oslo ny og engasjerende politikk fra de rødgrønne partiene. Han advarer mot å tro at valget i 2013 kan vinnes på å holde stø kurs i krisetider. Foto:Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
TRENGER VINNERSAK: Etter over seks år i regjering, etterlyser stortingsrepresentant Jan Bøhler fra Oslo ny og engasjerende politikk fra de rødgrønne partiene. Han advarer mot å tro at valget i 2013 kan vinnes på å holde stø kurs i krisetider. Foto:Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Vi trenger å vekke vår egen optimisme

Regjeringen trenger et nytt stort prosjekt, mener Jan Bøhler (Ap).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi trenger å vekke vår egen optimisme, selvtillit og tro på prosjektet, sier Jan Bøhler til Dagbladet.

Etter over seks år i regjering, etterlyser stortingsrepresentanten fra Oslo ny engasjerende politikk fra de rødgrønne partiene. Han advarer mot å tro at valget i 2013 kan vinnes på å holde stø kurs i krisetider.

- Trygg økonomisk styring er en veldig sterk basis for politikken vår. Men jeg tror vi også må ha et sterkt, fremtidsrettet prosjekt. Noe som går videre og som folk vil ha, som skaper mer glød og entusiasme enn bare at vi styrer godt gjennom vanskelige tider.

Skole til fem Heldagsskole i hele landet, er Bøhlers foreløpige svar på sin egen utfordring. Han ser Høyre som en formidabel motstander i valgkampen. Derfor må Ap og de rødgrønne finne saker som treffer velgerne de konkurrerer med Høyre om.

- I Oslo har de sakene handlet om trygghet og kriminalitet, og om skole, sier han.

- Vi skal ha mange diskusjoner. Men én stor reform der vi skiller oss fra Høyre og Frp, er heldagsskolen. Jeg ser en heldagsskolereform som noe lignende barnehageløftet.

Bøhler mener regjeringen bør satse tungt for å få en skoledag som varer til klokka fire-fem på alle landets grunnskoler. Hans heldagsskole inneholder flere undervisningstimer, leksehjelp ? og gratis kulturskole for alle.

Dyr satsing - Det gir barna en mer lik basis for å lykkes i samfunnet. Og familiene får en tryggere situasjon, begrunner han.

Men billig blir det ikke. Hvor dyrt, vill ikke Bøhler spå.

- Men dette er en grunnleggende investering i framtida, og i å bygge et kunnskapssamfunn med små forskjeller, mener han.

- Er dette en sak som kan samle regjeringspartiene?

- Det er åpenbart entusiasme for dette i Ap og SV. Men Sp blir også mer og mer et parti i det moderne samfunnet, der begge foreldre jobber og det ikke er uproblematisk å få ungene hjem i skoletiden. Livet er blitt annerledes på bygda også. sier Bøhler.

Optimist - Hva sier det om ståa at dere må lete etter en sak som kan gi ny optimisme?

- Jeg er optimist. Vi som ser på tall, ser at Ap ligger bedre an enn på samme tid før valgene i 2005 og 2009. Men vi trenger å vekke den optimismen i velgergruppene. Mange lurer nok på om det virkelig kan gå en tredje gang.

Bøhler mener det politiske landskapet har endret seg mye fra forrige stortingsvalg. Da så velgerne så Stoltenbergs mannskap som det beste til å lose landet gjennom urolig finanskrisen, og opposisjonsleder Siv Jensen stod igjen som taperen.

Men nå er det Erna Solberg som har ledertrøya på høyresiden.

- Fordi Frp har moderert seg, er Høyre en mer formidabel motstander enn før når det gjelder økonomisk styring. Vi kan ikke stole på at folk ser forskjellene like klart bare på det punktet, sier Bøhler.