- Vi trenger en helsekommisjon

BERGEN (Dagbladet): - Bondevik-regjeringen bør oppnevne en egen helsekommisjon som kan vurdere samfunnsmessige tiltak for å bremse den voldsomme økningen av diabetes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utfordringen kommer fra en av landets fremste diabeteseksperter, professor Jak Jervell, ved Rikshospitalet.

I kjølvannet av oppnevnelsen av verdikommisjonen synes Jervell det er betimelig med en egen helsekommisjon.

- Kommisjonen bør utrede om det er prioriteringer og valg vi gjør i samfunnet som bidrar til at vi får diabetes og andre ikke-smittsomme sykdommer tidligere og i større utstrekning enn nødvendig. Kommisjonen bør foreslå tiltak som kan rette på dette, mener Jervell.

Melk og honning

Professoren spør om det er tendenser i samfunnsutviklingen som er uheldige for oss som genetisk sett er tilpasset en jeger- og samlertilværelse.

- Som art er vi ikke tilpasset å kunne svømme i melk og honning, og man kan si at arvematerialet vårt er på kollisjonskurs med vår urbaniserte, vestlige livsstil, sier han.

Antallet diabetesrammede er fordoblet siden annen verdenskrig, og økningen fortsetter. Spesielt illevarslende er tallene i en nyere undersøkelse fra Samfunnsmedisinsk forskningssenter i Verdal. Den viser at i løpet av de 12 siste åra har det vært en klar økning i antall yngre voksne som får type 2-diabetes. Økningen er særlig markant blant menn i alderen 30-40 år.

Vekten øker

Økningen blant diabetesrammede yngre menn opptrer samtidig med at antallet som sier de ikke er fysisk aktive har økt, og at gjennomsnittsvekten deres har gått opp med fire kilo. Vektøkningen har vært særlig påfallende de siste fire-fem åra.

- Kroppen vår er ikke skapt for å sitte så mye i ro - foran pc og tv og i bilen. Jervell mener det er opp til myndighetene å legge til rette for at folk får mer mosjon. I dag kuttes gymtimer i skolene, idrettslag får mindre overføringer og det legges stadig mer opp til at folk skal sitte hjemme og jobbe.

- Man kunne kanskje vurdere å lage flere gang- og sykkelstier og færre veier.

- Under okkupasjonen av Norge ble det nesten ikke re-gistrert nye tilfeller av type 2-diabetes og antallet hjerteinfarkt gikk også drastisk ned.

Jervell peker på at dette kan ha flere forklaringer, men det er nærliggende å tro at et magert kosthold og høyt aktivitetsnivå spilte en vesentlig rolle.