- Vi trenger hjelp. Det er døde folk overalt

Første livstegn fra Erlend Johannesen siden supertyfonen rammet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norske Erlend Johannesen, som driver barnehjem der tyfonen nå herjer, og familien bestående av kone og barn er i live og har det etter forholdene bra, får Dagbladet bekreftet. Dette er første livstegn siden stormen Haiyan rammet natt til fredag.

- Både Erlend og alle de han søkte tilflukt med er i live, sier sier nestformann Robert Hoven i Johannesens organisasjon Streetlight Norge til Dagbladet.

På Facebook beskriver Johannesen forferdelige forhold etter stormens herjinger, som ifølge Røde Kors har tatt anslagsvis 1 200 liv.

- VI TRENGER HJELP: Norske Erlend Johannesen fra Trondheim driver et barnehjem på Filippinene.
Foto: Streetlight Norge / NTB scanpix
- VI TRENGER HJELP: Norske Erlend Johannesen fra Trondheim driver et barnehjem på Filippinene. Foto: Streetlight Norge / NTB scanpix Vis mer

«vi trenger hjelp.. dode folk overalt.. utrygge gater hvor folk sloss med hverandre over boksmat og vann.. Har mistet alt! Absolutt alt, men vi LEVER!! Vi reddet 68 liv paa taket til streetlight!! spebarn, en mann uten fotter, alle sl barna, ja helt vanvitting!!! mens vi saa flombolgen komme hamrende inn rett under oss, med 300kmt vind!! et under at vi klarte aa holde fast!» skriver han på en pc har sier han har lånt.

Nestformann Hoven sier situasjonen i de stormrammede områdene er alvorlige.

- Alle nødrasjonene de hadde pakket på forhånd er vasket på sjøen, og det står bare to vegger igjen av bygget de søkte tilflukt i. Nå skal vi mobilisere og samle inn penger til nødhjelpsarbeid og sender ned noen for å bistå. Erlends kone og barn reiser så fort som mulig, mens Erlend blir igjen for å hjelpe, sier Hoven til Dagbladet.

SUPERTYFON: Stormen Haiyan er en av de kraftigste tropiske syklonene noensinne registrert. Her er den fotografert fra rommet. Foto: EUMETSAT
SUPERTYFON: Stormen Haiyan er en av de kraftigste tropiske syklonene noensinne registrert. Her er den fotografert fra rommet. Foto: EUMETSAT Vis mer

Store deler av kommunikasjonsnettet er nede etter Haiyan - den kraftigste tropiske syklonen meteorologer har registrert at traff land - hamret Filippinene med sterke vinder, massive nedbørsmengder og stormflo.

Steinar Fjeld fra Bærum har ikke hørt fra datteren Stephanie (32) og barnebarnet Sofia (8) i Boracay på Filippinene på 36 timer.

- Vi har fortsatt ikke hørt noe, sier Fjeld til Dagbladet i 18-tiden, norsk tid.

STORE ØDELEGGELSER: Massive nedbørsmengder, kraftig vind og flom har ført til store ødeleggelser i de stormrammede områdene. Foto: REUTERS/Romeo Ranoco/NTB Scanpix
STORE ØDELEGGELSER: Massive nedbørsmengder, kraftig vind og flom har ført til store ødeleggelser i de stormrammede områdene. Foto: REUTERS/Romeo Ranoco/NTB Scanpix Vis mer

Det befinner seg anslagsvis 200 nordmenn på Filippinene og 130 i Vietnam, opplyser pressevakt Kristin Enstad i Utenriksdepartementet til NTB. Hun presiserer at tallene bare omfatter dem som frivillig har valgt å registrere seg ved de norske utestasjonene i landene.

Dermed kan det være flere nordmenn i de tyfonrammede områdene uten at myndighetene kjenner til det.

- Nordmenn reiser over hele verden uten at vi får beskjed om det, sier Enstad til NTB.

UD har foreløpig ikke mottatt konkrete meldinger om at nordmenn er skadd eller savnet.