- Vi trenger finansverdens svar på krig

- Vi trenger investeringer tilsvarende 2. verdenskrig hvis vi vil unngå en økonomisk nedtur, sier Nobelprisvinner i økonomi Paul Krugman.

FINANSKRISE: USA må investere like mye som de gjorde under andre verdenskrig hvis de skal unngå en økonomisk lavkonjektur. Det sa Nobelprisvinneren i økonomi, Paul Krugman, under et foredrag tirsdag. Foto: AFP/SCANPIX
FINANSKRISE: USA må investere like mye som de gjorde under andre verdenskrig hvis de skal unngå en økonomisk lavkonjektur. Det sa Nobelprisvinneren i økonomi, Paul Krugman, under et foredrag tirsdag. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): USA må investere like mye som de gjorde under andre verdenskrig hvis de skal unngå en økonomisk lavkonjektur. Det sa Nobelprisvinneren i økonomi, Paul Krugman, under et foredrag tirsdag.

- Finansverdens svar på krig Krugman er professor ved det prestisjetunge Princeton-universitetet, men har de siste årene vært mest kjent for sine innlegg i New York Times, hvor han skriver flere ganger ukentlig. Han har også en blogg på nettutgaven til New York Times, som oppdateres daglig.

«Det vi trenger er finansverdens svar på krig», sa Krugman under møtet ifølge The Huffington Post.

«Det som avsluttet Den store depresjonen var de enorme offentlige investeringene som ellers er kjent som 2. verdenskrig», sa Krugman. Den store depresjonen var en verdensomfattende økonomisk nedgangsperiode i første del av 1930-tallet.

- Mangler aggressiv politikk The Huffington Post skriver at 2. verdenskrig økte offentlige investeringer til 42 prosent av BNP. Se tallene hos Congressional Budget Office her. Krugman sa videre at selv om krigene i Irak og Afghanistan var dyre så stimulerte de ikke økonomien da det i forhold til landets BNP ikke var snakk om «store investeringer». Krigskostandene til Irak og Afghanistan toppet seg på 1,2 prosent av BNP. Til sammenligning var Vietnam-krigen dobbelt så dyr og utgjorde 2,3 prosent av USAs BNP, ifølge Bloomberg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer