VAKTHOLD: Paul Ray følges av to politivakter etter at de tok imot ham på Gardermoen i dag. Han ble avhørt i flere timer av Oslo-politiet. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
VAKTHOLD: Paul Ray følges av to politivakter etter at de tok imot ham på Gardermoen i dag. Han ble avhørt i flere timer av Oslo-politiet. Foto: Christian Roth Christensen/DagbladetVis mer

- Vi trenger ikke Anders Behring Breivik

Breiviks påståtte mentor planlegger hellig krig, og mener han klarer seg uten massemorderens hjelp. I dag ble han avhørt i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Paul Ray ble i dag avhørt av Oslo-politiet for sin mulige kontakt med Breivik.

- Avhøret gikk bra. Det var godt å gi min versjon, sier Ray til Dagbladet etter avhøret.

- Vi har aldri hatt noen kontakt, og jeg har forklart politiet inngående om mitt ståsted. Det føles bra å kunne forklare hvordan ting egentlig henger sammen, sier han.

- Du har tidligere bekreftet at han forsøkte å legge deg til på Facebook?

- Det ble tatt ut av sammenheng. Jeg sa jeg ikke kunne utelukke det.

Hellig krig Dagbladet sporet i juli opp Paul Ray på Malta, og avslørte hvordan han sammen med den fryktede nynazisten Nick Greger, og den drapsdømte nord-iren Johnny Adair planla hellig krig mot islam.

Når Dagbladet bringer emnet opp for Ray i kveld, svarer briten følgende:

DIAMANTER: Paul Rays organisasjon har besøkt Kongo, der de skaffet diamanter. Foto: Privat/ fra video
DIAMANTER: Paul Rays organisasjon har besøkt Kongo, der de skaffet diamanter. Foto: Privat/ fra video Vis mer

- Vi trenger ikke Anders Behring Breivik. Vi klarer oss selv.

Han hevder at de tre har planer om hvordan de skal stoppe trusselen fra islam, men påstår bestemt at det ikke foreligger planer om å ville styrte regjeringer eller forsøke statskupp. Hvor mange som er med i organisasjonen, som kalles Knights Templar eller Order 777, vil han ikke si.

- Vi støtter monarkiet, hevder briten.

Bekreftet Overfor Dagbladets lokale kontakt på Malta gikk Ray i juli langt i å bekrefte at han forbereder en væpnet motstandskamp, som skal knekke «islamiseringsbølgen» han hevder skyller over Europa:

- Er dere i ferd med å starte en motstandsgruppe?

- Hva ville du gjort hvis du ble truet? Anders Behring Breivik har forsøkt å gjøre noe, men han gjorde det på feil måte - og med feil mål, sier Paul Ray.

Overfor Dagbladet har Ray gjort det klart at han kunne forstå Breivik om han hadde drept muslimer, ikke hvit ungdom. Om sin omgang med Adair og Greger sa han: «Det ser ikke bra ut, det innrømmer jeg. Hva skal jeg si?»

I MOSKÉ: Paul Ray besøkte en moské og et flyktningemottak for å studere beboerne. Foto: Privat
I MOSKÉ: Paul Ray besøkte en moské og et flyktningemottak for å studere beboerne. Foto: Privat Vis mer

- Det handler om trusselen som foreligger, terrortrusselen, presiserer den britiske ekstremisten nå.

Diamanter i Kongo I intervjuer har Ray referert til «bloggen» sin. Men briten står bak minst to andre blogger - Exiled in Malta og Operation Congo. Førstnevnte handler om Rays nye liv. Om terrortrusselen fra islam, og sine planer for å bekjempe denne, skriver han:

- Som ordtaket sier det: forebygging er bedre enn etterbehandling.

Sistnevnte viser Paul Ray sammen med Nick Greger i Kongo, der de to ifølge bilder og videoer på bloggen driver tilnærmet bistandsarbeid. Men i andre videoer de to filmet er det andre bilder som kommer fram:

En video Dagbladet har sett viser Nick Greger med diamanter i hånda - i Kongo. Han blar også opp penger til en gruppe kongolesere i videoen. De to holder også i våpen under Kongo-turen.

VISER RESPEKT: En video Dagbladet har sett viser hvordan høyreekstremistene hyller de falne, og møtes til flammeblåsing og andre rituelle seanser i mørket. Foto: Fra videoen
VISER RESPEKT: En video Dagbladet har sett viser hvordan høyreekstremistene hyller de falne, og møtes til flammeblåsing og andre rituelle seanser i mørket. Foto: Fra videoen Vis mer