- Vi trenger arbeidsplasser og er ferdige med saken

Statsministeren setter bom for omkamp om Førdefjorden.

VAKKER NATUR - OG ARBEIDSPLASSER:  Det er ikke aktuelt å omgjøre konsesjonen til å lage sjødeponi i Førdefjorden, sier statsminister Erna Solberg. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET.
VAKKER NATUR - OG ARBEIDSPLASSER: Det er ikke aktuelt å omgjøre konsesjonen til å lage sjødeponi i Førdefjorden, sier statsminister Erna Solberg. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Konsesjonen til gruvedrift ved Førdefjorden er juridisk bindende, og det er ikke aktuelt med noen omkamp, slår statsminister Erna Solberg (H) fast overfor Bergens Tidende.

- Av og til må vi foreta avveininger mellom vakker natur og arbeidsplasser. I Sogn og Fjordane er det mye vakker natur, men fylket trenger også arbeidsplasser. Regjeringen anser seg ferdig med behandling av saken, sier statsministeren til avisa.

Konsesjonen til selskapet Nordic Mining ASA til å utvinne mineralet titanoksid (rutil) fra Engebøfjellet i Naustdal kommune vil gi om lag 300 arbeidsplasser.

«Motregnestykket» er over 200 millioner tonn gruveavfall, som blir dumpet på funnet av Førdefjorden i løpet av de nærmeste 45 årene.

Dette har ført til internasjonale reaksjoner og sterke protester fra norsk miljøbevegelse og naturforvaltningsorganisasjoner og partier på Stortinget.

Regjeringens støtteparti Venstre er i likhet med SV og Miljøpartiet De Grønne sterkt kritiske til konsesjonsvilkårene som gruveselskapet har fått av regjeringen.

- Sterke reaksjoner Statsministeren stoler på Miljødirektoratets konklusjon om at miljøkonsekvensene er mindre enn den samfunnsmessige nytten, og at fyllmassene i fjorden bare vil føre til at det tar lengre tid for de to artene blålange og pigghå å nå målene for  bestanden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer