Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Helsedirektøren om smittevern-beredskapen:

- Vi trenger hjelp

Norge ikke har tilstrekkelig med smittevernutstyr, og vil trenge hjelp, sier helsedirektør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet onsdag.

CORONAVIRUS: Helsedirektoratet oppdaterte om situasjonen i Norge etter utbruddet av coronavirus klokken 11.30 onsdag. Da kom det frem at det ikke er nok utstyr frem i tid. Video: NTB Scanpix Vis mer

Under onsdagens pressekonferanse ved helsedirektoratets lokaler i Oslo, kunne direktør Bjørn Guldvog fortelle at Norge vil få en knapphet på smittevernutstyr i forbindelse med coronasituasjonen i landet.

- Det er ikke nok utstyr hvis du ser framover i tid. Vi trenger hjelp til å få mer utstyr til smittevern. Vi har utstyr til smittevern i flere uker framover, men trenger hjelp til mer leveranser og få alt av løsninger på plass, sa Guldvog.

- Veldig krevende

Helsedirektoratet jobber nå med å få på plass en felles løsning for både spesialisthelsetjenesten og kommunene, slik at utstyret blir brukt på best mulig måte, og at man har en god oversikt over beholdningen.

- Vi jobber med å få på plass løsninger som kan gi oss en robusthet over tid. Akkurat nå er vi i stand til å gjøre en god jobb i alle deler av helsevesenet, men forsyningssituasjonen i verden er veldig krevende, sier Guldvog.

Ifølge Helsedirektøren regner Helsedirektoratet med å ha på plass en sentralisert utstyrsordning i nær framtid.

- Vi må derfor ha stor oppmerksomhet rundt akkurat dette, og har et stort trykk på dette arbeidet.

SMITTSOMT: Statsminister Erna Solberg står fast på at Norge er godt forberedt på coronavirusets innmarsj. Reporter: Marie Røssland. Video: Lars Eivind Bones. Vis mer

- Vær kreative

Det meste av smittevernutstyret som brukes ved norske sykehus importeres fra utlandet. Det er stor etterspørsel av denne typen utstyr globalt, forklarte Arne Broch Brantsæter, overlege ved infeksjonsmedisinsk avdeling på Oslo universitetssykehus Ullevål, under en pressekonferanse i forrige uke.

Pressevakt ved Oslo universitetssykehus, Anders Bayer, bekreftet overfor Dagbladet at sykehuset kartlegger tilgjengelighet av utstyr som vil bli benyttet i forbindelse med behandling av coronasyke pasienter.

- Vi håper på det beste, men må forberede oss for en alvorlig situasjon med mange kritisk syke innlagt på isolat og intensivposter. Da må vi også være kreative innenfor de mulighetene som gir seg, sa Bayer.

- Hva innebærer det?

- Et eksempel er tilgjengeligheten av munnbind, som vi per i dag ser at det kan bli mangel på over tid. Derfor vurderer vi nå å lage en intern video som viser smittevernoverlegen demonstrere hvordan man kan gjenbruke munnbind i visse situasjoner på en mest mulig trygg måte.

- I tiden framover blir det viktig å tenke på hvordan vi kan skalere løsningene etter behovet. Det vil si at dersom dette utvikler seg svært negativt, må vi redusere på utstyr og til enhver tid tilpasse oss den gjeldende virkelighet. Vi må tenke over hva som er godt nok ut fra situasjonen vi befinner oss i, sier Bayer.

I forbindelse med svineinfluensaen ble det kjøpt inn ekstra respiratorer til mange sykehus. Flere av disse er fortsatt tilgjengelig på lager, ifølge Bayer. I tillegg kan sykehuset bruke respiratorer som står på operasjonsstuene.

INFORMERER: Til sammen har 33 personer testet positivt på koronavirus i Norge, opplyser Folkehelseinstituttet. Vis mer

- Dette er utstyr som finnes på alle norske sykehus av en viss størrelse. Og i aller verste fall må helsetjenesten vurdere samarbeid med andre samfunnsaktører som for eksempel Forsvarets sanitet, sa Bayer, men la til at dette ikke er hans ansvarsfelt.

Ytterligere tiltak på sykehusene

I tillegg til beredskapssituasjonen for smittevernutstyr, informerte også helsedirektøren om nye anbefalinger til pasienter ved norske sykehus under onsdagens pressekonferanse.

Pasienter som har oppholdt seg i områder med spredning, eller hatt kontakt med smittede personer 14 dager før planlagt operasjon, vil få utsatt operasjonene sine.

- Det rammer de planlagte operasjonene som ikke må gjennomføres med en gang, og som er mulig å utsette, sier Guldvog.

Mistenkte tilfeller, samt personer mer luftveisinfeksjoner og asymptomatiske pasienter, bør også få enerom på sykehus. I tillegg til at operasjonene gjøres mot slutten av dagen.

Økende antall smittetilfeller

Helsedirektøren hadde onsdag ingen oppdaterte tall på coronasmittede i Norge. Under FHIs oppdatering tirsdag ble det informert om at det totale antallet var 33.

Onsdag formiddag ble det imidlertid kjent at ytterligere seks personer i Drammen er smittet. De seks personene var del av et reisefølge på 12 personer som kom hjem fra Nord-Italia lørdag. To fra følget fikk påvist coronasmitte tirsdag, og de resterende personene i følget holder seg hjemme.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Tirsdag kveld fikk også Trondheim sitt første smittetilfelle, etter at en mann i 40-åra fikk positive prøveresultat. Også han skal nylig ha kommet hjem fra Italia.

I tillegg ble det onsdag ettermiddag meldt om seks nye tilfeller i Oslo, noe som gjør at antall smittede på landsbasis er oppe i 48 personer når Dagbladet går i trykken.

Folkehelseinstituttet vil komme med nye oppdateringer om antall smittede seint onsdag ettermiddag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!