- Vi trenger en skikkehetskommisjon

- Studentene ved lærerutdanningen i Oslo er stort sett positive til å bli vurdert av en skikkehetskommisjon. De har faktisk selv vært med på å finne ut hvordan ordningen skal gjennomføres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folkestad: - Ikke moralpoliti

Strengere vurdering av lærere

Det sier avtroppende studentrådsleder ved allmenlærerutdanningen i Oslo, Mattis Eika. Han har selv sittet sammen med andre studenter, lærere og faglig personell i et fora ved Høgskolen i Oslo for å se på rutinene ved utvisning av studenter. Eia ønsker nå forslaget fra arbeidsgruppen som er nedsatt av kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet velkommen. Den konkluderer med at det må en skikkethetskommisjon til.

Grundig vurdering

- De fleste studentene er enige om at det er enkelte som aldri burde bli lærere. En ting er dårlige lærere en annen ting er udugelige. Det viktigste er at man i første omgang forsøker å få vedkommende til å forstå dette selv ved hjelp av veiledning. Hvis ikke det hjelper må saken inn for skikkethetskommisjonen, sier Eia til Dagbladet :på nettet.

Han understreker at det må en grundig vurdering gjennom flere ledd til før en kan utestenge en student. Det bør hentes inn mest mulig informasjon før saken kommer opp for kommisjonen for å unngå urettferdig feilbehandling.

- I skikkethetskommisjonen bør det også sitte en studentrepresentant. Denne skal ikke være studentens advokat, men barnas advokat, presiserer Eia.

Ikke angiveri

Han er også positiv til forslaget om at studentene skal kunne melde medstudenter inn for kommisjonen. Men han mener det blir feil å kalle dette angiveri.

- Det er selvsagt veldig problematisk å skulle 'sladre' på medelever, men enkelte studenter trenger hjelp til å se problemet selv. Vi må være i stand til å se på yrkesintegritet innenfor et større perspektiv en 'her og nå'. Å være lærer er en enormt ansvarsfull oppgave, og det er ikke en menneskerett å skulle ha den jobben, presiserer Eia.

STØTTER FORLSAGET - Det er ikke en menneskerett å være lærer, mener avtroppende studentrådsleder Mattis Eika. Han støtter forslaget om en skikkethetskommisjon.