- Vi trenger en Marshallplan for flyktningene

Jan Egeland utfordrer politikerne til å tenke større.

SPERRET INNE? Flyktninger i Gevgelija i Makedonia. Omfanget av flyktningkatastrofen er så stor at politikerne må tenke større. Foto: NTB SCANPIX
SPERRET INNE? Flyktninger i Gevgelija i Makedonia. Omfanget av flyktningkatastrofen er så stor at politikerne må tenke større. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Med fire millioner syriske flyktninger ute av landet, med mer enn sju millioner internt fordrevne, og med millioner av flyktninger fra Jemen, Irak, Afghanistan, Eritrea, Somalia og fra Vest-Afrika og Libya, mener Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland at Europa trenger en Marshallplan for flyktninger.

Hjelpes til å hjelpe - Vi trenger en storstilt mobilisering der flyktningene hjelpes til å hjelpe seg selv. Vi snakker om den største humanitære katastrofen siden 2. verdenskrig, der hundretusenvis av flyktninger strømmer mot Europa. For 70 år siden gikk jødene fra konsentrasjonsleirene til Palestina, og krigsfanger gikk hjem. Det begynner å nærme seg disse dimensjonene på den flyktningkrisa Europa nå står overfor, sier Egeland til Dagbladet.

Mens makedonsk politi skyter med tåregass mot syriske flyktninger ved grensa, og tusenvis av flyktninger hver dag kommer til de greske øyene, er Europas ledere rådville.

- I vår forsøkte EU å lage et kvotesystem der hvert land skulle bli pålagt å ta imot et visst antall flyktninger. Men da var tallene mye mindre enn nå, så selv om heller ikke kvotesystemet fungerte, er dette gårsdagens svar på gårsdagens spørsmål. Omfanget av krisa nå trenger helt andre svar, mener Egeland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.