- Vi trenger et klimasvar i høst

Utfordringer i kø når Sverige overtar EU-formannskapet i dag.

SKAL SAMARBEIDE: Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt og EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso er enige om at klimaspørsmålet blir et av de viktigste når Sverige overtar formannskapet i EU fra i dag. Foto: AFP/SCANPIX
SKAL SAMARBEIDE: Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt og EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso er enige om at klimaspørsmålet blir et av de viktigste når Sverige overtar formannskapet i EU fra i dag. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Sverige får et tøft halvår foran seg når de i dag overtar formannskapet i EU for andre gang. Både finanskrisen og klimaproblematikken er spådd å bli viktige og vanskelige temaer fram mot årsskiftet.

I september er det klimatoppmøte i New York, og i desember leder Sverige EU under FNs klimakonferanse i København. Der må Sverige holde alle de 27 EU-landene sammen om unionens klimaforpliktelser.

Presidenten i EU-kommisjonen, Jose Manuel Barroso, tror det vil bli en vanskelig oppgave å opprettholde enigheten mellom landene.

- Det er ikke lett. For å si det rett på sak, er det et mirakel at vi har gjort det, og jeg er veldig stolt over at kommisjonen sto bak forslaget, sier Barroso i et intervju med svenske Dagens Nyheter.

- Et «mareritt» Som ledd i markeringen av formannskapsperioden kommer Barroso til Stockholm onsdag for å møte statsminister Fredrik Reinfeldt og andre regjeringsmedlemmer, ifølge NTB. Det blir også en storslått fest for å markere begivenheten.

Barroso ønsker å fortsette som EU-kommisjonens president, og Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt håper at EU-parlamentet vil si ja til dette allerede i juli. Men i parlamentet er det flere som ikke er så begeistret for Barroso. Hvis valget drøyer, risikerer Sverige å ikke ha en fullverdig EU-kommisjon å samarbeide med i de siste månedene av formannskapet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer