Vi trenger EU-debatten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Torsdag begynner EUs toppmøte i Nice. Det franske formannskapet er snart ferdig med sitt halvår, og Sverige tar over fra årsskiftet. Som vanlig råder det pessimisme før statssjefene kommer sammen. Landene holder fast på sine posisjoner så lenge det går, for å få mest mulig av sitt syn nedfelt i de nye avtalene som skal inngås. Men når man ikke fram i Nice, så kommer det en ny sjanse i Sverige til sommeren.
  • Dette illustrerer hovedbudskapet i Europa-meldingen som regjeringen la fram før helga. Vårt kontinent er midt inne i en dyptgripende og omfattende endringsprosess. Utenriksminister Thorbjørn Jagland presenterte meldingen ved å minne om den omkalfatring som har funnet sted i Europa siden Muren falt i 1989, og sa som sin mening at endringene kommer til å bli like omfattende i det tiåret som kommer.
  • Det avgjørende er ikke om EU vokser fra 15 medlemsland til å omfatte 12 nye i løpet av fem år, eller om det tar ti år. Det viktige er at det kommer til å skje i løpet av færre år enn det tar et norsk barn å gå gjennom barneskolen. Det politiske og økonomiske avtaleverket som gjaldt idet norske seksåringer satte seg på pultene i august i år, vil i august 2010 være erstattet med et som er dramatisk utvidet og endret.
  • Regjeringens melding inviterer til en kontinuerlig debatt om hva som er Norges interesser i forhold til denne utviklingen, og hvordan de best kan bli ivaretatt. Det er en debatt vi er helt avhengige av, uansett om Norge forblir utenfor EU, eller seinere velger å søke på nytt om å bli medlem. De største kravene stilles til debatten dersom vi ikke søker på nytt, siden den situasjonen vil kreve de vanskeligste forhandlingene, med det dårligste utgangspunktet, og ha størst behov for de mest kreative løsningene etter hvert som vårt nåværende avtaleverk gradvis blir stadig mer utilstrekkelig. EØS-avtalen er for eksempel allerede under press.
  • Vi kan forstå dem som fortsatt vil holde Norge utenfor EU, men ikke dem som er imot at vi skal snakke om det.