- Vi trenger flaks for å finne de sorte boksene

Flere av de mellom 50 til 60 letemannskapene skiftes i dag ut.

MØYSOMMELIG ARBEID:  Da flyet eksploderte i Kebnekaises vestvegg utløste det et ras som gikk 300 til 400 meter ned langs fjellveggen. Raset var mellom 100 og 150 meter bredt. Pressetalsmann ved politiet i Nordbotten, Håkan Alselind, forteller at arbeidet er vanskelig både psykisk og fysisk. Foto: Roger Vikström /
MØYSOMMELIG ARBEID: Da flyet eksploderte i Kebnekaises vestvegg utløste det et ras som gikk 300 til 400 meter ned langs fjellveggen. Raset var mellom 100 og 150 meter bredt. Pressetalsmann ved politiet i Nordbotten, Håkan Alselind, forteller at arbeidet er vanskelig både psykisk og fysisk. Foto: Roger Vikström /Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politmyndigheten i Nordbotten og andre letemannskaper har siden klokka 08 i dag fortsatt søket etter de sorte boksene, vraklester og levninger i området hvor Hercules-flyet «Siv» traff fjellveggen.

Mellom 50 og 60 personer arbeider på Kebnekaise-fjellet. Politiet bistår Haverikomissionen, og de som deltar er blant annet en alpingruppe, fjellredningsarbeidere, politiets DVI(«Disaster Victim Identification»)
-gruppe og redningshunder.

Politiet har nå bedt om bistand med flere redningshunder, fra Sverige og Norge, for at arbeidet med å finne levninger kan gå fortere.

- Det finnes mange vrakdeler, det finner vi hele tiden, men vi har ikke hatt noen viktig funn ennå i dag, sier pressetalsmann ved politiet i Nordbotten, Håkan Alselind.

Skifter ut mannskapet I går trakk letemannskapene seg ut ved 17-tida for å få hvile. Området ble i natt overvåket av svenske militærstyrker. Ifølge Alselind er arbeidet svært krevende både fysisk og psykisk.

- Vi får inn helt ferske mannskaper i dag og bytter ut mange. På sikt må vi bytte ut alle, personalet har jobbet nesten døgnet rundt siden torsdag, sier Alselind, og fortsetter:

LETEMANNSKAPENE SLITNE:  Politiets pressetalsmann Håkan Alselind (t.v.) forteller at mange i letemannskapet blir byttet ut i dag. Her fra en pressekoneferanse i Nikkaluokta i forrige uke. Generalmajor Berndt Grundevik orienterer. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
LETEMANNSKAPENE SLITNE: Politiets pressetalsmann Håkan Alselind (t.v.) forteller at mange i letemannskapet blir byttet ut i dag. Her fra en pressekoneferanse i Nikkaluokta i forrige uke. Generalmajor Berndt Grundevik orienterer. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix Vis mer

- Det ligger mennesker der som vi ikke har funnet. Hittil har vi bare funnet fragmenter og små deler av levninger. Vi håper virkelig at vi finner kroppene.

- Trenger flaks Det var svært kraftig vind i området da katastrofen inntraf. Både torsdag og fredag ble været rundt havariet beskrevet som «ekstremt» med svært dårlig sikt. Meteorologisk institutt har meldt om full storm og orkan i området.

- Det er vanskelig å si hvor dypt delene kan ligge begravet under skredet. Men det er ihvertfall snakk om flere meter. Vi har hatt gode forutsetninger. Det har vært god sikt for fly og helikopter, og vinden må vi bare regne med at er der.

Politiet har tidligere fortalt at det kan ta måneder før de siste levningene blir funnet.

De sier at de ikke kan utelukke at det noen deler av flyet kan være et stykke unna der de nå leter.

- Det blåser godt, så det kan ha føket langt avgårde, sier kommunikasjonssjef hos politiet Anna-Lena Hesse.

Svarte bokser Fra lørdag av har det ikke vært noe nedbør i området. Et webkamera plassert på Kebnekaise fjellstasjon viser at det er overskyet, men pent vær.

Da flyet eksploderte i kebnekaises vestvegg utløste det et ras som gikk 300 til 400 meter ned langs fjellveggen. Raset var mellom 100 og 150 meter bredt. Alselind beskriver snøen i området som veldig hard.

-Finner vi de svarte boksene vil vi få vite hva som har skjedd. Det hadde vært kjempebra, så slipper vi å spekulere i hva som er forhistorien. Vi trenger flaks for å finne boksene.

Det er ennå ikke sikkert at de svarte boksene har overlevd krasjen. Politiet i Nordbotten har fått bistand fra andre politidistrikt i området.

FEM OMKOMNE:  Et norsk flagg er reist i området for å minnes de døde. Foto: Roger Vikström
FEM OMKOMNE: Et norsk flagg er reist i området for å minnes de døde. Foto: Roger Vikström Vis mer

- Hver morgen ser vi på skredfaren. Det er bratt, og det er alltid fare for skred.

Jetfly i formasjon I formiddag ble det observert fire jetfly i formasjon i Kebnekaise-området. Ifølge øyevitner fløy et fly først, før tre andre, som fløy horisontalt, kom et stykke bak. En slik formasjon blir ofte brukt for å vise den siste ære for omkomne, og går under betegnelsen «Lost Wingman».

Øvelsen Lost Response vil verken bekrefte eller avkrefte at dette skjedde.

- Området er fortsatt en del av øvningsområdet for Cold Response, og det vil fortsatt være øvningsaktivit. Kommenterer ikke enkeltdeler av øvelsen, sier presseoffiser Geir Bakke.

Rundt 16 000 personer deltar i øvelsen.

FRAKTER DELER:  30 letemannskap leter etter restene etter Hercules-flyet «Siv». Foto: Roger Vikström
FRAKTER DELER: 30 letemannskap leter etter restene etter Hercules-flyet «Siv». Foto: Roger Vikström Vis mer
ULYKKESFJELLET: Hercules-maskinen krasjet inn i fjellveggen på Kebnekaise. Her er leteaksjonen i full gang. Foto: Roger Vikström
ULYKKESFJELLET: Hercules-maskinen krasjet inn i fjellveggen på Kebnekaise. Her er leteaksjonen i full gang. Foto: Roger Vikström Vis mer