<strong>SKAL SAMARBEIDE:</strong> Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt og EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso er enige om at klimaspørsmålet blir et av de viktigste når Sverige overtar formannskapet i EU fra i dag. Foto: AFP/SCANPIX
SKAL SAMARBEIDE: Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt og EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso er enige om at klimaspørsmålet blir et av de viktigste når Sverige overtar formannskapet i EU fra i dag. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

- Vi trenger et klimasvar i høst

Utfordringer i kø når Sverige overtar EU-formannskapet i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Sverige får et tøft halvår foran seg når de i dag overtar formannskapet i EU for andre gang. Både finanskrisen og klimaproblematikken er spådd å bli viktige og vanskelige temaer fram mot årsskiftet.

I september er det klimatoppmøte i New York, og i desember leder Sverige EU under FNs klimakonferanse i København. Der må Sverige holde alle de 27 EU-landene sammen om unionens klimaforpliktelser.

Presidenten i EU-kommisjonen, Jose Manuel Barroso, tror det vil bli en vanskelig oppgave å opprettholde enigheten mellom landene.

- Det er ikke lett. For å si det rett på sak, er det et mirakel at vi har gjort det, og jeg er veldig stolt over at kommisjonen sto bak forslaget, sier Barroso i et intervju med svenske Dagens Nyheter.

- Et «mareritt»
Som ledd i markeringen av formannskapsperioden kommer Barroso til Stockholm onsdag for å møte statsminister Fredrik Reinfeldt og andre regjeringsmedlemmer, ifølge NTB. Det blir også en storslått fest for å markere begivenheten.

Barroso ønsker å fortsette som EU-kommisjonens president, og Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt håper at EU-parlamentet vil si ja til dette allerede i juli. Men i parlamentet er det flere som ikke er så begeistret for Barroso. Hvis valget drøyer, risikerer Sverige å ikke ha en fullverdig EU-kommisjon å samarbeide med i de siste månedene av formannskapet.

Aftonbladets kommentator kaller formannskapsperioden for et kommende «mareritt», og nevner også flere temaer som kan bli vanskelige for Reinfeldt:

Finanskrisen ser ut til å være på tilbakegang, men Reinfeldt kan få en utfordring med å håndtere den både på landsbasis og i EU. Det samme er tilfelle med den økende arbeidsledigheten.

I klimaspørsmålet gjenstår fremdeles å bli enige om hvordan de minskede utslippene skal fordeles på rikere og mindre rike land i EU.

Også spørsmålet om EUs nye grunnlov, Lisboa-traktaten, står fremdeles åpent. Traktaten er ratifisert av de fleste av EUs medlemsland, men Irland sa i fjor nei til traktaten i en folkeavstemning. I høst skal landet igjen stemme over spørsmålet.

Vil forandre retningen
Statsminister Reinfeldt selv mener klimaspørsmålet blir det mest sentrale i formannskapsperioden. Det viktige er et sterkt lederskap for å få alle nasjonene med, mener han.

- Vi må forandre retningen, vi må minske vår avhengighet av fossilt brensel, og vi trenger et svar i høst, sier han til BBC.

Han peker også på utfordringen med å åpne EU for nye medlemmer. Tre potensielle kandidater, Tyrkia, Kroatia og Makedonia, møter stor motstand fra deres naboer.

- Jeg vil forsøke å overholde forpliktelsene våre, men jeg sier ikke at det er mulig å levere alt, sier Reinfeldt.
 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer