- Vi trenger hjelp

GUATEMALA CITY (Dagbladet :på nettet): En hel verden har satt igang et gigantisk hjelpeapparat etter den verste katastrofen i Mellom-Amerika dette århundret. - Vi vet ikke hvor mange som er døde. Alt vi vet er at vi trenger hjelp, sier president Leopoldo Tavarez for Røde kors i Guatemala.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Guatemala: FRODE HANSEN og TOMMY FOSSUM

Dagbladet besøkte i går Røde Kors-senteret i Guatemala City. Enorme mengder mat, medisiner og klær blir nå sendt ut til de hardest rammede områdene.

- Vi vet ikke hvor mange som er døde. Alt vi vet er at vi trenger hjelp, sier president Leopoldo Tavarez for Røde kors i Guatemala til Dagbladet.

Hele natten var det hektisk aktivitet i sentrum av hovedstaden. Rundt 160 frivillige jobbet på spreng for å pakke ned klær, mat og medsiner i esker. På morgenkvisten lettet fly i retning det nordlige katastrofeområdet. Lastebiler er i dette oeyblikket ferd med å frakte ut mat de de hardest rammede områdene rundt hovedstaden.

Rundt tre millioner mennesker er husløse etter katastrofen. Flere steder meldes det om at folk har gått opptil fem dager uten mat. President Tavarez bekrefter overfor Dagbladet at kolera og gulfeber har begynt å spre seg flere steder.

Regnet fortsetter å strømme ned i regionen, og i går spydde vulkanen Cerro Negro i Nicaragua ut store mengder lava, giftig gass og aske.

Nordmenn i god behold
Ifølge UDs offisielle tall skal det befinne seg rundt 90 nordmenn i Honduras, Guatemala og Nicaragua. Men etter det Dagbladet får bekreftet, er det flere nordmenn i området. Dagbladet har vært i kontakt med enkelte, og alt skal stå bra til med samtlige. Ifølge de norske ambassadene i Guatemala og Nicaragua er det ingen nordmenn som befinner seg i de hardest rammede områdene.

Flere har vært bekymret for noen få nordmenn på den lille øya Utila utenfor Honduras. Den norske ambassaden i Guatemala klarte i går å få bekreftet at samtlige er i meget god behold.

Hamstrer
I mange byer er det mangel på mat, drikke og medisiner. Folk hamstrer bensin, brød og andre matvarer. I Nicaragua ble president Arnoldo Aleman angrepet av rasende demonstranter i byen Leon. Han ble anklaget for ikke å ha gjort nok for å advare befolkningen mot den dødelige orkanen.

Flere steder er militæret satt inn for å passe på butikker, hus og andre bygninger, i frykt for en voldsom økning i kriminaliteten.

Dagbladets team er i katastrofeområdet: Møt dem på nettet