Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi trenger hjelp nå!

Situasjonen i New York begynner å bli dramatisk, og forverres i raskt tempo.

TESTKØ: Her står folk i testkø ved Elmhurst Hospital Center i Queens i New York tirsdag. Stadig flere av innbyggerne i millionbyen tester positivt. Foto: AP Photo / Mary Altaffer / NTB scanpix
TESTKØ: Her står folk i testkø ved Elmhurst Hospital Center i Queens i New York tirsdag. Stadig flere av innbyggerne i millionbyen tester positivt. Foto: AP Photo / Mary Altaffer / NTB scanpix Vis mer

- Vi trenger føderal hjelp, og vi trenger føderal hjelp nå!

Den demokratiske guvernøren i New York, Andrew Cuomo, er svært bekymret for den utviklingen han ser i verdensmetropolen, skriver BBC.

NÅ: Siste nytt om coronakrisa. Vis mer

Dobling hver tredje dag

Smittetallene har steget dramatisk de siste dagene i delstaten, som er den som hittil er hardest rammet av coronaviruset.

Antall smittetilfeller dobles nå hver tredje dag, og myndighetene forventer at økningen vil fortsette i to til tre uker til.

- Toppunktet er høyere enn vi trodde og det kommer tidligere enn vi trodde, sier Cuomo.

Over 25 000 er så langt bekreftet smittet i delstaten, og minst 210 har mistet livet. Men, mener delstatsguvernøren, New York er bare forsmaken på det som vil komme i resten av landet.

- New York er kanarifuglen i kullminen. New York skjer først, det som skjer med New York vil skje med California og Illinois, det handler bare om tid, sier Cuomo.

Nesten 15 000 av de smittede i delstaten New York kommer fra millionbyen med samme navn. Det er ikke mange dager siden ordfører Bill de Blasio anklaget Trump for å ikke løfte en finger for å hjelpe hjembyen.

Frykten nå er at 40 000 pasienter vil trenge intensivbehandling innen få uker, noe som vil bli svært krevende å takle for New York, som bare har 3000 intensivsengeplasser.

- Dypt bekymret

Under en pressekonferanse tirsdag sa president Donald Trump at forsvaret nå jobber med å bygge fire midlertidige sykehus i New York.

- Vi sender også den amerikanske marinens sykehusskip til New York, sa Trump.

Lege Deborah Brix, som leder corona-innsatsen i Det hvite hus, sier at de nå jobber med å få testet enda flere for viruset i tida framover.

- Vi er fremdeles dypt bekymret for New York, sier Birx.

Mange av innbyggerne i New York har også forlatt byen den siste tida for å komme seg unna den verste smittespredningen, men helsemyndighetene ber dem nå om å sette seg selv i frivillig karantene i 14 dager på sitt nye oppholdssted.

- Til alle som har forlatt New York de siste dagene - på grunn av det store antallet saker så kan dere ha blitt eksponert før dere forlot New York. Alle som har vært i New York burde sette seg selv i karantene de neste 14 dagene, for å forsikre seg om at viruset ikke sprer seg til andre, sier Birx.

Hun får støtte av smitteekspert Anthony Fauci, som kaller situasjonen i New York «veldig alvorlig».

- De har lidd forferdelig, uten å ha noe skyld i det selv. Men det vi ser nå, det er forståelig at folk ønsker å komme seg ut av New York. Men den tanken er, om du ser på statistikken, forstyrrende. Rundt en av 1000 av disse personene er smittet. Det er åtte til ti ganger høyere enn i andre områder, noe som betyr at når de drar til et annet sted for sin egen sikkerhet, så må de være veldig forsiktige, sier Fauci, ifølge Washington Post.

CORONAVIRUSET: USAs president Donald Trump møtte pressen om coronasituasjonen i landet tirsdag 24. mars. - Vi begynner å se lyset i enden av tunnelen, sier Trump. Video: TheWhiteHouse Vis mer

Trenger flere respiratorer

Visepresident Mike Pence sier at New York blir behandlet som et «høyrisikoområde» og at de vil få ytterligere støtte og ressurser fra de føderale myndighetene.

Så langt har New York fått 400 respiratorer. Det er langt fra godt nok, mener guvernøren.

- Dere får velge de 26 000 personene som kommer til å dø fordi dere bare sendte 400 respiratorer, sier Cuomo.

New York har 7000, men trenger 30 000, ifølge guvernøren. Helsearbeidere har begynte å bruke eksperimentelle teknikker der de deler en respirator mellom to pasienter, ifølge guvernøren, som beskriver smittespredningen som et «lyntog».

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Smitten i USA har eskalert så kraftig de siste dagene at Verdens helseorganisasjon (WHO) frykter at USA kan bli et nytt globalt episenter for pandemien.

Guvernør Cuomo er blant guvernørene som er skeptisk til Trumps tidsplan for tiltakene mot coronaviruset. Trump har flere ganger sagt at tiltakene vil være ferdig ved påske, selv om han var noe mindre kategorisk tirsdag kveld.

- Tiltakene vil vare lengre enn vi hadde forventet, og vi vil bare åpne USA dersom situasjonen tilsier det. Men vi har en fantastisk tidslinje, og jeg hadde elsket å kunne åpne landet tidligere, sa Trump.

- Dersom du ber det amerikanske folket velge mellom folks helse og økonomien, så er det ikke noe spørsmål. Ingen amerikanere kommer til å ønske å få fart på økonomien på bekostning av menneskeliv, sier Cuomo.

- Jobb en må være å redde liv. Det må være prioriteten.

Cuomo er som nevnt demokrat, men også republikanere er kritiske til Trumps budskap om at han ser fram til å åpne landet igjen.

- Imaginær klokke

Guvernør i Maryland, Larry Hogan, som også leder den nasjonale foreningen for guvernører, og som er republikaner, sier at budskapet fra Det hvite hus er forvirrende, ifølge nyhetsbyrået AP.

Spesielt fordi de fleste lederne rundt omkring i landets delstater er opptatt av å følge opp de lokale restriksjonene, ikke lette på dem.

- Vi tror ikke at vi kommer til å være klare til å komme oss ut av dette om fem eller seks dager, eller når disse 15 dagene fra den dagen de startet en imaginær klokke har gått ut, sier Hogan.

Hele Norges coronakart