- Vi trenger arbeidsplasser og er ferdige med saken

Statsministeren setter bom for omkamp om Førdefjorden.

VAKKER NATUR - OG ARBEIDSPLASSER:  Det er ikke aktuelt å omgjøre konsesjonen til å lage sjødeponi i Førdefjorden, sier statsminister Erna Solberg. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET.
VAKKER NATUR - OG ARBEIDSPLASSER: Det er ikke aktuelt å omgjøre konsesjonen til å lage sjødeponi i Førdefjorden, sier statsminister Erna Solberg. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Konsesjonen til gruvedrift ved Førdefjorden er juridisk bindende, og det er ikke aktuelt med noen omkamp, slår statsminister Erna Solberg (H) fast overfor Bergens Tidende.

- Av og til må vi foreta avveininger mellom vakker natur og arbeidsplasser. I Sogn og Fjordane er det mye vakker natur, men fylket trenger også arbeidsplasser. Regjeringen anser seg ferdig med behandling av saken, sier statsministeren til avisa.

Konsesjonen til selskapet Nordic Mining ASA til å utvinne mineralet titanoksid (rutil) fra Engebøfjellet i Naustdal kommune vil gi om lag 300 arbeidsplasser.

«Motregnestykket» er over 200 millioner tonn gruveavfall, som blir dumpet på funnet av Førdefjorden i løpet av de nærmeste 45 årene.

Dette har ført til internasjonale reaksjoner og sterke protester fra norsk miljøbevegelse og naturforvaltningsorganisasjoner og partier på Stortinget.

Regjeringens støtteparti Venstre er i likhet med SV og Miljøpartiet De Grønne sterkt kritiske til konsesjonsvilkårene som gruveselskapet har fått av regjeringen.

- Sterke reaksjoner
Statsministeren stoler på Miljødirektoratets konklusjon om at miljøkonsekvensene er mindre enn den samfunnsmessige nytten, og at fyllmassene i fjorden bare vil føre til at det tar lengre tid for de to artene blålange og pigghå å nå målene for  bestanden.

På spørsmål fra Bergens Tidende om hvorfor «vi likevel får de sterke reaskjonene», svarer statsminister Erna Solberg:

- Jeg vil ikke karakteriserene reaksjonene på den måten.

13. mai skrev klima- og miljøminister Tine Sundtoft et debattinnlegg i Dagbladet hvor hun argumenterer for at et sjødeponi i Førdefjorden er forsvarlig.

Her kan du lese Dagbladets artikler om sjødeponisaken i Førdefjorden.

Til EØS-domstol
Deponiet fyller 150 meter gruveavfall fra bunnen, som vil være halvert fra 300 til 150 meter når Nordic Mining er ferdig.

Den Norske Turistforening, Norges Jeger- og Fiskerforbund, Norges Kystfiskarlag og Norske Lakseelver og en rekke miljøorganisasjoner har innklagd både dumpingen i Førdefjorden og alle  norske tillatelser til sjødeponi inn for EØS-domstolen ESA.

De hevder regjeringen bryter med reglene i EUs vanndirektiv.

26. mai har Naturvernvernbundet tatt inititiav til en demonstrasjon foran Stortinget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer