SPERRET INNE? Flyktninger i Gevgelija i Makedonia. Omfanget av flyktningkatastrofen er så stor at politikerne må tenke større. Foto: NTB SCANPIX
SPERRET INNE? Flyktninger i Gevgelija i Makedonia. Omfanget av flyktningkatastrofen er så stor at politikerne må tenke større. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

- Vi trenger en Marshallplan for flyktningene

Jan Egeland utfordrer politikerne til å tenke større.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Med fire millioner syriske flyktninger ute av landet, med mer enn sju millioner internt fordrevne, og med millioner av flyktninger fra Jemen, Irak, Afghanistan, Eritrea, Somalia og fra Vest-Afrika og Libya, mener Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland at Europa trenger en Marshallplan for flyktninger.

Hjelpes til å hjelpe - Vi trenger en storstilt mobilisering der flyktningene hjelpes til å hjelpe seg selv. Vi snakker om den største humanitære katastrofen siden 2. verdenskrig, der hundretusenvis av flyktninger strømmer mot Europa. For 70 år siden gikk jødene fra konsentrasjonsleirene til Palestina, og krigsfanger gikk hjem. Det begynner å nærme seg disse dimensjonene på den flyktningkrisa Europa nå står overfor, sier Egeland til Dagbladet.

Mens makedonsk politi skyter med tåregass mot syriske flyktninger ved grensa, og tusenvis av flyktninger hver dag kommer til de greske øyene, er Europas ledere rådville.

- I vår forsøkte EU å lage et kvotesystem der hvert land skulle bli pålagt å ta imot et visst antall flyktninger. Men da var tallene mye mindre enn nå, så selv om heller ikke kvotesystemet fungerte, er dette gårsdagens svar på gårsdagens spørsmål. Omfanget av krisa nå trenger helt andre svar, mener Egeland.

Må investere i håp Marshallplanen etter krigen kom i stand etter at den amerikanske utenriksministeren George C. Marshall i 1947 reiste rundt i det sammenraste Europa i seks uker, og skjønte at kontinentet ikke kunne reise seg på egen hånd.

Året etter fikk kontinentet 13 milliarder dollar i gaver og lån mot løfter om mer frihandel. Sovjetunionen og deres nye vasallstater takket nei på grunn av betingelsen om frihandel. Men for Vest-Europa ble Marshallplanen en formidabel suksess. Og for USA, som fikk nye handelspartnere.

- Det handler om å hjelpe nå. Først og fremst må flyktningene ha husrom og mat. Så må barna få utdannelse, som gir håp om sysselsetting. Det det handler om nå er å investere i håp, sier Egeland.

Egeland sier at de aller fleste flyktninger vil hjem. I store deler av Syria har folk valget mellom Den islamske stat og diktator Bashar al-Assad. Da er valget å flykte veldig nærliggende.

Flyktningkatastrofens grunnleggende problem er selvsagt krigene rundt vårt kontinent.

Redde ledere - Vi må få en politisk løsning på krigen i Syria og Irak, det er første forutsetning for å løse krisa, sier president i Norges røde kors, Sven Mollekleiv.

Jan Egeland mener det er et grunnleggende problem et Europas ledere er veldig redde.

- Vi er vitne til et europamesterskap i å unngå og komme sammen for å løse problemene. Alt handler om å unngå å dra inn «mitt land» i denne krisa. Dette vil bli en fullkommen katastrofe hvis ikke Europas ledere er modne for oppgaven. Det handler om en felles holdning til å fordele ansvar. Alle må delta, sier Egeland.

Merkels forslag Den tyske forbundskansleren Angela Merkel og den franske presiderte François Hollande foreslo i går å opprette flyktningleirer i Hellas og Italia som etter planen skal driftes av EU, for å ta seg av strømmen av flyktninger til Europa.

Egeland mener det kan være et skritt i riktig retning, men langt fra tilstrekkelig.

- Jeg håper virkelig at Merkel-Holland-avtalen er en slutt på det europeiske mesterskapet i strutsepolitikk hvor alle ser ned i sanden og bygger nasjonale murer og håper at problemet er over. Men det er fortsatt langt fra en Marshallplan som innebærer en storstilt felleseuropeisk investeringsplan i håp, sysselsetting, humanitær innsats og freds- og menneskerettighetsinnsats i de ti land som i dag støter ut nesten alle de flyktninger og migranter som kommer til og mot Europa, sier Egeland. 

<strong>PÅ VEI:</strong> Flyktninger på vei til Europa. Foto: NTB SCANPIX
PÅ VEI: Flyktninger på vei til Europa. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer