- Vi trenger ikke et falskt håp for landet vårt

Hillary Clinton raljerer med Obamas hovedbudskap. Se om sinna-Hillary gikk for langt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MANCHESTER, NEW HAMPSHIRE (Dagbladet.no): "Change" - endring - er definitivt årets ord i den amerikanske presidentvalgkampen, ingen over, ingen ved siden.

De to direktesendte tv-debattene i New Hamsphire i natt norsk tid viste at både republikanere og demokrater nå kappes om å ha kandidaten som står for endring, et nytt USA og brudd med Bush-æraen og gamle mønstre.

- Obama er bare prat

Etter at Barack Obama og Mike Huckabee vant nominasjonsvalget i Iowa etter framtidsrettede valgkamper med retorikk om å gå på tvers av det etablerte, har flere av de andre presidentkandidatene lirket budskapet sitt i samme retning

Hillary Clinton angriper fremdeles Obama for hans korte CV når det kommer til ledelse av Den frie verden, men forsøkte i kveld også å etablere seg som "endringskandidaten" i samme åndedrag.

I debatten gikk hun samtidig lengre enn noen gang tidligere i å latterliggjøre Obamas mantra om håp - et gjennomgangstema i alle hans politiske manøvre de siste fire årene.

- Ord er ikke handling. Uansett hvor nydelig de og følelsesladd de blir presentert,  er det ikke handling, sa Clinton. Hun hadde adresse blant annet til Obamas bejublede seierstale i Iowa torsdag kveld. 

Mistet besinnelsen 

 DEN HISSIGE OG AVVENTENDE:  Hillary Clinton pratet mest og høyest av de fire demokratiske presidentkandidatene i natt. Barack Obama (t.v.), Bill Richardson og John Edwards i studio i Manchester, New Hampshire etter debatten på ABC. Foto: EPA/Scanpix.
DEN HISSIGE OG AVVENTENDE: Hillary Clinton pratet mest og høyest av de fire demokratiske presidentkandidatene i natt. Barack Obama (t.v.), Bill Richardson og John Edwards i studio i Manchester, New Hampshire etter debatten på ABC. Foto: EPA/Scanpix. Vis mer

- Ord inspirerer, ord gjør at folk involverer seg, konstaterte Obama, mens Clinton igjen og igjen prøvde å slå i hjel 46-åringens maleriske retorikk ved å vise til det hun mener er en langt tyngre bakgrunn både som førstedame, senator og politisk ringrev.

Ett av Clintons angrep på Obama var så hardt og sint i tonen at  politiske talsmenn på «spin-rommet»  diskuterte om Hillary hadde gått for langt eller rett og slett mistet besinnelsen.

 Det er på bakrommet politiske talsmenn og apparatet rundt kandidatene gir sine analyser til reporterne. Se videøyeblikket her:

- Jeg driver ikke valgkamp bare med et løfte om endring, jeg driver valgkamp med 35 års erfaring med endring bak meg. Det vi trenger er noen som leverer endring, ikke noen som bygger opp falskt håp for landet vårt, sa Clinton.

Edwards forsvarte Obama

Men hun fikk på ingen måte ha ballen alene, og gjentatte ganger tok John Edwards Obama i forsvar, blant annet da han oppsummerte et parti av debatten slik:

- Hver gang han snakker om endring, og hver gang jeg kjemper for endring, så kommer status quo-kreftene og angriper - hver eneste gang. 

John Edwards prøver i likhet med Obama å legge seg på en positiv linje i valgkampen ved å heve seg over angrepene fra Hillary-leiren, og vil skape et fiendebilde der Clinton er den «satte» og konservative.

- Vi trenger ikke et falskt håp for landet vårt

Kjemper om kvinnene

En engasjert Clinton prøvde på sin side å fri til kvinnelige velgere, en gruppe som Obama har gjort det uventet godt blant i Iowa og på flere meningsmålinger.

- Jeg mener jeg er en kraft for endring. Jeg mener det å bli den første kvinnelige presidenten er en enorm endring, sa Hillary i et av utallige ressonementer der «endring» ble brukt flere ganger på rad i debatten.

Lattertopp

Den fjerde gjenværende demokratiske presidentkandidaten, Bill Richardson, høstet kveldens høyeste latter fra salen og de rundt tusen journalistene i nabohallen da han med et sukk konstaterte at de tre toppkandidatene kranglet om hva endring egentlig må inneholde for at det skal være, vel, endring.

- Jeg har vært forhandler i gisselsituasjoner som har vært mer siviliserte enn dette, sa den høyt respekterte eks-diplomaten.

Ulike meningsmålinger viser henholdsvis dødt løp, heftig Obama-ledelse og en mindre Clinton-ledelse i New Hampshire. John Edwards ligger foreløpig bak de to.

- Hvor er effekten?

En av Hillary-rådgiverens refrenger i natt var at man ikke hadde sett noe til det bebudede hoppet i oppslutning for Obama etter seieren i Iowa.

- Hvor ble det av den voldsomme effekten?, sa en av Clintons våpendragere i spin-rommet, før han måtte svare på om Clinton hadde vært litt vel varm i trøya på tv i kveld.