VIL HA DYREPOLITI: Hanne Kristin Rohde. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
VIL HA DYREPOLITI: Hanne Kristin Rohde. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

- Vi trenger et eget dyrepoliti

Tidligere politileder Hanne Kristin Rohde frykter mange tenker at «det bare er dyr».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hanne Kristin Rohde, forfatter og tidligere leder av seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, tar i dag til ordet på Twitter for å opprette et eget dyrepoliti. Hun kaller det selv et «hjertesukk», og at bakgrunnen er at hun selv er dyrekjær.

- Nå går vi inn i en tid hvor vi vet at det er mange som bare kvitter seg med husdyrene sine, reiser fra dem og lar dem sulte i hjel, fordi de for eksempel skal dra på ferie, sier Rohde til Dagbladet.

- Det er ulogisk at Mattilsynet skal ha ansvaret for dette. Det burde være et eget organ som etterforsker og påtaler brudd på dyrevernlovene, sier Rohde.

Rykke ut I Sverige har de en ordning med enkelte særskilte «djurpolis».

- Det vil ha en stor egenverdi å ha et eget organ som først og fremst fokuserer på å avdekke saker hvor dyr ikke har det bra. Et organ hvor folk kan melde fra sin, og som kan rykke ut og overta omsorg. Det er hjemmel for å straffeforfølge disse sakene i dag. Men vi må sørge for at opptakelsesrisikoen øker, slik at det blir identifisert flere dyr som ikke har det bra. Dyre er levende vesener som har krav på å bli tatt på alvor, sier Rohde, som tror det største problemet er at det ikke er nok oppmerksomhet rundt problemet.

Rohde mener politiet i dag gjør en del i de groveste sakene, men at de ikke har ressurser til å ivareta dyrenes interesser på best mulig måte.

- Med de ressursene politiet har, blir sakene dessverre lett henlagt. Men dyrevern er mer enn ressurser, det er også et holdningsspørsmål. Jeg tror mye av problemet i dag er viljen og holdningen til å ta dyrs velferd på alvor. Det er mange som tenker at «det bare er dyr». Vi må begynne med holdningene. Og hvis vi får et eget organ, et dyrepoliti, så skjer det forhåpentlig noe som er til det beste for dyrene, sier Rohde.

Mattilsynet ønsket velkommen Ole Fjetland, assisterende tilsynsdirektør i Mattilsynet, gikk i fjor ut i en kronikk og ønsket et eget dyrepoliti velkommen:

«Så hva ønsker vi? Jo, at politiet oppretter en egen enhet for å håndtere sine oppgaver innenfor dyrevelferd. Vi ser at politiet har mange og krevende oppgaver, men vi ser også at oppfølging av våre anmeldelser prioriteres ulikt av de ulike enhetene. Når Mattilsynet går til det skritt å anmelde et forhold, er det alvorlig. Derfor ønsker vi også best mulig - og raskest mulig - oppfølging. Det får vi ikke alltid.»

- I etterkant av den kronikken har vi hatt møter med politiet. De mener det er mer effektivt å heve kompetansen på dyrevelferd i alle sine politidistrikt. De har sendt ut skriv med info om et samarbeidsprosjekt mellom mattilsynet og Politidirektoratet, og det tiltaket er vi fornøyde med, så langt, sier Fjetland til Dagbladet.

Facebooksiden «Dyrevern ut av mattilsynet - ja til dyrepoliti» har 25662 følgere på facebook. «Dyrepoliti i Norge NÅ» har 61 599 følgere. Fjetland er glad for å jobbe innen et felt som engasjerer.

- Det å jobbe med noe som så mange er opptatt av er veldig givende. Av og til ser vi ting litt forskjellig, men sånn er det når det er et tema som engasjerer, sier Fjetland.