Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi trenger i alle fall to-tre dager til

KrF-lederen ladet opp med VM-sjakk til kveldens budsjettrunde.

 UTHOLDENHET:  - To-tre dager til, anslår KrF-leder Knut Arild Hareide om lengden på budsjettforhabndlingene. FOTO: TOMM W. CHRITIANSEN/DAGBLADET.
UTHOLDENHET: - To-tre dager til, anslår KrF-leder Knut Arild Hareide om lengden på budsjettforhabndlingene. FOTO: TOMM W. CHRITIANSEN/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Knut Arild Hareide har brukt deler av den siste forhandlingspausen i budsjettforhandlingene i dag til å følge VM-duellen i sjakk.

Krf-lederen kan få bruk for alt han måtte ha lært om smarte og mindre smarte trekk av Vishy Anand og Magnus Carlsen .

Og ikke minst tålmodighet  og stayerevne.

For det var ikke noe som tydet på en snarlig budsjettenighet da Høyre, Frp, Venstre og Kristelig Folkeparti kom sammen igjen klokka 18  bak lukkede dører for tredje gang siste døgn.

- Det blir nok noen timer nå, sa KrF-leder Knut Arild Hareide da han gikk inn i 18-møtet sammen med representanter for de tre samarbeidspartiene.

- To-tre dager til
Tidligere på dagen sa Kristelig Folkepartis leder at «vi trenger i alle fall et par-tre dager til».

Og det er ikke bare noen sjakktrekk med flytting av millioner i dette første statsbudsjettet mellom regjeringspartiene og støttepartiene som står på spill.

Denne første budsjettkampen dreier seg like om om slitestyrken i den fire år lange samarbeidsavtalen om regjeringens parlamentariske  grunnlag.

- Fram til 2017
Hareide understreker at han har forlenget horisont også med tanke på de lange linjene i politikken. Små endringer i gal retning kan gi store utslag om noen år, er begrunnelsen.

- Vi har en samarbeidsavtale fram til 2017. Men utfordringen er at dette budsjettet går i feil retning på viktige områder for oss. Det er viktig at regjeringspartiene er seg bevisst at dette er en viktig problemstilling for oss, sier KrF-lederen til NTB.

Han peker på barnetillegget for uføre som et eksempel på en sak med små budsjettutslag i 2015, men som har store følger i årene som kommer.

Skei Grande: - Mange dager
Venstre-leder Trine Skei Grande anslo tidsperperktivet til «mange dagers arbeid» da de fire partiene kom sammen mandag morgen til det de fleste trodde skulle bli et sammenhengende maratonmøte.

Men Fremskrittspartiet ba om en pause for å «rådføre» seg i et av de store og dyre diskusjonstemaene i forhandlingene.

Årsak: Frp hadde bedt om et møte med Bellona-leder Frederic Hauge.

Klimatiltak uten pisk
Fra Frp-hold får Dagbladet bekreftet at møtet har vært planlagt en stund, men nå er kommet i stand på relativt kort varsel.

En kilde sier at det kan være nyttig å skaffe seg argumenter for at klimatiltak kan gjennomføres «uten å piske folk».

- For Frp er det alltid viktig å innhente kunnskap, om alle fagområder. Nå møter vi med Bellona, og skal høre på hva de har å si. Og så tar vi det med oss i det videre arbeidet, sa parlamentarisk leder i Frp, Harald T. Nesvik til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media